Navn i nyhetene

Diplom-Is-dronninga

Hvorfor heter Krone-Is Krone-Is når den ikke lenger koster en krone, egemtilg? Og hvilken is liker issjefen selv best?


Hvem: Rita Kristin Broch

Hva: Administrerende direktør i Diplom-Is

Hva er din favorittis?

– Her hos Diplom-Is har vi mange dyktige iskremutviklere og hvert år lager vi nye spennende iskremer, så favoritten varierer. Akkurat nå er det Wanted 0,5 liter Cookie Dough Vanilla, en fantastisk iskrem med biter av kakedeig og sjokolade – vanskelig å spise mindre enn 0,5 liter av gangen.

Hvorfor heter Krone-Is Krone-Is når den ikke lenger koster en krone?

– Da iskremen ble lansert i 1953, hadde den navnet Diplomat og kostet 75 øre. Isen ble laget av Slotts-Is fra Tønsberg. Slotts-Is var en del av den sammenslutningen som i dag heter Diplom-Is. Slotts-Is hadde en kongekrone i logoen. Norges Bondeungdomslag skulle ha et stevne i 1954, og for å unngå veksel, besluttet Slotts-Is å lage et parti med is som var litt større med pris 1 krone. Stevnet ble avlyst og Slotts-Is åpnet eget utsalg hvor de solgte isen til 1 krone. En dag kom en liten kunde som ikke visste hva isen het, men hun spurte ekspeditøren, fru Nilsen: «har dere mer av denne Krone-Isen». Da daglig leder av Slotts-Is, Finn Wittersø, hørte dette, bestemte han at navnet skulle være Krone-Is – også fordi dette passet til kronen i logoen på Slotts-Is.

Finnes det fortsatt en Drillo-is?

– Nei, men kanskje kommer den tilbake en dag.

Hva må til for å få en iskrem oppkalt etter seg?

– Du må være populær og assosieres med noe iskremen skal stå for. Drillo-Isen var for eksempel formet som en fotball.

I dag er folk så opptatte av kropp og helse – er iskrem og sommerkropp en dårlig kombinasjon?

– Nei, ikke i det hele tatt. Iskrem er en av de sunneste nytelsene. Velger du for eksempel ren vaniljeis, er dette et måltid med moderat kalorimengde i forhold til annet søtt, og inneholder både proteiner og andre viktige næringsstoffer. Vår nye ispinne Fruitero er en sunn fruktsorbé som inneholder 50% mango og kun 68 kalorier pr. ispinne. Dette er nesten som å spise ren frukt.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Av skjønnlitterære så må det være serien «Hulebjørnens klan» av Jean M. Auel. Serien tar oss langt tilbake i tid og lar oss forstå opphavet vårt. Av faglitteratur så tror jeg boken «Balanced Scorecard» av Kaplan/Norton har hatt stor betydning. Boken forteller hvordan man kan virkeliggjøre en plan og få ting til å skje i praksis.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det å kunne reise på jobben til Diplom-Is hver dag og være så heldig å jobbe på verdens beste arbeidsplass sammen med en flott gjeng med dyktige og engasjerte medarbeidere. På hjemmeplan handler lykke om alt fra å gjennomføre et planlagt oppussingsprosjekt til å dekke bordet med nye, vakre glass eller bare å slappe av rundt middagsbordet med god iskrem sammen med familien.

Hvem var din barndomshelt?

– Det var Bjørn Skifs, jeg var veldig svak for lyshårede svensker. Favorittmelodien var «Härligt, härligt, men farligt farligt». Da jeg var 11 år og han var 30, skrev jeg kjærlighetsbrev til ham og håpet han ville vente på at jeg ble voksen. Jeg tror aldri jeg fikk sendt brevet.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Spiser masse iskrem med karamell, kakebiter og sjokolade. Det må jeg for å få i meg mine obligatoriske 100 liter iskrem i året – noe som er litt mer enn den jevne nordmann, som spiser ca. 12 liter.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det må være ledergruppen min her på Diplom-Is. Vi ville ha hatt mange gode diskusjoner og løst utfordringer mens vi ventet på heisen.

Mer fra Dagsavisen