Navn i nyhetene

En surfers plastkrig

Simen Knudsen har tatt opp kampen mot plasten.

Hvem: Simen Knudsen (32)

Hva: Surfer og leder for Nordic Ocean Watch.

Hvorfor: Aktuell i NRK-serien «Viten og vilje». Brenner for å fjerne plast og søppel fra havet og kysten.

Du er med i NRK-serien «Viten og vilje» hvor du kriger mot plasten i havet vårt. Fortell!

– Vi er en liten gjeng som startet noe som heter Nordic Ocean Watch for fire år siden. Det er et miljøkollektiv hvor vi vil skape en kultur for å gi tilbake til havet. Nordic Ocean Watch koster ikke noe å være medlem av. Vi vil heller være med på å legge til rette for og gi de rette verktøyene til folk som vil drive med strandrydding. Skape gode havambassadører. Tavaha er Nordens «aloha» og betyr på ta vare på havet. Det beskriver en kultur hvor vi som bruker havet også bidrar til at det forblir levende. Uten et levende hav vil vi ikke ha et fungerende hav. Vi i Nordic Ocean Watch ønsker å dele kunnskap om hva folk kan gjøre i hverdagen for å minske forsøpling og plast i havet.

Hva kan vi «vanlige folk» gjøre?

– Først og fremst må du begynne å pante. Slutt å kjøpe engangsplast. Det er viktig at den plasten du kjøper, blir resirkulert. Plukk gjerne med deg plast og søppel når du er på eller ved sjøen. Hver bit du får med deg, er en seier for havet. Andre tips er å spise mindre kjøtt, faktisk. Fly mindre og spis bærekraftig sjømat.

I butikken kan man kjøpe to avokadoer i en plastform innpakket i plast. Hva tenker du om det?

– Forbrukerne setter for høye krav til maten som skal være tilgjengelig i butikkene. Jo høyere krav vi stiller, jo mer kompleks blir emballasjen.

Hvor mye plast finnes i havet?

– Ingen vet. Sannsynligvis mer enn 150 millioner tonn. Et årlig svinn på tre prosent av den globale plastproduksjonen ender opp i havet. Jeg tror det er et konservativt tall.

Hvem er de store synderne?

– Vi vil ikke peke med pekefingeren. Alle er syndere. Det er så latterlig mange kilder, og det er alltid en annen, større kilde. Noen hovedkilder er fiskeri, oppdrett og havindustrien, landbruk, industri, reiseliv og forbrukerprodukter. Spør man politikere, vil de si at det er noen land i Asia som står for halvparten av plastutslippene, men vi er ikke bedre selv. I Oslo havner to tonn søppel på bakken hver dag. Derfor mener jeg at vi ikke kommer i mål ved å stå og peke på hverandre.

Hvilken bok har betydd mest?

– «Ishmael» av Daniel Quinn. Den handler om en gorilla som forteller et menneske hvordan verden er. Boken utfordrer etablerte sannheter.

Hva gjør deg lykkelig?

– Surfing og at jeg føler jeg er med på å gjøre verden litt bedre.

Hvem var din barndomshelt?

– Pappa og Captain Planet.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg aldri klarer å tenke «nå gjør jeg nok. Det er nok for i dag».

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Oljeboring i Lofoten. Jeg er ikke mot oljenæringen, men det har et symbolsk standpunkt for hvilken retning vi vil landet vårt skal ta.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Arne Næss. Vi kunne ha snakket om hva som er det gode liv.

Mer fra Dagsavisen