Innenriks

Moskeer i Oslo

JAMAAT-E AHL-E SUNNAT

Medlemmer: 5.023

Etnisk gruppe: Pakistanere

En tradisjonell menighet med utspring i den pakistanske Barelwi-bevegelsen. Landets eldste muslimske menighet er blitt rikskjent den siste uken etter den blodige slåsskampen. Fraksjonene står hardt mot hverandre i en konflikt som har rast i en årrekke.

Konflikten har toppet seg etter at menigheten har begynt byggingen av et nytt moskebygg som flere medlemmer har pantsatt leilighetene sine for å være med på å finansiere. Maktkampen handler om både politikk penger og kaste/slektstilhørighet. Se for øvrig egen sak.

WORLD ISLAMIC MISSION (WIM)

Medlemmer: 5.575

Etnisk gruppe: Pakistanere

Landets største enkeltmoské og den eneste med et eget bygg. I 1984 skilte trossamfunnet seg fra Jamaat-E Ahl-E Sunnat og dannet World Islamic Mission. Tidligere i år ble hele styret i moskeen skiftet ut etter at medlemmer hadde vist misnøye.

– Det forrige styret anmodet om at et nytt styre ble utnevnt uten valg. Også imamene støttet dette forslaget som medlemmene aksepterte. Prosessen viste at det er mulig for moskeer å løse konflikter på en fredelig måte forteller ny styreleder Ghulam Abbas.

– Å sitte i styret er ulønnet og frivillig arbeid. Førstegenerasjon tar det som en ære å være styreleder men hvilket verv man har spiller ingen rolle for oss yngre. Det er mye hardt arbeid involvert fortsetter han.

IDARA MINHAJ UL-QURAN

Medlemmer: 3.898

Etnisk gruppe: Pakistanere

En islamsk «indremisjons»-bevegelse. Bevegelsen har røtter i Pakistan men er spredd over hele verden. Tolker islam moderat og har ikke like sterke bånd til familie/klan som de to ovennevnte.

– Det er ikke unaturlig at politikere både de med innvandrerbakgrunn og etnisk norske kommer til moskeen for å treffe velgere. Politikere kan også love moskeer hjelp med vanskelig saker sier talsperson Mehtab Afsar.

– Å delta i moskeens styre er frivillig arbeid som koster masse energi. En moské skal ikke være en arena for maktkamp. Konflikten vi nå har sett i Jamaat-E Ahl-E Sunnat er ødeleggende og trist for alle muslimer fortsetter han.

DET ISLAMSKE FELLESSKAP BOSNIA-HERCEGOVINA

Medlemmer: 7.429

Etnisk gruppe: Bosniere

Landets største menighet men med medlemmer spredd over hele landet rundt 1.000 av dem i Oslo. Den er sentralstyrt med 19 ulike «filialer». Alle ledere velges demokratisk. En europeisk versjon av islam.

– Krangler og konflikter kan skje i alle trossamfunn men vold mot en annen muslim som i denne saken er helt uakseptabelt. En demokratisering av alle muslimske trossamfunn ville vært en styrke for alle muslimer sier hovedimam Senaib Kobilica

– Det er rart å se at noen kjemper om posisjoner i en moské. Hos oss er det ofte vanskelig å få folk til å stille opp. Det er en ære å ta et verv men også et stort ansvar fortsetter han.

TAWFIIQ ISLAMSK SENTER

Medlemmer: 3.455

Etnisk gruppe: Somaliere

En tradisjonell somalisk moské som tolker islam på en konservativ måte. Styret på 21 personer velges annethvert år blant 35 kandidater foreslått av det avtroppende styre.

– Vi samler inn penger til å bygge egen moské men vi har aldri hatt en slik konflikt rundt makt og penger. Det er faktisk vanskelig å få folk til å stille opp og ta styreverv sier forstander Ahmed Usman.

– Det er en tung og krevende jobb å sitte i styret og det er vanskelig å kombinere med familieliv. Ingen har slåss med hverandre for å få et slikt verv fortsetter han.

DET ISLAMSKE FORBUND

Medlemmer: 1.900

Etnisk gruppe: Arabere

Ikke blant de største men blant de mest innflytelsesrike moskeene. Ledelsen er politisk aktive og har et moderne og moderat islamistisk syn: De ønsker et reformert islam tilpasset til det moderne samfunnet og styrt etter demokratiske prinsipper.

Leder Basim Ghozlan er gift med den kjente norske muslimen Lena Larsen. Han har et nært forhold til ledelsen i paraplyorganisasjonen Islamsk Råd Norge (IRN). Medlemmene er fra flere arabiske land.

– Det er ingen hard kamp om å sitte i styret hos oss. Hvis det foregår en kamp er det for å klare å få folk til å delta i styret sier Ghozlan.

Mer fra Dagsavisen