Annonse

En førsteplass i solen

Geir Ausland og Elkem Solar har vunnet gjev pris for solcellesatsing.

Annonse
Navn i nyhetene

 

Hvem: Geir Ausland (47)

Hva: Verksdirektør i Elkem Solar.

Hvorfor: Elkem Solar er vinner av Næringslivets klimapris 2017.

Hva synes du om å få en slik pris?

– Jeg ble ordentlig glad og utrolig takknemlig for å kunne ta imot den prisen på vegne av alle i Elkem Solar. Den henger høyt hos oss.

Elkem Solar får prisen for «sitt banebrytende og langsiktige arbeid med utviklingen av en ny produksjonsmetode for solcellesilisium». Innebærer det billigere eller bedre solceller?

– For vår del har vi halvert produksjonskostnadene to ganger til nå, og har som mål å halvere en gang til. I år vant modulene fra vårt materiale prisen på Inter-Solar som «Worlds most powerful» blant multikrystallinske moduler. Det er med andre ord begge deler.

Hvorfor påbegynte Elkem denne satsingen, lenge før Parisavtalen?

– Elkem jobbet i mange år med en fundamental annen metode å produsere solcellesilisium på. Før 2000 var markedet veldig lite, men da markedet begynte å vokse tidlig på 2000-tallet, ble det mer aktuelt å jobbe mot en industrialisering. Det var i Tyskland man startet å dra i gang sluttmarkedet. Årsaken var nok en kombinasjon av at man så at solceller kan bli stort og at man også ønsket å bygge en egen industri rundt produksjonen. Noen år senere ble solceller en av de næringene Kina pekte ut som et potensielt vekstområde. Deretter har det virkelig gått unna. Volumene har økt og kostnadene i produksjon redusert i et tempo ingen hadde forutsett. Det har det vært krevende å henge med på, og mange selskaper har falt av på veien. Solceller har nå blitt så effektive og billige at de kan konkurrere ut mer forurensende energikilder. Det er nok enda viktigere enn Parisavtalen. Solenergi er i dag den løsningen som kan bety mest for å bekjempe klimatrusselen.

Hvor stor betydning kan solenergi få?

– Solceller er allerede den energikilden i verden som det installeres mest ny kapasitet av. Jeg tror at solceller kommer til å være verdens viktigste energikilde i framtiden.

Hvor fort går utviklingen?

– Siden vi startet for cirka 10 år siden har verdensmarkedet blitt 50 ganger så stort. Dette markedet endrer seg fortere enn andre industrier jeg kjenner.

Hva tror du om framtidsutsiktene for Elkem Solar?

– Det skal installeres tusenvis av kvadratkilometer med solceller i verden i årene framover. Det vil vi være med på. Den delen av verdikjeden vi er i, har gode forutsetninger for å lykkes i Norge på grunn av stabil krafttilgang, høy automatiseringsgrad og sterk silisiumkompetanse. I tillegg har vi det som er Norges beste og minst omtalte konkurransefortrinn, den norske modellen for flate driftsorganisasjoner.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Kjærlighetens fem språk (Jeg har alltid drømt om å få svare det en gang.)

Hvem var din barndomshelt?

– Det var nok alle norske vinteridrettshelter på 1970-og 80-tallet.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Når vi er på ferie er vi ganske gode til å rekke ekstremt mye på kort tid og likevel ha det veldig fint. Det er kanskje en måte å skeie ut på.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Det burde være en heisreparatør for det har jeg ikke tid til.

Annonse