Innenriks

– Mistillit til KS har bygd seg opp over tid

KONFLIKT: Norsk Lektorlag (NLL) sier den pågående konflikten handler om mer enn at arbeidsgiveren KS vil ha lærerne til å tilbringe mer tid på skolen.

– Mistilliten til KS har vokst seg stadig sterkere i den tiårsperioden vi har hatt dem som forhandlingsmotpart, så konflikten har bygget seg opp over lang tid, sier leder Gro Elisabeth Paulsen i Norsk Lektorlag til NTB.

Hun forteller om et økende antall konflikter mellom lærere og arbeidsgivere, knyttet til uklarheter i avtaler.

– Vi har gradvis fått en sterk følelse av at KS leter etter smutthull i avtaleverket slik at de kan stramme inn og ikke gi medlemmene våre det de har krav på. Vi har for eksempel hatt mange konflikter der lærere påtar seg ekstraarbeid under forståelse av at de får overtidsbetalt, men hvor de ikke får kompensasjon likevel.

Rant over

Paulsen avviser at konflikten koker ned til et tallfestet krav om at lærerne skal være på skolen 7,5 timer hver dag:

– Det tallet ble derimot den siste dråpen. Vi reagerer også på at avtalen er uklar språklig på flere punkter, noe som vil skape enda flere konflikter framover hvis ikke dette rettes opp. Vi har hele tiden sagt nei til denne skissen, siden vi fikk entydige signaler i organisasjonen på at den er fullstendig uspiselig.

NLL mener skissen kom i stand på en uheldig måte, ved langvarig mekling som varte til langt på natt:

– Meklinger der man ikke gir seg før en avtale ligger på bordet handler om å slite folk ut til de er så trøtte at de gir seg utpå natta. Når man er så trøtt er faren for misforståelser stor, sier hun.

Kan ha misforstått

Paulsen viser til at KS overfor NRK benekter at de noen gang tallfestet et krav til hvor mange timer per dag lærerne skal tilbringe på skolen hver dag. Kravet i avtaleskissen om 7,5 timers tilstedeværelse ble dråpen som førte lærerne ut i full konflikt med KS:

– Når KS' forhandlingsleder Per Kristian Sundnes kommer med en slik forståelse av hva som har skjedd i meklingen, så høres det ut som han mener det er en stor misforståelse som er årsaken til denne konflikten. Denne siste dråpen som 7,5-timerskravet ble kunne kanskje vært unngått.

Hun forventer innkalling fra Riksmekler i begynnelsen av neste uke. Hvis det ikke fører til løsning, har NLL planen klar for hvordan de vil trappe opp:

– Det er ikke så lett for oss å forårsake en massevirkning med streik, men når vi velger ut hvem som eventuelt skal tas ut, vil vi prøve å ramme arbeidsgiver så det svir.

NLL har 4.400 medlemmer, de fleste i videregående skoler, hvorav 2.300 er berørt av dette tariffoppgjøret. De har ennå ingen medlemmer i streik og vil sende ut varsel tidligst 13. august. (NTB)

Partene i lærerstreiken enige om nytt møte

Riksmekler Nils Dalseide jobber på spreng for å finne et tidspunkt for nye forhandlinger mellom partene i lærerstreiken. Det er mye som skal klaffe før det er klart.

Torsdag melder Dagbladet at partene skal møtes på nytt tirsdag, men riksmekleren sier til NTB at det ikke er innkalt til møte da:

– Vi har ikke fastsatt tidspunkt ennå. Vi har løpende dialog med partene om forskjellige tidspunkter, og tirsdag er en av dagene vi har diskutert. Vi har flere alternativer, men har ikke landet på noe ennå, sier Dalseide.

Han påpeker at det er mange som skal være med på slike forhandlinger:

– Vi vurderer hva som klaffer for alle. Det er ganske mange personer som skal delta.

Arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverne i KS møtte sist hos Riksmekleren mandag 28. juli uten at dette lovpålagte møtet første fram.

Det er nå enighet om å samles igjen, med håp om en løsning. Utdanningsforbundet varslet onsdag at ytterligere 5.500 lærere i ungdomsskolen og videregående skole blir tatt ut i streik fra og med mandag 11. august, samt at streiken vil bli trappet opp fortløpende. De tre mindre lærerforbundene Norsk Lektorlag (NL), Skolenes landsforbund (SL) og Musikernes Fellesforbund (MF) har også tatt ut noen av sine medlemmer i streik og varsler opptrapping ved skolestart. (NTB)

Mer fra Dagsavisen