Navn i nyhetene

– Å være trimdronning betyr ikke at man er et overfladisk menneske

Først reiste hun til krigen i Syria.. Nå har hun slengt seg inn i transdebatten.

Hvem: Kari Jaquesson (56)

Hva/hvorfor: Skulle på sydentur med Aftenpostens lesere, men både avisen og Apollo trakk seg fra samarbeidet på grunn av Jaquessons holdninger til transpersoner.

For noen år siden reiste du til krigen i Syria og nå har du altså slengt deg inn i transdebatten. Hva skjedde med hele Norges trimdronning?

– Å være trimdronning betyr ikke at man er et overfladisk menneske. Dette er ikke noe nytt, jeg har vært verden rundt i tyve år og skrevet artikler, blogget, sittet i FN og i styrer.

Du fikk kritikk da du lovpriste Assads soldater, men du fikk ikke noe mindre kritikk da du som selverklært feminist hevdet at transkvinner er og blir menn. Er det rabalder du er ute etter, eller mener du alvor?

– Jeg avskyr drama og er høyst alvorlig i alt jeg gjør. Ja til mer inderlighet og mindre følelser i debatter! Jeg skulle ønske folk kunne følt seg ferdig først og heller tenkt litt før de ytret seg, og i alle fall ikke brukt kommentarfeltene som spypose. Det syriske forsvaret er ikke «Assads soldater» og ja, uansett hvor mye hormoner du putter i deg blir aldri XX til XY.

Så du mener at transmenn er kvinner og transkvinner er menn?

– Naturen har laget to kjønn av én grunn og det er reproduksjon. Utover det trenger ikke kjønn å bety noe, men du er ikke i feil kjønn fordi du ikke finner deg til rette i tradisjonelle kjønnsroller. Voksne folk kan gjøre hva de vil med kroppen sin, det er de unge vi skal bekymre oss for.

La oss si du har rett ... Hva hadde det gjort oss cis-kvinner (kvinne som identifiserer seg med sitt biologisk kjønn, red.anm) om en transdame egentlig bare var en mann?

– Nå som jussen lar mann «bli» kvinne kan lovfestede kvinnekvoter fylles opp av menn selv uten noen egenerfaring i å være født som, sosialisert som, pike og kvinne – uten vår anatomi, fysiologi og endokrilogi, oppvekstsvilkår, historie, det som er hele poenget med kvotering og representasjon av kvinner. Cis-begrepet forholder jeg meg ikke til.

Du delte forleden et bilde av Eirik Elin Stillingen med teksten «ja her er en av dem. Dette er en ’kvinne’, ifølge ham selv». Hvorfor gjorde du det, egentlig?

– Bildet skulle illustrere at menn nå har adgang til damegarderober. Jeg navnga ikke vedkommende. Det var jo helt dust av meg, og bildet ble raskt fjernet.

Var det verd det?

– Jeg synes ikke reaksjonene står i samsvar. Å ville ramme meg økonomisk ved å presse oppdragsgivere, er noe de som har bidratt til det får ta et oppgjør med seg selv om. Aftenpostens reaksjon er under pari.

Vi savner den blidstrenge trimdronninga vår. Har hun gitt opp treninga eller har hun bare tatt seg en pust i bakken?

– Ho-hi, jeg holder på som før! Jeg har trim- og opplevelsesreiser til Nice i slutten av august og i september, det er bare å melde seg på!

Litt snikreklame der, altså.

– Jeg syns jeg fortjener litt PR med all den møkka jeg har fått de siste dagene. Å sabotere næringen min, det er drøyt faktisk.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Lærebokene i anatomi og fysiologi. To fag jeg elsker.

Hva gjør deg lykkelig?

– Hvert øyeblikk i livet, til og med når jeg er lei meg.

Hvem var din barndomshelt?

– Mamma og pappa!

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kan være treg og lat som fy, men det er helt ok. Jeg liker meg som jeg er.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det uttrykket syns jeg er så rart! Jeg deler ikke opp livet på den måten.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg har gått i mange tog, men håper det neste blir for Norge ut av NATO. NATO er en krigsmaskin. Jeg er for fred for alle og tror det er mulig.

Er det noe du angrer på?

– Denne uken, ja!

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg kjenner en heismontør, så han er helt klart førstevalget. Om han er opptatt, må det bli Germaine Greer.

Mer fra Dagsavisen