Innenriks

Mer til krisen – mindre til krangel

Statsbudsjettet for 2016 blir et mindre provoserende budsjett enn i fjor, men likevel ikke helt uten kamper, skal vi tro regjeringskilder.

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

Når den blåblå regjeringen i morgen legger fram sitt tredje statsbudsjett, blir det et budsjett profilert på arbeid, aktivitet og omstilling. Nå er det kampen mot arbeidsledigheten, spesielt i kystfylkene på Vestlandet som prioriteres. Rogaland kan vente spesiell oppmerksomhet.

Forrige uke rykket arbeidsminister Robert Eriksson ut og lanserte en pakke mot ledighet. Regjeringen skal i alt bruke 2,5 milliarder kroner på å bekjempe ledighet, forklarte Eriksson overfor NTB.

Denne pakka matcher dermed det Ap har lagt på bordet som svar på den økte arbeidsledigheten. Men Dagsavisen får opplyst at det er mer i vente, og at den endelige pakken vil mer enn matche Ap. Men det innebærer også noe mer oljepengebruk.

LES OGSÅ: Krever mer til bistand og asyl

Flere oljekroner

Som Aftenposten omtalte i går, kan Siv Jensen bli den første finansministeren som må bruke penger fra oljefondet for å få statsbudsjettet til å gå opp.

Allerede i august spådde DNB Markets at Jensen kan komme til å bruke mer penger enn det oljefondet får tilført fra petroleumsnæringen.

Blir Jensen for slepphendt på oljepengebruken, vil hun få Venstre på nakken. Å hente penger fra sparegrisen, framfor å kutte og omprioritere innenfor et budsjett, er lite populær borgerlig økonomisk politikk.

Mer oljepenger kan også bli en del av inndekningen, når regjeringen kommer med lettelser i selskapsskatten. Ifølge VG-lekkasjer kuttes selskapsskatten og inntektsskatten med to prosentpoeng.

Det utgjør store penger. Høstens skattekamp vil da fort handle om inndekning. Ifølge lekkasjene kan det dekkes inn med en progressiv toppskatt.

LES OGSÅ: – Ledighet kunne vært unngått

Fornybar kraft

Omstilling betyr at olje- og energidepartementets budsjett vil få en fornybarprofil, etter det Dagsavisen forstår. Som kjent vil klimateknologifondet få flere milliarder mer. Det betyr blant annet en styrking av statsforetaket Enova. Regjeringskilder Dagsavisen har snakket med sier at det vil satses spesielt på kraftkrevende industri, som Hydros pilotanlegg på Karmøy.

Venstre var i går ute og krevde at regjeringen nå oppfyller punktet i samarbeidsavtalen om å innføre skattefradrag for Enøktiltak i hjemmet. Det kommer på plass, etter det Dagsavisen forstår.

Regjeringen har for øvrig tenkt å ligge lavt, med færre omkamper og en generelt mindre «provoserende» profil, sier regjeringskilder til Dagsavisen. I fjor ble det meget dårlig stemning da Venstre og KrF måtte bruke tid og krefter på omkamper på saker de mente de hadde vunnet året før, som én prosent av budsjettet til bistand og kutt i pressestøtten.

I sentrumspartiene ligger det en forventning om at regjeringen ikke tør å prøve seg på en slik manøver igjen. Nettstedet Kampanje meldte i forrige uke at regjeringen lar pressestøtten ligge denne gangen.

KOMMENTAR: Blåmandag for de blåblå

Ikke kommunekutt

Ifølge regjeringskilder vil ikke den blåblå regjeringen våge seg på upopulære kutt i kommunebudsjettene.

Sviktende skatteinntekter oppgis som hovedårsaken.

ARNE STRAND: Makan til maktarroganse!

Mer fra Dagsavisen