Bitre tårer over KrF

Simen Bondevik måtte vente i fire lange år han fikk lov til å melde meg inn i KrF. Nå vurderer han å melde seg.

 

Hvem: Simen Bondevik (18)

Hva: Leder i Akershus KrFU.

Hvorfor: Fortviler over at KrF velger å gå i regjering med Frp.

Du gråt da KrFs landsmøte siste helg valgte å gå i regjeringsforhandlinger med Frp, og kaste Knut Arild Hareide som partileder. Har det så mye å si hvem KrF er sammen med?

– Jeg tror det har en del å si. En regjering skal dra landet og samfunnet i samme retning. Ha det overordnede målet. De styrer på bakgrunn av en felles plattform, ikke på grunn av eget partiprogram. Det vil være en utfordring for KrF å bli enige med Frp om en slik plattform. Jeg synes det blir veldig rar tolkning av KrFs program, å være i regjering med Frp.

Er fortsatt KrF partiet for deg?

– Jeg er fortsatt i tenkeboksen. Jeg meldte meg inn i KrF på grunn av politikken, ikke ut ifra hvem vi samarbeider med. Partileder Knut Arild Hareide pekte på et prosjekt som jeg hadde stor tro på og ønsket meg. Nå kastes det bort.

Er du fortsatt i tenkeboksen når det gjelder KrF?

– Jeg kommer uansett til å fortsette til vi er i regjering, og Hareide har gått av. Etter det er jeg usikker på hvor veien går videre. Hvor lang tid det vil ta vet jeg ikke. Politikk er spennende, og jeg engasjerte meg fordi jeg ønsker å være med på å endre samfunnet. Jeg komme til å være engasjert på en eller annen måte. Hittil har jeg ikke vurdert andre partier, men det er mulig jeg er nødt til å tenke den tanken nå.

Du er barnebarnet til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Hva har han å si for deg politisk?

– Jeg prater en del politikk med ham. Da jeg meldte meg inn i KrFU i 2013, visste han ikke om det. Vi er enige om mye, og uenige om andre ting. En konkret sak hvor vi er veldig uenige, er leksefri skole. Det skaper debatt rundt middagsbordet. Jeg er for leksefri og han er imot. Jeg mener at lekser går ut over de ressurssvake, som ikke har foreldre til å hjelpe seg. Og at leksefri vil være med på å utjevne sosiale forskjeller. Det er ikke bestefar enig i. Men jeg er veldig stolt over hva bestefar har fått til.

Med Bondevik som etternavn, ble du vel født inn i KrF?

– Jeg meldte meg inn 27. juli 2014, den dagen jeg fylte 13. Foran stortingsvalget i 2009, da jeg var ni år, gikk jeg opp og ned Karl Johns gate, og pratet med alle de som sto på stand for de politiske partiene der. Da bestemte jeg meg for at KrF er mitt parti. Men jeg måtte vente i fire lange år før jeg fikk lov til å melde meg inn. Mange spør om det er bestefar som har fått meg politisk engasjert, men jeg har alltid hatt lyst til å være med på å endre samfunnet og vil at alle skal ha like muligheter.

Hareide sa etter å ha hørt deg på talerstolen på landsmøtet, at det ikke var utenkelig med en Bondevik jr. som statsminister en gang. Hva tenker du når du hører slike karakteristikker?

– Jeg ble helt satt ut. Jeg ante ikke at det kom. Men jeg satte stor pris på å høre det. Knut Arild er et kjempestort forbilde for meg, å høre det fra ham er stort, og ganske utrolig. Målet er å kunne sitte på Stortinget en dag. Når det gjelder statsminister, så har jeg nok valgt feil parti. I så fall må vi vokse oss veldig store.

Dere deler interesse for både politikk og fotball. Politisk holder dere med samme lag. Gjør dere det i fotball også?

– Vi heier begge på Molde, men har forskjellige lag i England. Jeg holder Manchester United, bestefar Liverpool. Når vi prater fotball prøver vi å unngå den engelske delen, for å ikke skape dårlig «stemning». Men vi er gode på å dyrke den felles interessen for Molde.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg er dårlig på å lese, men boka «Det som betyr noe», av Knut Arild Hareide, har betydd mye for meg. Jeg kan skrive under på det han skriver i boka om dagens samfunn, og hva vi som politikere bør gjøre med det.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er mye. Jeg blir veldig glad når Molde vinner, og KrF har en god meningsmåling. Molde har hatt en god sesong, og ser ut til å greie sølvet. Neste år går de for gull. KrF hadde en veldig god sesong fram til de valgte å gå i regjering med Frp.

Hvem var din barndomshelt?

– Fra dagen jeg var ni år har det vært Knut Arild Hareide. Han er en modig og ærlig politiker, og vi er enige i mye. Gjennom KrFU har jeg pratet mye med ham.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg liker ikke helt uenighet, og tror at jeg er litt konfliktsky. Jeg skulle ønske at alle er enige i alt, men det er en utfordring når man er i politikken. Jeg kan også være litt naiv.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da blir det å spise potetgull og sjokolade på en ukedag.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Nå kunne jeg godt gå i tog for at Knut Arild fortsatt skal være partileder.

Er det noe du angrer på?

– Jeg tror de fleste angrer på noe, men ikke at jeg nødvendigvis vil si det høyt i media.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Med Donald Trump og Knut Arild Hareide. Det ville vært en spennende samtale. Først og fremst om politikk. Det ville vært interessant å høre med Trump hva som ligger bak alt han sier. Jeg lurer på om han er slik på ordentlig, eller om han bare spiller en karakter.