Navn i nyhetene

– Det tragikomiske er at ingen kan vinne dette

Lars Lenth har sett og hørt det meste i norsk ulvedebatt. Fra at Erik Bye og Thor Heyerdahl skal ha satt ut dyr, til latviske ulv til salgs for 20 000 kroner.

Hvem: Lars Lenth (52), forfatter og fluefisker.

Hvorfor: Ulvedebatten har blusset opp igjen etter et nytt fellingsvedtak. Lenth har skrevet både romanen «Menn som hater ulver» og faktaboken «Ulvetider», sammen med Petter Bøckman og Morten Tønnessen, om Norges mest omdiskuterte dyr.

Hva er det med ulven som gjør oss så hoppende gærne?

– Fordi ulven er blitt et symbol på mye rart. For naturvernerne representerer den det siste lille av vill natur vi har i Norge, mens for ulvehaterne, som ikke liker å bli kalt det selv om det er det de er, så er det et symbol på hvordan sentrale myndigheter feier over folk på bygda.

Hvem er det som driver med ulvejakt? Er det bønder som skal hevne sauene sine?

– Langt ifra. I «Ulvetider» skriver jeg blant annet om ulverettssaken der fem mann ble dømt for ulovlig jakt for første gang i Norge. Ingen av disse er bønder. Det er forbanna jegere som mener ulven forringer jakta. En og annen bikkje blir borte, og det er litt mindre elg å skyte, men hovedpoenget er at de hater at folk innenfor ring 3 skal fortelle dem hvordan de skal leve sitt liv.

Les også: Byrådet i Oslo vil forby ulvejakt 

Når startet debatten for alvor?

– De ordentlig skyttergravene kom med naturvern-bevegelsen. Plutselig syntes noen det var veldig viktig at vi hadde ulv i skogen, og fredning i 1973 var et resultat av det. Før det var det jo enighet om at dersom man så ulv, var det bare å plaffe den ned.

Jeg har hørt en del rykter om at ulven kanskje er ulovlig satt ut?

– Det er det mange som mener, ja. Det er en fyr som heter Lars Toverud som gir ut bøker om dette og har sin lille menighet. Han beskylder både Erik Bye og Thor Heyerdahl for å ha vært med på ulveutsetningen. Men Tøverud, som ulveelskerne kaller ham, har selvsagt et poeng i at man kan spørre om hvor naturlig den norske bestanden er. Å påstå at noen gærne naturvernere har satt ut ulv ulovlig, er for så vidt innafor. Dersom jeg var ekstremt opptatt av ulv og fikk tilbud om å kjøpe en fra Latvia for 20.000 spenn, så ville jeg jo gjort det.

At det var?

– Jada, det er fullt mulig å gjøre det. Man må jo kompensere for dem som blir skutt ulovlig.

Jøss, men er debatten bare ekstreme fronter eller er det mer nyansert?

– Den er nok dessverre mer nyansert, men de som roper høyest, blir hørt. Det tragikomiske er at ingen kan vinne dette her. Som den siste debatten nå. En av tre flokker i ulvesonen skal skytes. De som er for, er i sjokk over at man skal skyte dyr innenfor sonen, mens ulvehaterne er indignerte fordi man ikke skyter nok. Alle er misfornøyd til enhver tid. Statens politikk fordeler bare misnøyen jevnt utover.

Men er folk egentlig så opptatt av dette som man skulle tro?

– På bygda er mange opptatt av det. I byen tror jeg mange først og fremst irriterer seg over alt ulvegnålet. Det blir jo sagt at når ulven lusker rundt på Romsås, da kommer Oslo-folk også til å kjenne på frykten. Tøv. Det har aldri vært så mye folk i Østmarka som etter at ulven kom.

Du har ikke selv fått sauehoder på døra etter å ha skrevet om temaet?

– Niks, bare ulvehoder. Neida, ulvehaterne er litt slappe, men jeg har jo vært på Facebook og meldt meg inn i disse ulvehatgruppene. Der lønner det seg ikke å begynne å diskutere, da får man i hvert fall verbal juling.

Hvorfor blir det så opphetet?

– Dersom du bor på Koppang og Rena, er ungkar og stort sett bare driver med jakt, så kan jeg skjønne at ulvejakt blir spennende. Særlig når den er ulovlig. Jeg har jo selv tjuvfisket mye opp gjennom, og det er alltid det ulovlige som er best.

Les også: Saueneringa ønsker å skyte all ulv i beiteomrader

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– En samling med Hemingways noveller jeg fant i bokhylla hjemme. Den blandingen av tøff og sårbar. Jeg ble aldri helt meg selv igjen etter å ha lest «The End of Something».

Hva gjør deg lykkelig?

– Å vandre rundt på grunt vann på Cuba i februar med fluestang i hånda og tenke på hvor privilegert jeg er.

Hvem var din barndomshelt?

– James Bond og Thor Heyerdahl, ulveutsetteren.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er en sentimental faen, tenker altfor mye på det som var og som aldri vil komme tilbake. Og nesen.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Lakseoppdrett i åpne merder. Rasering av norsk natur for å tjene penger.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Forfatteren Cormac McCarthy. Ville spurt om hvordan han tenker når han skildrer natur og prøvd å lære litt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen