Innenriks

– Mer støy med statlig eier

Erna Solberg (H) mener selskaper som ikke har private eiere med sterk styring, kan få en administrasjon med ekstra mye makt.

Av Sofie Prestegård og Marie Melgård

Samtidig som Telenor-styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke tok bladet fra munn om den siste tids uro i selskapet, holdt statsminister Erna Solberg (H) sin oppsummerende pressekonferanse før jul.

Her ville hun ikke kommenter bråket i Telenor-toppen.

– Saken er basert på masse synsing i norsk media med anonyme kilder, og det kan ikke jeg forholde meg til, sier Solberg til Dagsavisen.

Les også: Eksperter ikke i tvil: Brekke er styrket

– Mye makt

Denne uka fikk regjeringen fornyet sin fullmakt til å selge seg ned i Telenor, til 33 prosent: En eierandel som sikrere hovedkontoret i Norge, noe Solberg understreker at regjeringen ønsker. Overfor Dagsavisen legger hun likevel ikke skjul på at hun mener det er noen ulemper med statlig eierskap.

– Staten må i forhold til private eier ta et skritt tilbake. Det betyr at noe av det aktive eierskapet som en leder for øvrig hadde gjort, må politiske myndigheter trekke seg litt tilbake fra. Det kan være bra for selskapet, men det kan også føre til at administrasjonen får mye makt i disse selskapene, fordi de ikke har private eiere som er sterke nok på styring, sier statsministeren til Dagsavisen.

Hun vil likevel ikke si om hun mener det gjelder for Telenor.

Telenor har det siste året både vært tema i kontrollkomiteen og i næringskomiteen på Stortinget.

– Blir det ekstra støy når det er offentlig eierskap?

– Med offentlig eierskap blir det ekstra støy. Det blir en ekstra runde, og det kan være belastende for et selskap. Men det ville ikke blitt mindre om vi hadde gått ned til en tredjedel, sier Solberg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Turbulent

Solberg viser også til eksempler hvor staten har satt klare grenser overfor Telenor.

– Telenor har bedt om kapital tidligere for oppkjøp blant annet i India, som jo var en turbulent sak. Da har vi sagt at det kanskje er bedre at de henter det fra private eiere enn at staten skal bidra i den risikobiten framover, sier statsministeren.

Telenors India-investering er den dyreste norske feilinvesteringen i utlandet noensinne, og Telenors partner Unitech er involvert i en av Indias største korrupsjonsskandaler i nyere tid.

Les også: Blir ikke sparket

Roser Mæland

Næringsminister Monica Mæland maner nå til ro i Telenor, men lover å følge utviklingen i selskapet. Statsråden får ros av sjefen for håndteringen.

– Jeg har ikke grunn til å si noe annet enn at hun har håndtert den på helt korrekt måte. Det er heller ingen fakta eller opplysninger i det offentlige rom som tyder på noe annet.

Mer fra Dagsavisen