Innenriks

- Muslimer burde ha ignorert filmen

Muslimer som demonstrerte mot Muhammed-filmen gikk rett i fella til dem som lagde den, mener Tariq Ramadan.

Den sveitsiske professoren Tariq Ramadan regnes av mange som en av den muslimske verdens fremste intellektuelle, en reformator av islam og en talsperson for å integrere islam i Europa.

I går var Ramadan i Norge for å holde et foredrag på Universitetet i Oslo om muslimsk identitet. Men han har også meninger om den såkalte Muhammed-filmen, karikaturene og demonstrasjonene og volden som fulgte. Ramadan sier selv at han ikke ble fornærmet av videoen.

- Nei, jeg begynner å bli vant til at dette skjer med jevne mellomrom. Det er flere ting som er viktige her. Videoen i seg selv har lav kvalitet. Den er ikke laget av den amerikanske administrasjonen, men av noen få mennesker som hadde en agenda. De ville provosere fram en reaksjon. Da jeg ble kjent med filmen var oppfordringen min til muslimer at de bare burde ignorere den. Muslimer som reagerte med vold, men også de som bare demonstrerte, gikk i fella, sier Ramadan til Dagsavisen.

Forsvarer Islamsk Råd

Det var fredelige demonstrasjoner i Europa i forrige uke. På Youngstorget i Oslo deltok rundt 6.500 personer på en markering som tok avstand fra Muhammed-filmen, men også volden som ble begått i kjølvannet av den.

- Vi spurte lederen for Islamsk Råd Norge om markeringen først og fremst var en reaksjon på filmen eller på opptøyene og drapene. Han svarte filmen. Burde det ikke vært motsatt?

- Begge deler bør være med. Det jeg tror de ville gjøre var å vise at de kan demonstrere mot filmen uten å være voldelige. Så kan man diskutere strategi, om man burde ha gjort det eller ikke. Som jeg sa har jeg anbefalt at man ignorerer filmen.

- Men er det ikke viktig hva som faktisk er hovedgrunnen til at man demonstrerer? Volden eller filmen?

- Nei, balansen er viktig. Jeg liker ikke filmen, jeg synes den er støtende og jeg fordømmer volden. At man skal gjøre et poeng ut av hva man fordømmer først er for meg en forenklet måte å putte folk i bås på. Hodet mitt sier at jeg fordømmer volden, hjertet mitt at jeg fordømmer filmen. Vil du be meg svare på hva som kommer først av hjertet og hodet? Jeg er et menneske, la meg ha begge deler.

Ytringsfrihet

- Hvor trekker du grensen mellom ytringsfrihet og trakassering?

- Dette er et stort spørsmål. Organisasjonen for islamsk samarbeid (har 57 medlemsland, red.anm.) krever nye blasfemilover. Det vil ikke jeg. Det kommer heller ikke til å forandre noen ting. Det hjelper ikke med nye lover hvis man ikke utdanner folk til å bruke rettighetene sine ansvarlig. Selvsagt kan man si hva man vil, men noen ganger er det dumt å gjøre det, sier Ramadan.

Sammensatte årsaker

Han mener årsaken til de sterke reaksjonene i muslimske land er svært sammensatt, og at de kan ha vel så mye å gjøre med sosioøkonomiske forhold som religion.

- Hvorfor ble det slike reaksjoner der, men ikke like følelsesladet i Vesten? Her kan du fornærme meg, men vi har de samme kulturelle referansene og jeg kan utfordre deg. Men si man lever i et land med mye fattigdom og korrupsjon, og det hellige er essensen i mitt liv, selve meningen med livet. Dette blir latterliggjort av mennesker som har behagelige liv i industrialiserte land, og som på småborgerlig vis sier at det er «min rett å fornærme deg». Ja, da kan det selvsagt bli reaksjoner. Jeg sier ikke dette for å rettferdiggjøre reaksjonene på noe vis, men vi må prøve å forstå hvorfor det skjer, sier Ramadan.

Disse igjen er sårbare for å bli påvirket av det Ramadan kaller religiøse populister, som han mener har mye av skylden for den opphissede stemningen som ble skapt etter filmen.

- De religiøse populistene utnytter slike situasjoner og konstruerer en oss mot dem-retorikk. At man er «mer muslim» jo mer man er mot Vesten og at «de liker ikke islam».

Ramadan sier han er like bekymret for høyrepopulistiske partier i Vesten som han er for populistene i islam.

- Det er en intern maktkamp i flere muslimske land. Vi ser at salafister prøver å ta over i Tunisia, Egypt, Syria og Libya og vise at de er islams voktere. De dyrker denne oss-dem-mentaliteten, som de har til felles med høyrepopulistiske partier i Europa. De dyrker ideen om at muslimer er farlige, sier Ramadan.

Han mener de to ovennevnte grupperingene holder liv i hverandre, og oppfordrer folk til å gi motstand til dem begge.

- De fleste er et sted i midten. Jeg vil be dem om å slutte å være passive, men heller snakke ut mot dem. De må si at dyrking av vold og en oss-dem-holdning er uislamsk og at høyrepopulistiske partier underminerer politikken og tanken om at vi kan leve sammen, sier Tariq Ramadan.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen