Navn i nyhetene

Berømmer stab og lesere

Bjørgulv Braanen har kommet til veis ende i redaktørstolen, men hinter gjerne om hva han kan gjøre for Klassekampen.

Hvem: Bjørgulv Braanen (61)

Hva/hvorfor: Avtroppende ansvarlig redaktør i Klassekampen. I helgen ble det kjent at han trekker seg fra redaktørjobben han har hatt siden 2002.

Hvorfor velger du å tre til side nå, etter 16 år ved roret?

– En eller annen gang må man gå av, og nå føler jeg at avisen er inne i en bra periode med solid økonomi og gode opplagstall. I tillegg er det en bra gjeng her på huset, som jeg har stor tro på at skal klare å takle overgangen som må til på en fin måte.

Dere har hatt en formidabel vekst under din ledelse. Hvor mye av æren skal du ha selv?

– Hehe, det er klart at alle ting spiller inn, og det er ikke til å legge skjul på at jeg også har hatt en betydelig rolle i dette. Samtidig har vi helt fantastiske medarbeidere, og leserne våre har vært snille med oss. Vi må nok dele denne æren, alle sammen.

Du sier til egen avis at du ikke er ferdig med Klassekampen selv om du gir deg som ansvarlig redaktør. Hva skal du gjøre nå?

– Det blir opp til den nye ansvarlige redaktøren, men jeg føler det er mye jeg kan bidra med. Jeg er blant annet veldig opptatt av layout og forsider, og sånn sett kan jeg gjøre en innsats på desken. Vi er heller ikke bortskjemt med politiske kommentatorer, og der kan jeg gjøre en jobb. Det er nok noe av det jeg vil spille inn.

Selv om du har gjort det klart at du ikke vil si hvem som bør ta over, kan du kanskje si noe om hvilke egenskaper vedkommende bør ha?

– Det er vanskelig å si, og jeg tror ikke nødvendigvis den neste redaktøren bør være lik meg. Det finnes mange forskjellige typer ledere, men ingen kan være best på alt. Hvis man ikke er så god på økonomi må man alliere seg med noen som kan det, og hvis man er litt sjenert av seg trenger man en som kan være ansiktet utad. Det gjelder å ha de rette folkene rundt seg som kan kompensere for de svakere sidene dine.

Du har bakgrunn fra Fredrikstad. Hvilket forhold har du til byen i dag?

– Jeg er født på St. Josephs hospital, og faren min var alltid stolt av at jeg ble tatt imot av nonner. Pappa jobbet i Fredrikstad en stund, men jeg har ingen slektninger der i dag. I ungdomstiden var jeg mye på brukskunstsenteret PLUS i Gamlebyen, og jeg skulle gjerne bodd i en by på den størrelsen. Det er et flott sted med en stolt fotballhistorie, og som ikke minst har hatt en sentral betydning for utviklingen av norsk trelastindustri.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Arne Garborgs «Bondestudentar»

Hva gjør deg lykkelig?

– Arbeid som er gjort, kona og ungene.

Hvem var din barndomshelt?

– Pappa.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Drikker vin i en by i Baltikum.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Suverenitet, likhet og demokrati.

Er det noe du angrer på?

– Ja, faktisk en god del.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det må bli kona, det.

Mer fra Dagsavisen