Innenriks

Mobiliserer 
hundretusener 
mot Bjørn Kjos

STREIK: Trusler om streikebryteri kan brutalisere arbeidslivet, mener Parat. NHO Luftfart tar det for gitt at Norwegian følger spillereglene. Fagbevegelse og politikere raser mot Bjørn Kjos.

Det er situasjonen etter at Norwegian-sjefen varslet at «alle mulige tiltak» var aktuelle for å holde flyene i lufta under en eventuell storstreik.

- Hvis Bjørn Kjos lykkes med å få de ansatte til legge seg ned, strekke hendene i været og overgi seg når de blir utsatt for trusler, vil nok det bli sett på som en invitasjon til andre useriøse arbeidsgivere, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til Dagsavisen.

- Det du sier tilsier at Bjørn Kjos allerede er blant de useriøse arbeidsgiverne?

- Ja, det han har holdt på med den siste tida er useriøst, svarer Skjæggerud.

Johnny Ingebrigtsen, medlem av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for SV, går enda lengre i sin karakteristikk av Norwegian-sjefens oppførsel.

- Det er noe utidig svineri, det Kjos holder på med. Vi har en flere hundre år lang historie på at streik er et allment akseptert streikevåpen, påpeker Ingebrigtsen.

Lise Christoffersen, som har plass i arbeids- og sosialkomiteen for Ap, sier at hennes parti har som kjøreregel å ikke uttale seg om pågående konflikter.

- Men vi er bekymret for den utviklingen vi ser i luftfarten. Det haster med å handle, tilføyer hun i SMS til Dagsavisen.

Den europeiske transportarbeiderføderasjonen ga i går sin fulle støtte til Parat, og oppfordrer andre europeiske fagforbund til sympatiaksjoner.

Klar beskjed fra NHO

Administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart, Norwegians allierte i arbeidskonflikten, vil ikke mene noe om det Kjos har sagt om mulig innleie av fly og bruk av administrativt personale i kabinen, ved en storstreik. Men Lothe er tydelig på at streikebryteri ikke skal forekomme.

- Jeg forutsetter at Norwegian følger de spillereglene som gjelder på det området, understreker han.

- Hva slags handlinger vil være å betrakte som streikebryteri?

- Det vil avhenge av situasjonen som vil måtte inntreffe. Ofte er det snakk om kompliserte juridiske vurderinger på det området, og det vil alltid være en viss type handlingsrom. Men arbeidslivets regler må legges til grunn, og det forutsetter jeg at Norwegian gjør, svarer Lothe.

Fra vondt til verre

Så langt er bare ett av Parats medlemmer i Norwegian tatt ut i streik etter at meglingen brøt sammen tidligere denne uka. I løpet av de kommende fem til 17 dagene kan ytterligere 1.000 andre norske Norwegian-ansatte og 230 av deres danske kolleger, også bli tatt i streik.

Det at Norwegian under meklingen sendte ut en tekstmelding som ble oppfattet som en trussel, til alle ansatte, satte sinnene i kok. Enda mer tilspisset ble situasjonen mellom partene da kriseplanen til Kjos ved en storstreik, ble kjent. Den innebærer blant annet å:

* Leie inn nye fly med mannskap for å dekke de streikerammede rutene.

* Sette inn flere av de administrative lederne som har bakgrunn som piloter, inn i kabinen.

* Bruke Dreamliner-fly, som hittil kun er benyttet på langdistanseruter til utlandet, på innenriksflyginger mellom Oslo og Bergen.

Onsdag sa Bjørn Kjos at disse tiltakene ble vurdert først og fremst ut ifra hensynet til passasjerene.

- Vår førsteprioritet er å ivareta passasjerene. Vi ser på alle mulige tiltak for at de skal kunne fly akkurat som planlagt, uttalte han til NTB.

I går gjentok flyselskapet at det er kundenes ve og vel som står dem nærmest.

- Jeg synes vi skal stikke fingeren i jorda og tenke litt på dem som faktisk rammes av en eventuell opptrapping av streiken, nemlig kundene, uttalte informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til Klassekampen.

