Innenriks

- Naivt å tro at det løser seg selv

PRIVATØKONOMI: Dobbelt så mange menn som kvinner sier de har råd til å kjøpe ut partneren ved et samlivsbrudd. Andrea Hvattum og Erlend Kvinnesland har tatt sine forholdsregler.

Samboerparet Andrea Hvattum og Erlend Kvinnesland kjøpte leilighet sammen i mai i fjor. De var klare på at de skulle eie halve leiligheten hver. Løsningen gjør at den ene ikke sitter igjen med mer enn den andre hvis samboerskapet skulle ryke. I samboerkontrakten har de avklart hva de eier sammen, og hvordan felles utgifter skal håndteres. Tidligere undersøkelser har vist at kun en av fem inngår en slik avtale.

- Å ikke ha samboerkontrakt er som å kjøpe forsikring den dagen du krasjer. Da er det for seint, sier Hvattum.

Paret har en konto for fellesutgifter, og to betalingskort. Slik holder de kontroll med hva de bruker sammen.

Mot normalt

En ny undersøkelse Ipsos MMI har gjort for DNB viser at halvparten av de spurte mennene hadde hatt råd til å beholde huset ved en skilsmisse, mens under en fjerdedel av kvinnene sier det samme. Nær dobbelt så mange menn som kvinner eier mer enn halvparten av boligen.

- Vi er veldig påpasselige med å betale likt. Hvis den ene for eksempel begynner å betale mer på lånet, sklir det fort ut, sier Kvinnesland.

Etter seks og sju år med studier bestemte de seg for å flytte sammen. De kjøpte leilighet og startet med det uten problemstillingen om hvem som skulle kjøpe seg inn i hvem sin bolig. Det føler de gjorde det enklere. Her oppstår nemlig en del problemer, ifølge forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

- I stedet for å kjøpe seg inn i boligen, står kvinner gjerne for dagligdagse utgifter som mat, pynteputer og gardiner. Når det blir slutt sitter kvinnen igjen med ingenting, mens mannen har fetet opp sparegrisen - i bolig - enda mer, sier Sandmæl, som har møtt mange bitre kvinner som ikke sitter igjen med noen ting etter bruddet.

Føre var …

En samboerkontrakt kan gjøre samlivsbruddet enklere, rent økonomisk. I sorgprosessen som ofte oppstår ved å gå fra hverandre, blir det lettere krangling om hvem som skal sitte igjen med hva, hvis det ikke er klargjort på forhånd.

Advokat Sverre Larhammer er medlem av Advokatforeningens utvalg for familierett, arv og skifte. Han opplever at mange ikke har tenkt gjennom hvordan de skal håndtere eiendeler opparbeidet i samboerperioden.

- Det er tre ting man bør tenke på: Hva har du når du går inn i forholdet, hvordan forholder man seg til det som anskaffes underveis og hva skal gjøres med eiendelene ved et eventuelt brudd, sier Larhammer.

… etter snar

Andrea Hvattum opplevde at store deler av gården hun vokste opp på, brant ned. Huset de bodde i gikk klar, men opplevelsen av å være svært nær å miste alt har gjort henne mer oppmerksom på hva hun og kjæresten eier. Advokat Larhammer ser at de som ikke har gjort en jobb i forkant ofte opplever mer uenighet ved et samlivsbrudd. Det er for enkelt å tro at forhold om bolig og verdier løser seg selv.

- Ja, det vil jeg mene er naivt. Mange finner ut av det selv, men Advokatforeningen anbefaler en kontrakt, sier han.

Avtalen bør gjennomgås og fornyes ved store endringer i formue, ved for eksempel kjøp av bil nummer to, eller hvis den ene arver et hus.

Tillit

Et formelt dokument som avgjør hvem som eier hva kan utløse spørsmål om «de ikke stoler på hverandre», erfarte samboerparet.

- Men for meg har det en oversiktsfunksjon, mer enn en kontrollfunksjon, sier Hvattum.

- Mange syns det er vanskelig å snakke om en slik kontrakt fordi man da sier at «dette kan gå galt». Noen er kanskje så godtroende at de tror det aldri går galt, mener Kvinnesland.

Sandmæl i DNB sier privatøkonomi fortsatt oppleves som et tabu som truer romantikken, men uten klare retningslinjer er det ofte romantikken det går utover.

Det ferske paret på Alexander Kiellands plass hadde ingen problemer med å kombinere fornuft og følelser.

- Mange sier det er uromantisk å snakke om, men for oss var det godt å få det i orden, sier Hvattum.

samfunn@dagsavisen.no

Råd for samboere

Kjøp deg inn i samboerens bolig, eller kjøp bolig sammen

Skriv samboerkontrakt

Skriv gjensidig testament

Tegn forsikring

Pass på arvepenger

Ikke gå i særeiefellen, kun i ett av fire parforhold tjener kvinnen mer enn mannen.

Mer fra Dagsavisen