Innenriks

Mer problematferd, hasj og vold

Bilde 1 av 0

– De siste ti årene har ungdom blitt skikkeligere og skikkeligere. Nå ser det ut til at det har blitt noe forandret. Vi ser mer problematferd, hasjrøyking og vold, sier Anders Bakken, forsker ved NOVA ved OsloMet, til Dagsavisen.

Bakken har ledet arbeidet med undersøkelsen «Ung i Oslo 2018», som ble presentert tirsdag. Der har flere enn 25000 elever fra 84 Oslo-skoler har svart på spørsmål om hvordan det er å være ung i Oslo i dag.

Mens de aller fleste oppgir å ha det bra, er det noen trekk som gir grunn til bekymring. Blant annet viser rapporten at det har vært en markant økning i problematferd blant unge.

​– Vi mener at det er alvorlig, og at det er bekymringsfullt at det øker. Når man setter dette i sammenheng med at flere unge røyker cannabis, blir det flere ungdommer som kommer i kontakt med kriminelle miljøer, sier Bakken.

​Risiko for kriminalitet

I undersøkelsen defineres problematferd som «atferd som bryter med normer i samfunnet». I det ligger blant annet sniking på trikken, skulking, nasking og hærverk. Det er først og fremst hos guttene at denne typen atferd øker.

Ifølge Bakken er det en mindre gruppe på 5 prosent – som forskerne har valgt å kalle «gjengangere» – som står for mesteparten av økningen.

– Dette er ikke ungdom som har sneket på trikken eller skulket skolen én gang. De har et mye mer sammensatt mønster av problematferd, og er i en tydelig risikosone for å utvikle atferdsproblemer og for å begå mer alvorlig kriminalitet, sier Bakken.

Det har også vært en økning i vold, mobbing og cannabisbruk:

Prosentandeler ungdom som oppgir å ha blitt skadet på grunn av vold har økt fra 7,4 prosent i 2015 til 9,7 prosent i 2018.

Andelen unge som oppgir å ha blitt mobbet har økt fra 5,6 i 2015 til 6,6 i 2018.

Til sammen 14,9 prosent oppgir å ha brukt cannabis det siste året – en økning på 4,5 prosent fra forrige undersøkelse.

Endringene skjer over hele Oslo – på tvers av sosioøkonomiske skiller, innvandrerbakgrunn og hvor i byen ungdommen bor.

Økningen i problematferd er tydeligst for gutter, og ikke like tydelig for jenter. Når det gjelder psykiske plager, derimot, er det jentene som oppgir å være mest utsatt: Mens 19 prosent av jentene i videregående skole som oppgir at de har så mye stress at de har problemer med å takle det, er andelen gutter som sier det samme på 9 prosent.

​– Det kan henge sammen med noe vi har sett i lang tid. Gutter tar ut problemene sine, mens jenter tar det innover seg, sier Bakken.

Mer bevisste

– Det er ikke nødvendigvis en markant økning. Det kan like gjerne handle om at det ikke finnes to grupper med mennesker som er helt like. Det vil alltid gå opp og ned, sier Thomas Aleksander Hagen (19) om rapporten.

Sammen med kameraten Bjørn Mathias Helseth (18) tilbringer han ettermiddagen på Kuben videregående skole i Grorud i Oslo. De to er enige om at det stort sett er veldig bra å være ung i Oslo i dag. De tror dagens unge først og fremst skiller seg ut når det gjelder rus.

– På grunn av russetiden. Det er en mye større greie nå enn før. Det finnes tiendeklassinger som begynner å planlegge russetiden allerede nå, sier Hagen.

Den siste tida har det vært mye oppmerksomhet rundt kriminalitet og gjengproblematikk øst i Oslo. Hagen, som er fra Stovner, mener media gir et uriktig bilde av hjemstedet hans.

Problemene er ikke så omfattende som man kan få inntrykk av, mener han.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Helseth er enig:

– Jeg er fra Bjørndal, helt sør i Oslo. Når jeg treffer folk fra vestkanten, spør de om det er farlig der, sier han.

De to er ikke overrasket over at unge forteller om mer mobbing og psykiske plager.

– De siste tre-fire årene har det vært en stor satsing på psykisk helse. Det samme gjelder tiltak mot mobbing. Når man har så mye fokus på det, er det flere som vil føle at det gjelder dem, sier Hagen.

Mer fra Dagsavisen