FOTO: Kristin Svanæs-Soot

Angrer stadig vekk

– På veggene hang plater jeg har hørt på hele livet og de føltes som skytsengler for innspillingen, forteller Maren Selvaag om plateinnspillingen.

 

Hvem: Maren Selvaag (27)

Hva: Pianist, komponist og artist.

Hvor: Er klar med album i år. Første smakebit, «Verket» er ute denne uka.

 

 

Hvordan tar man mastergrad i jazzpiano og ikke minst, hvorfor?

– En mastergrad i utøvende jazzpiano er et kunstnerisk utviklingsarbeid. Bare en håndfull søkere kommer inn på studiet hvert år. Der får man tid og støtte til å gjennomføre musikalske prosjekter som en selv mener vil gi størst mulig utvikling. Jeg dro til New York og fikk spilt med verdens fremste musikere på mitt felt Hvorfor? Etter en studiosession med min store helt, cellist Erik Friedlander, sto jeg og hikstet av utmattelse midt på gata i Soho. Det føltes nemlig som om hvert minutt av de ca. 15000 timene jeg har øvd var for å bli klar for nettopp det møtet. Å ha en så stor lidenskap, og å få lære dette rike håndverket, er en gave og oppleves dypere enn noe annet.

Du kommer med plate, første smakebit er ute denne uka. Hva kan vi vente?

– Det er et klassisk jazz-oppsett med piano, kontrabass og trommer. Jazzmusikkens strykekvartett som jeg pleier å si. Platen består av ti låter jeg komponerte da jeg bodde i New York, og uttrykket er optimistisk, lett og melodiøs. Hvert stykke har sin historie, og handler om tilhørighet. Det har fra min første komposisjon vært helt naturlig for meg å skrive musikk. Ofte føles det som at musikken allerede eksisterer og at jeg bare laster den ned.

Du har spilt inn plate i samme studio som mange kjente har brukt. Kanye West og Yoko Ono for eksempel. Hvordan preger det musikken din?

– Jeg kjente på en vennlig ro da jeg kom inn i Avatar Studio. På veggene hang plater jeg har hørt på hele livet og de føltes som skytsengler for innspillingen. I nabostudioet var HBO orkesteret og spilte inn musikk til Boardwalk Empire, og i etasjen over hadde det legendariske plateselskapet ECM en session. For meg bidro energien der til et dypt og konsentrert fokus der tid og sted forsvant, og musikken spilte meg mer enn at jeg spilte musikken.

Hvem var din barndomshelt?

– Før jeg spilte musikk, designet jeg og sydde klær. Jeg fikk gå i lære hos designer Wenche Lyche som lagde kjoler for ekte prinsesser og hun var min store helt.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det bruker jeg minst mulig tid på å vurdere! Pianolæreren min på videregående sa «fokuser på det som er positivt, så vil det ta plassen til det negative», så da gjør jeg det.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Kan jeg gå i demonstrasjonstog for noe? Jeg tror jo mer på positiv forsterkning – ja til mer raushet og forståelse, ja til at vi alle loser hverandre omsorgsfullt gjennom dette samarbeidsprosjektet kalt livet.

Er det noe du angrer på?

– Stadig vekk! Det viktige er å være modig nok til å reparere, det har jeg lært av samboeren min.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Noora i Skam så klart. Da jeg vokste opp var forbildene våre Spice Girls, i dag er det Noora – verden går heldigvis framover! Jeg ville sagt til henne at det er kult å være annerledes, å ha egne meninger og å tørre si ifra når noen gjør deg urett.