Innenriks

- Nå må vi gjøre mer

Statsminister Erna Solberg (H) sier Norge må omstilles fra oljenasjon til en grønn økonomi fortere enn antatt. Hun avviser imidlertid at regjeringen må endre kurs.

 

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

Etter litt over ett år i regjering holdt statsminister Erna Solberg (H) i går sin oppsummerende pressekonferanse før jul. Solberg sier A/S Norge går bra, vi holder kriser på en armlengdes avstand, men det er faretruende skyer i horisonten: Oljeprisen stuper. Aktiviteten i oljesektoren daler. Krona er nå på sitt svakeste siden begynnelsen av 2000-tallet.

 

Regjeringens medisin

Men frykt ikke - Solberg & co. har en plan. En større dose blåblå medisin:

- Vi har laget en politikk for å takle dette. Men vi ser at et behov for et skifte har kommet fortere enn vi har antatt. Det betyr at vi må gjøre mer, sier Solberg til Dagsavisen.

- Er det blitt en sterkere erkjennelse av behov for et grønt skifte etter at dere gikk inn i regjering?

- Nei. Dette var et viktig budskap for oss også før valget. Det var dette vi kritiserte den rødgrønne regjeringen for, nemlig at de ikke tok vare på konkurransekraften. De rødgrønne er mest opptatt av hvor mye oljepenger man bruker, men ikke hva man bruker det på.

Regjeringens medisin er skattelettelser som skal fremme vekst og arbeidsplasser, investeringer i infrastruktur, samt kunnskap og avbyråkratisering.

Så selv om situasjonen i norsk økonomi har endret seg de siste månedene mener Solberg at statsbudsjettet de la fram i oktober er: «fortsatt godt tilpasset den økonomiske situasjonen».

 

Les også: - Ikke forsiktig av Siv

 

For optimistisk anslag

Dagsavisen har tidligere snakket med analytikere som har ment at regjeringen regner med en for optimistisk oljepris i sitt statsbudsjett. I statsbudsjettet 2015 er det lagt til grunn en gjennomsnittlig oljepris per fat på 670 kroner i 2014 og 650 kroner i 2015. Det vil si over 100 dollar fatet, og en langt høyere pris enn det vi ser nå. Prisen på nordsjøolje falt denne uka til under 60 dollar fatet for første gang siden finanskrisen i 2009. Det rammer en oljeavhengig økonomi hardt. Norges Bank tror investeringene i oljeindustrien vil falle med 15 prosent neste år.

- Behovet for omstilling har vært varslet lenge, vi vet at investeringene i petroleumssektoren vil gå ned de kommende tiårene. Men behovet for omstilling kommer nå raskere. Vi anslo i nasjonalbudsjettet en reduksjon i petroleumsinvesteringene på 8 prosent i 2015, men med oljeprisfallet vil petroleumsinvesteringene falle mer. Oljeprisfallet førte samtidig til at kronen svekket seg, og det har bedret konkurransekraften til norsk industri.

 

Les også kommentar på Nyemeninger.no

 

Nytt påfyll

Framover må norsk industri bli mindre oljeavhengig.

- Sentralbanksjefen sa for noen år siden at økningen i BNP fra 2006 og fram til i dag i hovedsak har vært knyttet til oljeprisen. Nå ser vi at oljeaktiviteten og oljeprisen senkes. Vi vet ikke hvor lenge prisen vil være lav, men vi vet at aktiviteten framover vil være på et lavere nivå enn i dag. Likevel skal vi finansiere velferden vår og betale for alle som ikke er yrkesaktive. Da må vi fylle hullet med nye jobber til folk, sier Solberg og understreker:

- Denne omstillingen blir noe av det vanskeligste vi gjør.

Hun mener oljeaktiviteten har to virkninger.

- På den ene siden gir det skatteinntekter, på den andre siden er det en stimulans inn i norsk arbeidsliv. Men når 12 prosent av BNP er gitt fra oljeaktivitet, og denne aktiviteten kan falle, sier det seg selv at vi må fylle på med noe annet.

 

For dårlig kommunikasjon

Solberg erkjente under gårsdagens pressekonferanse at det siste halve året har vært «turbulent», også for det borgerlige samarbeidet. Krangling med Venstre og KrF om statsbudsjett har tatt mye plass.

- Da vi la fram budsjettet var vi for dårlige til å kommunisere at vi står overfor en omstillingsperiode. Folk vil ha mer av alt, men ser ikke at mer av det viktige må bety noe mindre av noe annet.

- Har kjekling på Stortinget overskygget fokus på de langsiktige endringene?

- Det er ingen grunn til å klage over det. Når vi har en politisk prosess på Stortinget vil det være oppmerksomhet rundt det. Jeg vil si budsjettet i seg selv er en de av de lange linjene vil jobber med, men nå ble prosessen viktigere enn innhold.

Mer fra Dagsavisen