Innenriks

Moskéledere fortviler over dårlig sikkerhet

I hele Norge er muslimer redde etter moskéskytingen i Bærum. Moskeene fortviler over at sikkerheten ikke er god nok i gudshusene deres. Nå ber de politiet om hjelp.

– Hva hvis det skjer her, er det våre medlemmer snakker om nå. Vi har nærmest ingen sikkerhetstiltak, og om det skjer noe tar det omtrent ti minutter for politiet å være på plass. Det kan gå mange liv tapt på den tiden, sier styreleder i Bergen Moské, Badreddine Maizi.

Han forteller hvordan mange av moskégjengerne i Bergen føler på økt utrygghet etter at 21 år gamle Philip Manshaus tok seg inn i Al-Noor-moskeen i Bærum med flere våpen. Angriperen, som nå er terrorsiktet, avfyrte flere skudd før han ble overmannet uten at noen ble alvorlig skadd.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trygg i bønn

– Vi har egne frivillige som passer på oss under bønn, men de har ingen profesjonell sikkerhetstrening. Det eneste vi kan gjøre er å prøve å roe ned medlemmene våre så godt vi kan, sier Maizi.

Mellom 600 og 700 medlemmer møter opp til fredagsbønn i Bergen moské ukentlig.

– Vi savner et skikkelig tiltak fra myndighetene. Det muslimske samfunnet er en del av det norske samfunnet. Vi utfører våre plikter og forventer at våre rettigheter blir ivaretatt. Vi vil være trygge i bønn, sier han.

Vil ha politihjelp

Også i Det muslimske samfunnet i Trondheim føler medlemmene på at sikkerhetstiltakene kommer til kort. Styreleder Umer Farooq fortviler over at de frivillige sikkerhetsfolkene i moskeen hans ikke har nok kompetanse på hvordan man håndterer en trusselsituasjon.

– Hva om noen oppsøker oss med våpen? I Bærum avverget én modig mann en potensiell katastrofe. Men hva om man får panikk? Det kan gå veldig galt, sier Farooq til Vårt Land.

Han forteller at moskeen har vært i kontakt med politiet og etterspurt opplæring i å håndtere trusselsituasjoner. I mellomtiden har de gått fra å ha åpent tolv timer i døgnet til seks timer, for troende som kommer for å be.

– Har politiet svart på forespørselen deres?

– De syns det er et godt forslag, og vi er i løpende kontakt med dem. I mellomtiden bruker vi våre egne til å passe på moskeen under åpningstidene, sier Farooq.

Les også: Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan

– Mange er redde

I Drammen er byens største muslimske menighet i gang med å bygge en helt ny moské. Da bygget ble tegnet, tenkte de ikke på å ta spesielle hensyn til sikkerheten. Det var før skyteepisoden i Bærum. Nå er medlemmene bekymret, forteller Sajid Mukhtar, som er byggeansvarlig for nye Drammen moské.

– Mange er redde og spør hva slags sikkerhetstiltak vi gjør i det nye bygget. Men vi er jo ingen sikkerhetseksperter. Vi spør oss hvordan vi kan sørge for at uvedkommende ikke slipper inn når vi er mange tilstede, sier Mukhtar.

Det blir plass til opp til 300 personer i den nye moskeen.

Særlig foreldre som har barna sine på aktiviteter i moskeen tar kontakt med ledelsen og er bekymret, forteller Mukhtar. Men ikke bare muslimer føler seg utrygge. Da det nesten ferdige bygget skulle velsignes i forbindelse med eid-feiringen forrige uke, bestemte byggleverandøren seg for å avlyse arrangementet. Årsaken var at han følte det for utrygt.

– Er dere i kontakt med politiet?

– Ja, og vi føler vi blir tatt på alvor. Men vi har ingen annen sikkerhet for moskeen vår enn en vanlig lås på døra. Vi har ikke tenkt på oss selv som målskive før, men etter det som skjedde i Bærum føler vi oss redde. Spesielt fordi det nye bygget så tydelig ser ut som en moské med minaret og det hele. Vi føler oss utsatt, sier Mukhtar. (Vårt Land)

Les også: Terrorsiktede Philip Manshaus sier ja til prejudisiell observasjon – men vil ikke avhøres

Mer fra Dagsavisen