Innenriks

Nå skal Alexander Kielland-ulykken granskes på nytt

Riksrevisjonen skal gå gjennom ulykken hvor 123 mennesker mistet livet.

123 oljearbeidere døde i 1980 da Alexander L. Kielland-plattformen kantret. Etter 39 års kamp har overlevende, etterlatte, forskere og fagforeninger vunnet fram med kravet om en grundigere og bedre gjennomgang av ulykken. Nå skal riksrevisjonen gå gjennom ulykken, skriver Stavanger Aftenblad.

– Spesiell og tragisk sak

Det var Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget som fredag meldte om at den vil gi Riksrevisjonen i oppdrag å granske ulykken på nytt. Leder av kontrollkomiteen Dag Terje Andersen (Ap) sier de vil fremme forslag om at Riksrevisjonen skal undersøke Kielland-saken for Stortinget. Det vil de gjøre før sommeren.

Med en enstemmig komité bak dette er det ventet at forslaget går gjennom. Vi har også snakket med Riksrevisjonen som er beredt på å ta et slikt oppdrag. Det er svært sjelden Stortinget ber Riksrevisjonen undersøke en sak. Det har skjedd kun en håndfull ganger siden år 2000.

– Dette er en så spesiell og tragisk sak at vi valgte å gjøre det, konstaterer han.

Ingen stilt til ansvar

Verken myndigheter eller selskaper har måttet stå til ansvar for ulykken. Historieprofessor Marie Smith-Solbakken karakteriserer beslutningen om granskning fra Riksrevisjonen som et stort gjennombrudd.

– Vi skal lytte til de etterlatte og de som overlevde. Et massivt flertall av de er ikke fornøyde med svarene de har fått. Vi har en forpliktelse moralsk overfor de menneskene, sier Smith-Solbakken til Stavanger Aftenblad.

Les også: Støtter granskning av Kielland-ulykken: –  Det er en kolossalt følelsesmessig sak

– Jublende fornøyde

Stortingsrepresentant Solfrid Lerbrekk (SV) er svært fornøyd med at Riksrevisjonen nå skal granske saken.

– De vet virkelig hva de holder på med, sier hun.

Faren hennes Oddbjørn Lerbrekk overlevde ulykken den gangen, og hun er derfor svært engasjert i saken, og særdeles glad for den siste utviklingen.

– For min del kunne det ikke blitt bedre. Jeg har snakket med Kielland-nettverket og de er jublende fornøyde nå. Det er stempelet på at dette er en kjempeseier, sier hun til Dagsavisen.

–  Hva tror du kan komme ut av en slik granskning?

– Jeg håper det vil være mulighet for å finne noen svar på spørsmålene Alexander Kielland-nettverket har sendt til komiteen eller om det kan komme opp noen undersøkelser fordi det ikke er nok informasjon som foreligger. Jeg håper og tror at vi nå har kommet et kjempeskritt i riktig retning.

– Hva vil dette bety for familiene til etterlatte og overlevende og andre som har engasjert seg i denne saken?

– I praksis kan det jo bety at det vil det legge seg mer ro rundt ulykken, og man kan kanskje bli mer omforente om svarene som ligger der når det foreligger når en sluttrapport fra Riksrevisjonen. Ingen er flinkere enn dem på å granske slike ting.

– Tror du Riksrevisjonen vil komme med noen konklusjon om hvem som hadde ansvaret for ulykken?

– Det er jo ikke noen som har tatt på seg ansvaret for ulykken, men det er et mulig utfall.

Les også: Kampen om Kielland

---

Fakta om Alexander L. Kielland-ulykken

  • Den halvt nedsenkbare boreplattformen Alexander L. Kielland ble brukt som boligplattform på Ekofisk-feltet i Nordsjøen.
  • Om kvelden 27. mars 1980 brakk en av de fem søylene som bar plattformen. Etter rundt 20 minutter kantret plattformen.
  • 123 av de 212 om bord omkom.
  • Ulykken er den verste på norsk side i Nordsjøen siden 2. verdenskrig.
  • Den utløsende årsaken til ulykken var materialtretthet i et støttestag i plattformens bærende konstruksjon, ifølge granskingsrapporten.
  • Ulykken førte til en rekke endringer i kravene til konstruksjon, utprøving og sikkerhetsutstyr på plattformer. Kilde: NTB

---

Mer fra Dagsavisen