Innenriks

Millioner av kroner venter fortsatt på boligeiere som vil krympe energiutgifter og klimautslipp

– Så lenge tiltaket er innenfor dem vi støtter, er det automatikk i støtte. Det er bare å sende oss kvitteringen og aktuell bankkonto pengene skal settes inn på, sier Enova-direktør.

I fjor støttet Enova 8.123 energitiltak i norske hjem med til sammen 165 millioner kroner. Potten var på 250 millioner kroner. Dermed gikk boligeiere landet rundt glipp av 85 millioner kroner.

I utgangspunktet skulle man tro det ville være enkelt for Enova å bli kvitt hver eneste krone, etter som det er over 2,5 millioner boliger i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Enova sliter heller ikke med å få delt ut betydelige større beløp til næringslivet og offentlig sektor. I løpet av 2017 var det 931 slike energi- og klimaprosjekter som fikk tildelt over 2,1 milliarder kroner.

Det bidrar til både ENØK-tiltak i Levanger rådhus, at oljefyren kastes ut av Husflidens hus i Stjørdal og til installasjon av bergvarme i Den Norske Frimurerorden i Oslo.

Les også: Grønne boliger er i vinden

– Stort potensial

Selv om Enova ikke «ble kvitt» alle de 250 millionene som var satt av til private boligeiere, er administrerende direktør Nils Kristian Nakstad fornøyd med utviklingen de seneste årene.

– Vi har økt fra noen titall millioner til 165 millioner kroner i fjor. Det er gledelig, sier Nakstad.

– Like fullt, hvorfor ikke alle de 250 millionene?

– Potensialet for flere energi- og klimaprosjekter i norske boliger er stort, men det er ulike barrierer som stanser boligeiere fra å gjennomføre tiltak. Det er ikke bare pengestøtte som må til, men også informasjon om hva slags betydning disse tiltakene kan få, svarer Nakstad.

– Dette er nok også et spørsmål om få forbrukerne til å bli mer bevisst på energikostnadene sine, slik at det ikke bare blir nye kjøkken når boliger skal pusses opp.

– Så dette handler ikke om at dere avslår søknader om støtte?

– Så lenge tiltaket er innenfor dem vi støtter, er det automatikk i støtte. Det er bare å sende oss kvitteringen og aktuell bankkonto pengene skal settes inn på.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Oljefyr

– Boligeiere kan søke om støtte fra dere for gjennomføringen av et 20-talls tiltak. Hva er viktigst?

– Alle disse tiltakene er viktige for klimagassutslippene, men nå er det å bytte ut oljefyrer høyaktuelt. Fra 2020 blir de forbudt, men i forkant av dette krydrer vi med litt ekstra støtte i 2018 for å unngå en opphopning av slike tiltak i 2020, svarer Nakstad.

Effekten av de 931 energi- og klimaprosjektene i norsk næringsliv og offentlig sektor i fjor, er en «energireduksjon» på 1,8 terrawattimer, ifølge Enovas beregninger.

Nakstad mener det fortsatt er et stort potensial for videre kutt, ikke minst i transportsektoren, både nasjonalt og globalt.

– Det er mange gode historier om spennende innovasjon, sier Enova-sjefen og peker blant annet på utviklingen av batteriferjer og også hybrid framdrift til sjøs.

Les også: Nå er det slutt på Oslo-støtte til solcellepaneler

Mer fra Dagsavisen