Innenriks

«Når du er 
prostituert, 
er du redd hele tida. Hvis du ikke har en 
annen måte å tjene penger 
på, så må du 
selge sex.»

PROSTITUSJON: - Dersom folk virkelig vil hjelpe kvinner ut av menneskehandel, må prostituerte få alternativer for å overleve. Det sier nigerianske «Precious», tidligere gateprostituert, til Dagsavisen.

Precious kom til Norge fra Nigeria for over sju år siden. Det er flere år siden hun kom ut av prostitusjon, men hun er livredd for å bli gjenkjent og ønsker dermed ikke å stille opp på bilde eller med ekte navn. Frykten for både bakmenn og at mennesker i hennes nye liv skal kjenne henne igjen er stor. Hun har fått seg ordinært arbeid og når Dagsavisen møter henne er hun sliten.

- Unnskyld, sier hun og gjesper.

- Jeg har vært på jobb i hele natt.

Nye ansikter hver uke

Denne uka har Dagsavisen fortalt om et kraftig økende nivå på gateprostitusjon i Norge. Ifølge Kirkens Bymisjon er nivåene nærmest de samme i dag som før sexkjøpsloven ble innført i 2009. Mens noen forskere registrerer en gryende holdningsendring som kanskje stanser flere førstegangskjøpere fra å kjøpe sex, særlig i Oslo, forteller de prostituerte selv om økende brutalitet i hverdagen. Precious har jevnlig kontakt med andre kvinner fra Nigeria som fremdeles prostituerer seg.

- Men det er vanskelig å beholde oversikten. Jeg møter nye ansikter hver uke, sier hun.

Precious kom selv til Norge via bakmenn. Hun betalte dem for å få henne hit, og hun ble lovet at hun skulle få jobbe med barn.

- Mange kunder trodde jeg kom hit frivillig for å selge sex, men sånn er det ikke. Det er veldig få jenter som vet at det er derfor de blir sendt hit. De tror de skal få jobbe, sier hun.

Les også: Flertall for å fjerne sexkjøpsloven

Ikke oppholdstillatelse

Men selv om ofre for menneskehandel ønsker seg ut av prostitusjon, er det vanskelig å få tilgang til andre alternativer for å overleve når de først har kommet til et nytt land. Mange kommer til Norge uten gyldige papirer. Noen kommer via midlertidige oppholdstillatelser delt ut i Italia eller Spania, men disse har ikke arbeidstillatelse i Norge. Precious mener myndighetene må legge bedre til rette for å hjelpe kvinner ut av prostitusjon, dersom de virkelig ønsker å bekjempe menneskehandel.

- Hvorfor er det sånn at folk som er fra Europa får reise rundt og jobbe i hele EU, mens de med midlertidig oppholdstillatelse ikke får lov, undrer hun.

- Det vi trenger er kurs så vi kan lære ting og få andre jobber, sier hun.

Redd hele tida

For Precious var det hjelp fra hennes nåværende mann som fikk henne ut av prostitusjon. Det betød samtidig at hun måtte bryte kontakten med hjemlandet for å unnslippe sine gamle bakmenn.

- Jeg vet ikke hvor de er eller hvem mine gamle sjefer er. Men da jeg bestemte meg for å slutte å selge sex byttet jeg telefonnummeret mitt og brøt all kontakt med familien min, sier hun.

Precious har to barn hjemme i Nigeria som hun er redd hun aldri kommer til å se igjen.

- Om jeg reiser tilbake kommer de bare til å finne meg igjen og presse familien min for mer penger, sier hun.

Hun forteller at bakmenn truet med å drepe familien hennes dersom hun sluttet å sende penger.

- Når du er prostituert er du redd hele tida. Du tenker hele tida på hvordan du skal få seg mat, hvor du skal bo, hvordan du skal ha penger til sjefene og familien. Hvis du ikke har en annen måte å tjene penger på, så må du selge sex, sier hun.

Ler av loven

For henne var det aldri noe alternativ å anmelde bakmennene, selv etter at hun kom seg ut av prostitusjon.

- Jeg aner jo ikke hvor eller hvem de er. Det er mange som aldri ser sjefene sine, man snakker bare med dem over telefon, sier hun.

Problemer som dette gjør det vanskelig for langt flere enn Precious å anmelde bakmenn. Og det igjen, gjør det svært komplisert for ofre for menneskehandel å få permanent oppholdstillatelse i Norge, slik mange kan ha krav på. Dersom man skal få permanent opphold som offer for menneskehandel, avhenger det av at saken blir etterforsket og at den leder til en rettssak. Det skjer nesten aldri med tilfeller av nigeriansk menneskehandel. Mange har ikke god nok informasjon om sine bakmenn, det er mange mellomledd, mye fornavn og en eventuell etterforskning ville ha krevd godt samarbeid mellom politiet i Norge og Nigeria, noe som er svært vanskelig å få på plass.

- Hva tenker du om sexkjøpsloven da? Beskytter den de prostituerte?

Precious ler høyt.

- Kvinner blir sendt hit uansett om det finnes en lov som forbyr sex eller ikke. Bakmennene bryr seg ikke, de vil bare ha penger. Og mange av dem som selger sex vet ikke at loven finnes en gang. Om folk virkelig vil hjelpe oss er det viktigste at vi får muligheter til å leve av noe annet, sier hun.

oda.faremo.lindholm@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen