Ronni Le Tekrø. FOTO: FREDRIK BJERKNES

Angrer Venstre-valget

Ronni Le Tekrø (51) - artist og gitarhelt - er ute med soloalbumet «Mein Ampf» og skal opptre med Terje Rypdal på Oslos Cosmopolite lørdag.

Du er på gang med en albumtrilogi. Og så vi som trodde albumet var avgått med døden?

- Det er bare folk i indre Oslo og Grünerløkka som mener det der. Jeg ser at Knut Schreiner skriver om albumets død og at hans barn ikke vet hva et album er. Det er jo litt merkelig, da, at ungene til gitaristen i Turboneger ikke vet hva et album er.

Jeg er jo 80s-kid og husker statusen til gitaren fra den gang. Gitarsoloen var overalt, og gitaristen var posterboy, for eksempel.

- Ja, det kan være noe i det du sier der, men gitaren er ikke borte. Vi er i undergrunnen, vi, og om du reiser ut av Oslo, på klubbene og spillestedene der, så finner du gitaren i beste velgående. Det selges flere gitarer enn noensinne. Noe må de jo bruke dem til?

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Hm, da sier jeg «Robinson Crusoe» av Daniel Defoe. Jeg leste den som barn, men jeg leste den om igjen som voksen også. Men jeg er også veldig glad i Hamsuns «Markens Grøde».

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er minimalt med fysiske ting, en fiskestang og en flaske med Jägermeister.

Et spesielt sted, eller?

- Nei, bare det er en elv, sol og 24 grader.

Hvem var din barndomshelt?

- Det var nok Sølvpilen, det, først og fremst. Men jeg leste Karl Marx da jeg var tolv, og det skjønte jeg ganske mye av - så mye at jeg fortsatt tilhører den røde siden av det politiske landskapet.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg har dårlig impulskontroll og sier sjelden nei til en fest. Jeg er lett å få med på en fest, rett og slett. Når du er 51 år, bør du jo vite bedre.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Det er rødvin, det. Jeg har jo vært igjennom og testet veldig mye i livet mitt. Sprit har vi forbud mot å drikke både i TNT og privat, så det er rødvin, det, altså. Store mengder rødvin. Men nå som jeg er litt oppi åra, blir jeg så slapp når jeg drikker rødvin. En slags «last escape» for meg.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Jeg kan gå i tog for alt som har med Amnesty International å gjøre. Dem og World Wide Fund for Nature støtter jeg.

Er det noe du angrer på?

- Ja. Jeg angrer på at jeg stemte på Venstre ved forrige stortingsvalg. Jeg synes i bunn og grunn Trine Skei Grande er Norges desidert mest glitrende politiker, men akkurat nå synes jeg ikke det. Men jeg vurderer å stemme på dem igjen. Jeg hører jo til ute på venstresida, men det er så mange tullinger der, og politikken er ikke alltid praktisk gjennomførbar. Nei, gi meg gode, gamle Karl Marx.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Jeg har jo stått fast i heisen før - med Arne Treholt. I løpet av den samtalen der ble jeg overbevist om at Treholt var helt uskyldig og at det hele ble iscenesatt av Det norske Arbeiderparti. De har jo avlyttet sine egne mange ganger.