Navn i nyhetene

28 år i lisensavdelingen: – Vemodig at det snart er over

Tidenes aller siste NRK-lisens har nå blitt sendt ut. Trist, sier Elisabeth Brean (50). Hun jobber i NRKs lisensavdeling, og har flere gode minner å se tilbake på – blant dem flere morsomme.

Hvem: Elisabeth Brean (50), avdelingsleder i lisensavdelingen i Mo i Rana.

Hvor lenge har lisensen eksistert?

– Det har tidligere vært en «radio-lytte-avgift», men lisensen sånn vi kjenner den i dag kom i 1957 da prøvesendingene på TV startet. Lisensavdelingen var tidligere på Marienlyst, før et politisk vedtak på slutten av 80-tallet førte til at flere offentlige tjenester skulle flyttes til Mo i Rana.

Hvor mange betaler lisensen?

– Nesten to millioner privatpersoner, og i underkant av 100.000 firmaer eller foretak har lisens.

Hvor mange prøver å snike seg unna?

– Det er ikke så mange. Vårt inntrykk er at de fleste betaler med glede, men noen unntak er det jo.

Hvordan vet du at de betaler med glede?

– Vi snakker med ganske mange av Norges befolkning i løpet av et år, og følger lisensbetalerne gjennom hele livet. Når de får sin første TV, om de flytter, får samboer, gifter seg, skiller seg, flytter inn på en institusjon og når de dør.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hva er det flest lisensbetalere klager over?

– Vi driver med offentlig forvaltning, noe som kan være vanskelig å forstå. Folk klager ofte på at de fortsatt må betale for en gitt periode når de har sagt opp for sent.

Er det mange som har valgt å heller plombere TV-en enn å betale lisensen i det siste?

– Det har periodevis vært mye plombering i noen år nå, men folk tar seg ikke bryet nå som det er så kort igjen av dagens lisensordning.

Hva er din rareste henvendelse fra en lisensbetaler?

– For noen år siden var det en som betalte hele avgiften med 50-øringer, vi fikk pengene tilsendt i en pose. Jeg har også opplevd at en eldre mann ringte og ba meg love at akkurat hans lisenspenger gikk til å lage barne-TV, for det syntes han at NRK var så gode til.

Hva sa du til han da?

– Jeg kunne ikke love han det, men jeg kunne love at det gikk til produksjon av TV-innhold.

Hvordan føles det at dette var siste lisens?

– Det er vemodig. Jeg har vært med siden starten, og nå er det rart at vi har sendt siste regningen og skal legge ned. Det er mange som har jobbet her lenge, så jeg er nok ikke alene om å synes at dette er litt trist.

Hvor mange ansatte er det i lisensavdelingen?

– I dag er det 106 ansatte.

Hva skjer etter at denne lisensen er betalt?

– Ja, da blir vi avviklet. 1. januar opphører lisensen sånn vi kjenner den i dag, og 1. april er hele avdelingen nedlagt.

Hva har du jobbet med i lisensavdelingen?

– Jeg startet som saksbehandler for snart 28 år siden. Da tok jeg meg av kundehenvendelser og registrerte nye lisenstakere. Så ble jeg seksjonsleder i 2005, og har vært avdelingsleder det siste året.

Hvordan har det vært å jobbe der?

– Det har vært en flott arbeidsplass. Mange som er her i dag som har vært med fra begynnelsen i 1991, og vi har vært en del av den stadige utviklingen samfunnet med ny teknologi, digitalisering og endringer i NRK.

Hva skal du gjøre videre?

– Har ikke helt bestemt meg enda. Første prioritet er å avvikle, og så får jeg håpe at det dukker opp en bra jobb i framtida.

Hva gjør deg lykkelig?

– Litt kjedelig kanskje, men familie, fjellturer, gode venner, god mat, god drikke og fint vær.

Hvem var din barndomshelt?

– Pippi Langstrømpe, og jeg kjenner at jeg fortsatt heier litt på henne.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Legger meg for sent, og spiller altfor høy musikk. Alt fra svensk visesang til 70-tallsrock og indierock, men helst David Bowie.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Alle former for urettferdighet, særlig knyttet til ulike livssyn, hudfarge eller legning. Pride er et godt eksempel her.

Mer fra Dagsavisen