Byråkrat og stolt av det

Kanskje et lite stikk til effektiviseringsregjeringen fra den nye NTL-lederen Kjersti Barsok.

 

Hvem: Kjersti Barsok (39)

Hva/hvorfor: Nyvalgt leder i LO-forbundet Norsk Tjenestemannslag (NTL)

Gratulerer som ny leder i NTL. Hvem er du, egentlig?

– Jeg har en del år på baken som tillitsvalgt på ulike nivåer i NTL. Først i en lokal avdeling i det som før het Kommunal- og regionaldepartementet – så jeg er byråkrat og stolt av det! Deretter i landsforeningen, og nå har jeg fått fire nye år på NTLs forbundskontor. Det er et stort privilegium.

Byråkrat og stolt av det, sier du. Opplever du at det er mange fordommer mot din yrkesgruppe?

– Vi har i hvert fall en regjering som har hatt lyst til å kutte i antallet byråkrater siden før de kom til makta. Det gjøres så mye godt og viktig arbeid av byråkratene våre, at vi burde være stolte av dem.

Din forgjenger, John Leirvaag, satt kun som leder i to perioder. Blåser det hardt på toppen i NTL?

– Det må du nesten spørre ham om. Han har sagt at han vil bidra til fornyelse. John tilhører jo en annen årsklasse enn meg. Men det er ingenting ved ledervervet som skremte meg fra å stille til valg. Det er selvfølgelig krevende å kjempe for en politikk du opplever at et sittende flertall er uenig med deg i, men hvis jeg ikke hadde likt den typen utfordringer, kunne jeg ikke drevet med det jeg driver med.

Hvordan har du tenkt å sette ditt preg på NTL?

– Jeg har sittet i ledelsen i fire år allerede og opplever at vårt landsmøte har gitt et tydelig mandat om at vi skal være enda mer tydelige og synlige. Det skal jeg være. Så skal vi også jobbe med å bygge laget vårt slik at jobben våre medlemmer gjør ute på arbeidsplassene, blir enda mer synlig.

Du er en av få unge, kvinnelige forbundsledere i LO. Hvordan knuste du glasstaket?

– Jeg har hele tida tenkt at jeg vil være et sted i organisasjonen hvor jeg kan gjøre mest mulig nytte for meg, og så har jeg vært heldig og hatt gode støttespillere rundt meg og har derfor kunnet gripe de mulighetene som har bydd seg.

Så ingen utfordringer?

– De utfordringene jeg har møtt på, har handlet mer om interessemotsetninger i politikken enn noe annet. Men det er klart at jeg ønsker enda flere flinke, gode og dyktige damer i posisjoner. Hele samfunnet trenger flere bra damer i lederposisjoner!

På landsmøtet deres forrige uke stemte NTL ned et forslag om totalforbud mot alkoholservering og gikk heller inn for en begrensning. Hvorfor?

– Jeg opplever vel at flertallet ønsker at det er mulig å servere alkohol ved spesielle anledninger, og det vil vi rette oss etter.

Må dere ha alkohol i festlige lag?

– Absolutt ikke. Men om du tenker på problemstillingene rundt #metoo, så må vi huske på at seksuell trakassering også skjer i settinger hvor det ikke serveres alkohol. Begrensning av alkohol er en del av løsningen, men vi trenger også strukturelle og kulturelle endringer for å få bukt med problemet.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Ulike bøker har betydd mye for meg i ulike perioder. «Tordivelen flyr i skumringen» av Maria Gripe vekket leselysten min. Bjørnstjerne Bjørnsson vakte interessen min for forfatteren bak forfatterskapet, mens Thomas Mann sin «Buddenbrooks» ga meg opplevelsen av å leve seg inn i en historie.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å få leve livet med gode mennesker.

Hvem var din barndomshelt?

– Mormor. Hun var tøff og fikk meg alltid til å føle meg spesiell.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Noen ganger har jeg så mye å si at jeg sier litt for mye litt for fort.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– En hel masse! Forrige uke gikk jeg i demonstrasjon for pensjon fra første krone. Jeg går gjerne for likestilling, likelønn og fellesskap, og mot ulikhet. Og så går jeg alltid i tog 1. mai og 8. mars, og prøver å få med meg pride.

Er det noe du angrer på?

– Kanskje at jeg ikke fullførte hele studieløpet i statsvitenskap mens jeg først var i gang. Men jeg gikk på Blindern i fem år, så det er ikke så gæli likevel.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Samboeren min. Han har jeg sett litt lite til i det siste.