Innenriks

Dalai Lama er den store helten

Seniorkonsulent Tsomo 
Svenningsen (46) er leder i Den norske Tibetkomité, som venter besøk fra Dalai Lama.

Hvorfor mener du regjeringen og stortingspresidenten bør ta imot Dalai Lama når han kommer til Norge i mai?

- Vi har sendt en anmodning til både utenriksministeren, statsministeren og stortingspresidenten om å møte Dalai Lama, og vi synes det er uheldig at de ikke vil ta imot ham. Å ydmyke en fredsprisvinner på den måten er under statens verdighet. Særlig i Norge, som i år feirer 200-årsjubileum for grunnloven og alle verdiene den står for.

- Norge er blitt advart av Kina om å ikke møte Dalai Lama. Det tenker jeg at de er på bærtur. Børge Brende sier at Norge ikke har noe fungerende diplomati med Kina. Likevel kommer de ikke til å møte Dalai Lama. Da gir kineserne ordre om hva Norge skal gjøre, og Norge legger seg flate for Kina. Det er ydmykende for meg som norsktibetaner å se på.

Det har vært lite oppmerksomhet rundt Tibet-saken de siste årene. Har det gått litt av moten?

- Ja, det føles sånn. Men plutselig skulle Dalai Lama til Norge, og da ble det mye oppmerksomhet igjen. Siden sist han var her i 2005 har Tibet-saken hatt en lav profil, og er blitt en glemt konflikt.

Det er over 60 år siden okkupasjonen: Hvordan er situasjonen i Tibet nå?

- Den er verre enn vi kan forestille oss. Kontrollen over befolkningen er ekstrem. Om tibetanerne synger en sang om Dalai Lama havner de i fengsel. Om skribenter skriver noe om Tibets historie havner de i fengsel. Og ingen vet hvor de havner. Amnesty har dokumentert brutale brudd på menneskerettighetene. Likevel prøver vi nå å se bort.

Hva betydde fredsprisen til Dalai Lama i 1989 for tibetanere?

- Den betydde veldig mye, og var en annerkjennelse av ikkevoldslinja til tibetanerne og lamaen. Med fredsprisen ble Tibet satt på kartet.

Ser du for deg noen løsning på Tibetkonflikten?

- Jeg ser bare en løsning om Kina åpner opp og tar imot Dalai Lama. Det vil gagne både Kina og Tibet, men aller mest Kina. Dalai Lama og eksilregjeringen sier at de godt kan være en del av Kina, men ønsker respekt for sin egen kultur. Den politiske og geografiske kontrollen kan kineserne ha, så lenge de gir oss selvstyre.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- En bok om Mao Zedongs liv. Det var etter at jeg leste den at jeg skjønte hvilket ekkelt menneske han var. Jeg har aldri skjønt hvorfor så mange i Norge tilba Mao.

Hva gjør deg lykkelig?

- Matlaging og svømming.

Hvem var din barndomshelt?

- For enhver tibetaner er Dalai Lama den store helten. Han var der hele barndommen. Og for meg som er født i India er det selvfølgelig også Gandhi.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Spiser mørk sjokolade og drikker rødvin.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog mot?

- Urettferdighet mot folk som ikke kan forsvare seg selv.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Faren til Jens Stoltenberg, Thorvald. Han syntes jeg er veldig interessant, og vi kan prate om alt mulig. Han eller Kåre Willoch. Eller gjerne begge to.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen