Avslutter sesongen

Janove Ottesen er i toppform.

Navn i nyhetene

 

Hvem: Janove Ottesen (blir 42 på søndag)

Hva: Eks-vokalist i Kaizers Orchestra.

Hvorfor: Spiller på Gamle Kirkeplass i Drammen med sitt nye band, og feirer avslutningen av sommerens festivalrekke.

Du ankom akkurat Kristiansand stasjon, to kvelder før du skal møte fans i Drammen på Elvefestival. Hva skal du i sørlandsbyen?

– Holde en liten promokonsert, alene på piano på en pub. Jeg skal lansere høstturneen min. Så venter Skien før Drammen, der jeg spiller med bandet på lørdag som siste festival i sommer. Vi har spilt på 19 stykker, alle morsomme på hvert sitt vis. Det har vært en fin kurve gjennom sommeren etter hvert som vi har blitt varme i trøya og justert showet, uttrykket og bekledningen i møte med ulike publikum, store og små, fra nord og sør.

Så vi kan rett og slett forvente sommerens beste show?

– Ja, jeg tror faktisk dette blir en god avslutning, vi er i toppform. Og litt utpå kvelden i Drammen pleier alt å være veldig, veldig bra!

Under Working Class Hero-festivalen i 2012 skapte da ti år gamle Kaizers sydlandsk stemning for alle som fikk klemt seg inn i Fabrikkgata i Drammen, husker jeg.

– Det var ville tilstander, vi får se hvordan det er nå. Det var en euforisk tid både for band og publikum på slutten av Kaizers. Men jeg har hatt en fantastisk oppstart med det nye bandet, og prikken over i-en er jo at det er marked for en høstturné.

Vet du noe om andelen av dine gamle fans som har fulgt med deg videre, og andre som oppdager noe nytt?

– Jeg tror det er lett blanding, gamle fans vil sjekke ut det nye materialet, og på festivaler er det jo alltid mange nye folk også. Det er fem år siden jeg har spilt for bredt lag av folk – og bare tenk på alle dem som var under 18 da, det er fem årskull, det! De er nå 18–23 og har kanskje aldri sett Kaizers, men sjekker meg ut nå. Det er alltid nye folk å spille for.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Pensum var viktig. Etter gymnaset studerte jeg til å bli allmennlærer med musikk, men det ble jeg aldri. Jeg kunne nok blitt en catchy musikklærer.

Hvem var din barndomshelt?

– Det handlet bare om fotball i min barndom. Jeg vokste opp med at Maradona var verdens beste fotballspiller, gjennom tidene, det er han kanskje ennå. Da han kjørte sitt show i 1986 under VM i Mexico var det helt perfekt å være 11 år.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Kjøper en pose ostepop, gir f og ser film og serier hele dagen med junkfood. Det er sjelden det skjer, og da er det en utskeielse

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg faktisk liker ostepop.

Noe du angrer på?

– Ikke så mye, man blir jo summen av alt man har vært med på, godt eller vondt. Et dårlig punkt i mitt liv var som 20-åring i det militære. Men når det er sagt, lærte jeg å kjenne andre sider ved meg selv det året som jeg har hatt bruk for etterpå.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Al Pacino – skulle sørget for at jeg hadde et par flasker vin og en dose god musikk, og så bare la praten gå.