Rune Berglund Steen ville bli rockemusiker. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Digget Snoopy som barn

Rune Berglund Steen (39), leder i Antirasistisk Senter, ber politiet ta hatkriminalitet mer på alvor.

Hvilke grupper utsettes for hatkriminalitet i Norge i dag, og hvor viktig er det for et samfunn å stanse og forebygge slike forbrytelser?

- Hatkriminalitet kan ramme flere grupper, men retter seg ikke minst mot hudfarge, religion og seksuell orientering. Det er et område hvor vi trenger å ruste kraftig opp. Hatvold bør simpelthen være så sjeldent og så oppsiktsvekkende at hele samfunnet hører om det. Akkurat slik de fleste nå har hørt om angrepet på Jacob Kuteh i Verdal, som ut fra offerets forklaring framstår som klart rasistisk. I fjor ble lederen for Ungdom mot rasisme forsøkt satt ut av spill gjennom et voldelig angrep, trolig fra høyreekstreme. Kampen mot hatkriminalitet er dermed også en viktig del av kampen for demokratiet og ytringsfriheten.

Politiet mener det er store mørketall når det gjelder anmeldelser av hatkriminalitet. Har du noen formening om hvorfor ofrene velger å ikke gå til anmeldelse?

- En viktig årsak er varierende grad av tillit til at politiet vil ta anmeldelsen på alvor. Det er ingen tvil om at deler av politiet tar dette problemet svært alvorlig. Dessverre er det også slik at flere har hatt dårlige opplevelser når de har forsøkt å anmelde, i tillegg til at de i neste omgang ikke har hørt noe fra politiet før brevet om henleggelse kommer i posten. Vi vet det gjøres viktig arbeid fra politiet for å bedre situasjonen.

Er det et problem for rasisme- og homo-relaterte overgrep at politiet har tradisjon på å etterforske volds- og trusselsaker for å finne de faktiske forhold, og kanskje ikke har vært så opptatt av motivet for handlingen?

- Motivet synes i alle fall for ofte å komme i bakgrunnen i denne typen saker, selv om hatmotiv er straffeskjerpende etter norsk lov, og dermed må være en del av etterforskningen.

Politidirektoratet sier at politiet skal bli bedre på å etterforske hatkriminalitet, og at henleggelser skal begrunnes. Tror du det vil hjelpe dersom grupper som utsettes for slike forbrytelser får større tillit til at politiet vil ta dem på alvor?

- Jeg vil si at det er helt avgjørende. I forhold til hatkriminalitet har det vært et problem at det ofte ikke engang blir registrert som hatkriminalitet. De færreste anmelder noe for anmeldelsens skyld - de vil se resultater, ikke minst med tanke på egen trygghet. Nettopp frykten mange vil oppleve etter hatrelaterte angrep, i form av trusler eller sjikane, er noe av det som gjør politiets håndtering så viktig.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Samlede dikt av den polske lyrikeren Czeslaw Milosz.

Hva gjør deg lykkelig?

Å våkne hver morgen og vite at jeg giftet meg godt.

Hvem var din barndomshelt?

- Snoopy, uten tvil. Der han sitter på toppen av hundehuset og tenker at han flyr. Evnen til både fantasi og begeistring er viktig.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At småting i arbeidsdagen som jeg ikke burde bry meg det minste om, kan gjøre meg fryktelig irritert.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Ser «Downton Abbey» med min kone.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Mye. Ikke minst hatkriminalitet. Det blir en markering i Oslo i løpet av kort tid. Vi legger ut informasjon på vår hjemmeside: www.antirasistisk.no

Er det noe du angrer på?

- At jeg ikke ble rockemusiker.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Akkurat nå: Dave Grohl. Men ikke i en heis. På Wembley, hylende side om side fra scenen.