Blakke-kalendertid

Line Victoria Husby-Sørensen tar et oppgjør pakkekalenderhelvete. – Det er veldig trist.

 

Hvem: Line Victoria Husby-Sørensen (35)

Hva/hvorfor: Tidligere programleder i TVNorge og TV 2. Også kjent for bloggen «Supporterfrue», der hun har gått hardt ut mot pakkekalenderen.

Jeg må nesten starte med å gratulere deg.

– Oi, med hva da?

Du har klart å styre unna adventstidas vakreste eventyr, bedre kjent som pakkekalenderhelvete.

– Ja, foreløpig. Men datteren min har ikke lært å prate ennå, det blir nok mer masing neste år.

Bare å begynne og glede seg. I morgen er det 1. desember, og nå sitter det tusenvis av mødre med høye skuldre og jobber på spreng for å få skjemt bort ungene mest mulig før julaften.

– Ja, hvor kommer dette hysteriet fra? Tidenes gavebonanza hver eneste dag, nei, det er veldig trist. Vi skaper små monstre som bare krever mer og mer. Foreldregenerasjonen må ta seg sammen. Og så gir vi 100 kroner til Kirkens Bymisjon, og skryter av hvor stort og flott det er å hjelpe andre.

På nettet leser jeg om mødre som koser seg med å starte planleggingen i juli, og bruker 7000 kroner på årets gavekalender, riktignok fordelt på et par-tre unger.

– Ja, jeg kan jo ikke påstå at de juger, men at de koser seg med å bruke så mye penger på ræl, det forstår jeg ikke. Dessuten er det mange som ikke synes det er noe kos, men gjør det for at det forventes av dem. Man må jo nesten forsvare seg hvis man lar være å delta i «verdens beste mamma-geskjeft».

Men det er jo tradisjon?

– Ja, mødre snakker om tradisjon. Men når ble det tradisjon å blakke seg på adventskalenderen? Den eldre garde jeg har snakket med, synes dette er helt hårreisende. Egentlig startet jo tradisjonen her til lands med Norsk Speiderpikeforbund, som solgte adventskalendere der man åpnet en luke og fikk se på et bilde. Jeg har gått på en smell selv, forresten.

Å?

– Da jeg var nyforelska i Torben, mannen min, ga jeg han en ølkalender. Ikke for at jeg skulle glede han, men for å få lagt ut et bilde med hashtagen «verdens beste kjæreste». 1700 kroner kosta den, og det gjorde jeg bare for å skryte.

 

Men man er jo litt fanget. Hvis man først har startet med pakkekalender, så nytter det ikke å komme med en sjokoladekalender fra Nille til en tier. Eller aktivitetskalender, som noen foreslår.

– Jo da, jeg har et vennepar som driver med det, de nailer det så bra. Lager pepperkaker, går på skøyter, leser en bok. Sånne ting.

Høres ut som et mareritt i en altfor travel desember allerede.

– Ja, i vår familie er vi såpass dårlig på logistikk at det hadde fungert dårlig. Men flere begynner å tenke på alternative kalendere. I 2016 brukte vi 1,2 milliarder på julekalendere, og summen har gått litt nedover. Men for ikke å være helt Grinchen her, har du en unge som oppriktig blir glad og fornøyd for å få et viskelær og en blyant, så for all del, kjør pakkekalender. Men ikke se ned på oss som ikke gidder.

Hvem var din barndoms helt?

– Tony Sjögren i den svenske såpeoperaen Rederiet. Mørk med krøller, ganske slem. Eller Stian Barsnes Simonsen, da han spilte i Hotel Cæsar. Jeg drev og ringte Opplysningen for å få tak i nummeret hans. Nei, stryk alt det andre. Trygve Rønningen! Han fikk jeg til slutt tak i på telefonen.

Hva sa du til han, da?

– At jeg het Line og var forelska i han.

Såpass. Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er litt for selvkritisk. Både når det gjelder ytre ting som kropp og hud, og indre ting. Så det jobber jeg med, å være mer fornøyd med meg selv. Det er jo synd å gå rundt hele livet og tenke at man ikke er bra nok.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– For en bedre barselomsorg. Jeg er fortsatt sint på Bent Høie etter forslaget om kortere liggetid etter fødsel. Sosiale medier koker over av hjerter og blomster og rosa bobler når man blir mamma, men selv klarte jeg ikke å kjenne meg igjen i det.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Liverpool-spilleren Steven Gerrard. Jeg er ikke fotballinteressert, det er kun et stikk til mannen min.