Nyheter

Nå må rusavhengige klare seg selv

HELSEREFORM: Samtidig som regjeringen vil la pasientene velge privat rusomsorg når de vil, må Norges største privat-ideelle rusinstitusjon kutte alle i oppfølgings-apparatet rundt rusavhengige på grunn av pengestopp fra det offentlige.

- Det er ikke avrusing som er den største utfordringen. Det er behandlingen etter avrusing. Det vi vet i dag er at vi avruser mange som så går tre måneder og venter på videre behandling. I mellomtiden har man ramlet utenfor igjen, sa statsminister Erna Solberg på Dagsrevyen da hun la fram den nye helsereformen søndag.

Regjeringens helsereform legger opp til at ruspasienter allerede i 2015 skal kunne velge mellom privat og offentlig behandling. Problematikken Solberg presenterer kjenner Norges største private rusinstitusjon Borgestadklinikken godt igjen.

- Det er ikke bare medisinske plager man har når man kommer inn som ruspasient. Du har ofte mistet jobben og familienettverket ditt. Da hjelper det ikke for oss som spesialisthelsetjeneste å behandle pasientene hvis de ikke har et nettverk rundt seg når de kommer ut igjen. Da er det bortkastede penger, sier direktør for klinikken, Ellen Sofie Øvrum.

Kutter

Selv om Solberg framhever oppfølging som det aller viktigste i behandlingen av ruspasienter, kuttes det samtidig hardt i oppfølgingstilbudet i private rusklinikker.

13. mai fikk Borgestadklinikken et brev fra HELFO (Helseøkonomiforvaltningen). Fra nå av fikk de ikke lengre refusjon for egenandel for noe annet enn leger, psykologer og sykepleiere. Regelen har alltid ligget der, men fra nå av skulle de begynne å praktisere den.

Nå må den tverrfaglige institusjonen, som holder til på Sørlandet, i Skien og i Drammen, kutte alle sosionomer, barnevernspedagoger og vernepleiere, noe som vil bety et stort kutt i tilbudet til de mange rusavhengige som får hjelp der. Også de rusavhengige som får hjelp i dag står i fare for å miste oppfølgingen, og må klare seg selv framover.

- De fleste som reiser ut fra rusinstitusjoner er nyktre og motiverte for et nytt liv. Men det hjelper ikke om du skal ut i hospits eller ikke har jobb og familie. Det er der det svikter. Og det er kjernen i det tverrfaglige. Det er det samme hva vi motiverer til hvis de ikke har noen rundt seg, sier Øvrum.

Hun maner nå helseminister Bent Høie til å rydde opp. Selv om de i årevis har fått penger de ikke skulle ha, har praksisen fra helsedirektoratet vært å gi refusjon likevel.

- I mellomtiden må vi si opp folk og mister tverrfagligheten i poliklinikken. Dette haster, sier Øvrum.

Skal se på det

Helseminister Bent Høie sier til Dagsavisen at han kjenner problematikken godt, og lover å se på saken.

- Jeg forstår at det skaper fortvilelse. Dette gjelder ikke bare private-ideelle organisasjoner, men det er også offentlige institusjoner som har gjort dette. Det er ikke regjeringen, men HELFO som har gjort denne klargjøringen av regelverket på eget initiativ. Dersom det fungerer utilsiktet, må vi se på regelverket, sier Høie.

Han har tidligere fått to henvendelser fra Stortinget om samme sak.

- Det jeg kan si på dette stadiet er det samme som jeg har sagt til Stortinget: Vi vil gå inn i saken, se på konsekvensene og se på mulige løsninger.

Han kan ikke si noe om tidsperspektivet ennå, selv om Borgestadklinikken sier at det haster veldig. Allerede om kort tid kan de komme til å måtte si opp tverrfaglig personell.

- Vi utreder så raskt vi bare kan, og jeg kan ikke uttale meg om tidsperspektivet i dag. Vi er blitt kontaktet om saken, og har satt i gang et arbeid, sier Høie.

Han er tydelig på at det fortsatt er Stortingets intensjon å behandle ruspasienter tverrfaglig.

- Da rusreformen ble vedtatt av Stortinget var jeg saksordfører. Det er Stortingets intensjon å opprettholde tverrfaglig behandling av ruspasienter, slår Høie fast.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen