– Betal regninger først

Selv shopper Silje Sandmæl julegaver hele året. Til reduserte priser.

 

Hvem: Silje Sandmæl (39)

Hva: Forbrukerøkonom i DnB og kjent fra Luksusfellen på TV3.

Hva ønsker du deg til jul?

– Kvalitetstid med mine nærmeste. Skal jeg være litt mer materialistisk? Da får jeg bare si at jeg skriver ønskeliste hele året, slik at jeg har oversikt. Og jeg blir veldig glad om jeg får en ullbukse til jul.

Er du ferdig med å handle årets gaver selv, da?

– Helt ferdig. Jeg har en gaveliste på telefonen og handler julegaver gjennom hele året. Shopper til reduserte priser på black friday og black week eller finner de beste prisene på Prisjakt-appen.

– En dannet form for pruting?

– Prisjakt-appen viser hele tida den beste prisen på et produkt, den er enkel å bruke, og det er forbløffende enkelt å få butikkene til å gå med på samme pris om du viser hva varen koster et annet sted.

Lager du julebudsjett?

– Nå har jeg ikke akkurat det siden jeg handler gaver gjennom hele året. Men vi opererer med en makspris i familien og det betyr ikke at vi må kjøpe noe som koster opp til makspris. Betydelig under makspris går helt fint.

Du står midt på kjøpesenteret. Det er kaos. Sure folk kjaser for å bli ferdig med gaveshoppingen. Bakgrunnsmusikk: «Deilig er jorden» og «Glade jul». Hva tenker du?

– 10 ville hester ville aldri kunnet få meg til et kjøpesenter i julerushet. Er ikke fan av selvpåført stress. Om jeg skulle svare noe på dette måtte det bli at jeg kanskje synger med.

Lindorff melder at 600.000 nordmenn har måttet låne penger for å få råd til å kjøpe julegaver til sine nærmeste. Bør man handle gaver først og så ta regningene? Eller regningene først og gaver på kreditt?

– Ikke lån penger til gaver, det er trist om dårlig samvittighet og kjøpepress gjør at du havner i en økonomisk bakrus i januar som du får problemer med å komme ut av. Ta regningene først, og gi billige gaver. Vær ærlig dersom du har dårlig råd, vær åpen – og du vil oppdage at mange folk er så snille at de begynner å gi deg ting som du til og med kan gi videre.

Har du eksempel på en rimelig gave du selv ville blitt glad for?

– En opplevelse er for eksempel kjempekoselig å få, og trenger ikke koste så mye. En tur i skogen sammen. Barnevakt. En bok du har lest en gang. Det er supre gaver.

Har du gjort noen kjøp du angrer på? Ikke bare jul men sånn generelt, altså...

– Det skjer så godt som aldri. Som barn ønsket jeg meg et rosa barbie-badekar, og mamma insisterte på at dersom jeg ville ha det, måtte jeg spare. Så gjorde jeg det og det tok ganske lang tid. Da jeg endelig fikk kjøpt det, så lekte jeg nesten ikke med det. Jeg husker hvor surt jeg syns det var at alle sparepengene var borte. Jeg tror det var viktig lærdom.

Ribbe eller torsk til jul?

– Ribbe, helt uten tvil.

Hvem var din barndomshelt?

– Min seks år eldre bror. Da jeg var liten hendte det at jeg ble mobbet av guttene på skolen. Da lurte jeg dem og sa at jeg hadde en spesialklokke som jeg kunne kalle opp broren min på, så kom han som en superhelt og forsvarte meg. Den bet de på!

– Ble du mobbet på ordentlig??!

– Av og til, ja. Jeg vokste opp på Romsås, og de guttene på skolen, de mente alvor.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Torbjørn Røe Isaksen. Skulle overbevist ham om at privatøkonomi må inn som fag i skolen.