Annonse

Boligbyggranskeren

Samtidig som Knut Gjernes og Kjetil Sæter hadde første sak på trykk om Boligbyggs kjøp av leiligheter i Oslo, var Skatteetaten på døra til flere impliserte.

Annonse
Navn i nyhetene

 

Hvem: Knut Gjernes (54)

Hva: Journalist i Dagens Næringsliv.

Hvorfor: Har sammen med kollega Kjetil Sæter avslørt at Oslo kommune har kjøpt en rekke leiligheter fra konkursgjengangere. Saken har utløst etterforskning og full gransking i Boligbygg.

Hei sann, hva er det dere har avslørt?

– Vi har i hvert fall dokumentert at rutinene i Oslo kommune har sviktet totalt.

Fortell!

– Det startet vel med Tøyenløftet, da Høyre satt i byrådet. Kommunen har bestemt seg for å kjøpe leiligheter for vanskeligstilte, også på vestkanten. For å prøve å flytte innvandrere og flyktninger vestover.

De kjøper mange leiligheter?

– Ja, de kjøper veldig mange leiligheter, veldig fort, på et veldig stort budsjett. De har satt sammen et kjøpsteam med fire personer som skal handle leiligheter for kommunen.

Og resultatet ble at?

– At noen har blitt veldig rike på å selge eiendommer til kommunen.

Skal det være sånn, da?

– Det skal ikke jeg mene så mye om. Min jobb som journalist er å fortelle om hva som skjer ute i samfunnet. Så får andre si om det er lovlig eller ulovlig. Min rolle er å dokumentere hva som fungerer, og hva som ikke fungerer.

Hva er det verste dere har avslørt?

– Det vi skrev på torsdag. Kommunen kjøpte alle leilighetene i en bygård på Bislett for 93 millioner kroner. De fikk to sjanser til å kjøpe gården for seksti millioner før det. Enten direkte av gårdeieren eller på forkjøpsrett. Og så sitter en konkursgjenganger og vennene hans og tjener 30 millioner kroner på det. I beste fall har kommunen bare kastet 30 millioner kroner ut av vinduet.

Og i verste fall ... korrupsjon?

– Det ordet får du meg ikke til å si. Det er livsfarlig å ta det i sin munn som journalist. Men det er noe som ikke stemmer her.

Hvordan er det å skrive en sak som utløser skatteraid allerede samtidig som den blir publisert?

– Det er egentlig ganske kult. Da får jo saken en ny omdreining, men her gikk det nesten litt for fort. Det ble en hektisk fredag.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Tom Sawyer av Mark Twain. Den minner meg på da jeg var en liten gutt.

Hva gjør deg lykkelig?

– En god klem av barna mine. En skikkelig god konsert. Et morgenbad i Hellas. Og en god avsløring som rusker litt i makta, jeg kjenner det er litt tilfredsstillende òg.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har vel slått meg til ro med den jeg er, både utseendemessig og som person.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg er en jordnær odelsgutt fra Ål i Hallingdal, det er ikke de store utskeielsene altså. I hvert fall prater jeg ikke om det.

Er det noe du angrer på?

– At jeg ikke satset mer på fotball. Jeg tror jeg kunne blitt ganske god. Og så er det jo et par saker jeg har blitt tipset om, men som jeg ikke tok. Som senere er blitt gode saker i andre aviser. Men jeg angrer vel egentlig ikke. Jeg tok en beslutning der og da, og drivkraften min er at det er spennende og viktig, at jeg har lyst. Og selv om noen kanskje har fått SKUP-pris på saken jeg sa nei til, så angrer jeg egentlig ikke på det.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Donald Trump. Det tror jeg kunne blitt ganske heftig.

Ja? Du skulle knekke han journalistisk, da eller?

– Nei, da tror jeg ikke jeg hadde vært journalist. Men jeg aner ikke hva som hadde skjedd. Kanskje jeg bare hadde blitt superhøflig? Det ville vært litt spennende uansett.

Annonse