Massiv mobilisering

Den argumentasjonen faller på steingrunn i fagbevegelsen.

- Norwegian skal vite at hvis de prøver seg på streikebryteri, vil vi ta i bruk alle midler vi har for å sikre at streiken får den effekten den er ment å ha, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud.

- Vi vil bruke de nettverkene vi har både i inn- og utland. Skulle Norwegian finne på å leie inn utenlandske fly, kan vi få også dem til å bli stående stille. Vi har organiserte innen luftfarten i mange ulike yrker, som kan gå ut i sympatiaksjoner.

Samtidig kan de kabinansatte i Norwegian også få hjelp av et stort antall arbeidstakere organisert i mange andre fagorganisasjoner.

- Vi står fullt og helt bak de organiserte i Parat, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor til NTB.

* Handel og Kontor har nær 67.000 medlemmer.

- Selv om streiken gjelder én gruppe, er det viktig at vi som fagbevegelse sier tydelig fra og tar i bruk de virkemidlene i kampen som er nødvendig, sier Unio-leder Anders Folkestad til Klassekampen.

* Unio har 320.000 medlemmer.

YS-leder Jorunn Berland, er også klar til dyst, hvis Norwegian ikke bøyer av. Hun minner om at også uavhengige eksperter har konkludert med at de kompenserende tiltakene Norwegian vurderer ved en storstreik, er å anse som streikebryteri.

* YS har nesten 228.000 medlemmer.

Den europeiske transportføderasjonen (EFT) gir sin helhjertede støtte til Parat, og bekrefter overfor VG at den vil forsøke å holde Norwegians fly på bakken, hvis det blir nødvendig.

* EFT organiserer om lag 250.000 sivile luftfartsarbeidere i 41 land.

- På trygg grunn

- Dere blir kalt uansvarlig arbeidsgiver, anklaget for streikebryteri, og SVs Johnny Ingebrigtsen kaller «det dere holder på med» for svineri. Hva er din kommentar til dette?

- Jeg opplever at vi er på trygg juridisk grunn. Vår viktigste prioritet er å få passasjerene frem til destinasjonen og det mener jeg flere også bør begynne å tenke på, sier informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen til Dagsavisen.

Han er ikke enig i at det som skjer i Norwegian nå kan kalles streikebryteri.

- Dersom en konflikt trappes opp vil vi sørge for å ivareta passasjerene på best mulig måte. Det kan for eksempel være ved å leie inn fly og mannskap fra andre selskap.

Han mener Parat har stilt krav det er umulig å imøtekomme, og går til motangrep:

- De har ikke ønsket å forhande, men stilt ultimatum. Norwegian har vært opptatt av å finne løsninger, men kan ikke gi fra seg styringsretten over selskapet til en enkelt ansattgruppe. De selskapsendringene som er gjort trygger arbeidsplassene i framtida, både til flyvende personell og medarbeidere på bakken, sier han.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Fellesforbundet vurderer sympatistreik i Norwegian

Fellesforbundet, som representerer mange av de ansatte i selskapet som laster Norwegians fly, vurderer å ta bakkepersonell ut i sympatistreik, skriver E24.

Den europeiske transportarbeiderføderasjonen (EFT) sendte før helgen ut en oppfordring til sine medlemmer om å starte sympatiaksjoner dersom konflikten mellom Norwegian og de kabinansatte trappes opp.

– Vi har fått oppfordringen fra EFT. Vi vurderer det, men vi har ikke tatt noen avgjørelse, sier informasjonssjef Vidar H. Grønli i Fellesforbundet til E24.

EFT uttalte fredag at de vil lamme Norwegian i hele Europa hvis selskapet begår streikebryteri.

Leder Marit Lindén i Norwegian kabinforening opplyste fredag at EFT vil ta ut alt bakkemannskap i streik hvis Bjørn Kjos prøver seg på streikebryteri ved en opptrapping.

Hvis bakkepersonell i selskapet Aviator tas ut i sympatistreik, vil det ramme Norwegian også i Norge.

Grønli vil imidlertid ikke svare på spørsmålet om hva som skal til for at de vil ta dette steget. (NTB)

Mer fra Dagsavisen