Annonse

– Aldri drømt om å bli diva

Åse Kleveland er inne i sin musikalske ekstraomgang. Neste år blir det trolig plate.

Annonse
Navn i nyhetene

 

Hvem: Åse Kleveland (68)

Hvorfor: Søndag åpnet hun årets Abloom-festival, en møteplass i Oslo for familier og barn med nedsatt funksjonsevne.

Du avsluttet nylig din høstturné med konsert på Rockefeller. Har du flere konserter planlagt framover?

– Ja, det blir konserter og opptredener av de forskjelligste slag utover vår og sommer. Etter et uhell i fjor, ble årets plateplaner forsinket. Nå satser jeg friskt på 2018.

Hva er morsomst: Stå på scenen alene eller å synge julen inn sammen med Jens Pikenes?

– Det er umulig å sammenligne, men samarbeidet med Jens Pikenes og Penthouse Playboys i kjølvannet av Bob Dylans 70-årsdag ble startskuddet på min musikalske ekstraomgang. Det ga mot og guts til å ta ut svingene og slå ut håret.

Det er mange som ser på deg som Norges største diva i positiv forstand. Hva tenker du om det?

– Jeg har aldri drømt om å bli diva, men suger til meg alle positive vibber.

Du har åpenbart ikke gitt deg som artist, men hva med politikken – savner du å være kulturminister?

– Jeg hadde aldri ambisjoner om å bli minister, men har alltid vært engasjert i kulturpolitikk i ordets bredeste forstand, og det er jeg fremdeles, uansett stilling og stand. Men av og til tenker jeg jo med en viss lengsel på de seks årene.

Du var direktør i Svenska Filminstitutet i flere år. Har du noen tanker om alt det som er kommet fram i kjølvannet av Weinstein-skandalen og #metoo-kampanjen?

– Det er noe helt uvirkelig med at all denne gørr av trakassering, overgrep og lummer dumhet som nå velter ut, har vært der, rett under overflaten, så lenge. Jo skjevere maktbalansen er, og jo løsere organisert de enkelte arbeidsgruppene er, jo mer sårbare blir de ansatte, uansett bransje. Det er et kjønnspolitisk jordskjelv. Hvem skulle gjettet for en måned siden at NHO skulle oppfordre til allmøter for anstendig julebordsfeiring?

Hvem var din barndomshelt?

– Pippi Langstrømpe og Hjortefot.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Setter på musikk – høyt – og kaster meg ut i en løssluppen dans.

Hvilken person har betydd mest for deg?

– Mine foreldre, ikke overraskende, og Oddvar (Bull Tuhus), kjæreste og ankerfeste i 33 år.

Er det noe du kunne gått i demonstrasjonstog for eller mot?

– Ja, akkurat nå gleder jeg meg til å delta med en spesialskrevet sang i forbindelse med fakkeltoget den 10. desember til ære for årets fredsprisvinnere. Det er en helt spesiell stemning å gå sammen og lyse opp i vinterkvelden. Kampen mot atomvåpen er noe jeg har vært opptatt av siden jeg var tenåring på sekstitallet.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg unngår heiser, hvis mulig. Når det er mindre enn 7 etasjer, tar jeg som regel trappen. Skal jeg høyere vil jeg gjerne ha med meg oberstløytnant Tormod Heier som denne uken har mottatt Ossietzkyprisen for fremragende innsats for ytringsfriheten. Han er vant til kritiske situasjoner i felten, og har en fremragende evne til å finne alternative innfallsvinkler på kompliserte situasjoner. Jeg er sikker på at hans gode humør kan roe den mest klaustrofobiske dame.

Annonse