Innenriks

Mener splittelse avler rekruttering

SAMMEN MOT TERROR: Partisekretær Raymond Johansen (Ap) gjestet i går moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat for å markere id. Arbeiderpartiet vil spille på lag med moskeene for å hindre rekruttering til ekstremistiske grupper i Syria.

Det var en feststemt, varm og vennlig stemning i den romslige moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden id. Men utenfor både denne og flere andre moskeer i Oslo, sto politiet klare. Fra i dag vil politiet redusere beredskapen de har hatt mens det har vært rettet en alvorlig terrortrussel mot Norge.

Stoppe mistenksomhet

PST informerte i forrige uke om trusselen, som de knyttet til en ekstrem islamistisk gruppe i Syria. Siden da har reaksjonene vært blandet i befolkningen. Noen er redde. I enkelte forum flommer det over med hat. Det vil partisekretær Raymond Johansen advare mot.

- PST og politiet hadde nok sine grunner til å gå ut slik de gjorde, og så er det vår oppgave å ikke bidra til økt mistenksomhet. Ikke minst derfor var det viktig for meg å være i moskeen, sier Johansen.

Talen han holdt til forsamlingen handlet om tillit. Litt som tapetet i stua merker du ikke at den faller fra hverandre før limet svikter, sa Johansen.

- Det har tatt lang tid å bygge opp tillitssamfunnet, men det kan ta kort tid å rive det ned, sier Johansen.

Les også: Moskeen har et ansvar

Frykt blant flere

Over 1.200 var til stedet i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat for å feire avslutningen på fastemåneden ramadan. Forsamlingen fikk meddelt et budskap om å vise solidaritet. Den aktuelle situasjonen i Palestina var et tema. Det var også urolighetene i Pakistan, samt terrortrusselen mot Norge. Her kom oppfordringen om samhold på tvers.

Blant tilhørerne var brødrene Nasir og Yasir Ahmed. De forteller at frykten for et anslag også har vært markant blant norske muslimer.

- Før jeg kom hit ga moren min meg en klem som om jeg skulle ut i krigen, sier Yasir Ahmed.

Selv framstår brødrene rolige.

- Det er viktig å ikke la trusselen overskygge gleden denne dagen bringer, sier Nasir Ahmed.

- Skremmende

Ifølge PST har omtrent 50 personer fra Norge reist til Syria for å krige. PST har tidligere varslet at dette skjerper terrortrusselen mot Norge.

- Det er skremmende, sier Raymond Johansen, om tendensen.

De fleste fremmedkrigerne er unge menn uten noen familietilknytning til Syria. Ifølge PST er motivasjonen sterkt varierende. Mange blir berørt av sterke bilder fra konflikten og ønsker å bidra humanitært. Andre søker krigserfaring. En annen faktor er den svært høye statusen et opphold i Syria gir i ekstreme islamistiske miljøer i Norge.

Johansen mener hatretorikk, der oss/dem-tenkning dominerer, vil bidra til at flere unge søker seg til ekstreme miljøer.

- De som rekrutterer ønsker splittelse. Det gir dem grunn til å si: «Se, de ønsker oss ikke. De snakker negativt om oss og vår religion».

Leder Hossam Belkilani i ungdomsorganisasjonen til Rabita-moskeen i Oslo, fortalte i Dagens Næringsliv i går om ungdommer tilknyttet Rabita Unge, som sympatiserer med den ekstreme islamistgruppen ISIL.

- Jeg tror ungdommer jakter etter noe stort. Når de hørte at ISIL har etablert kalifatet, føler de at det er noe stort som de må støtte. Vi oppfordrer hele tida til å ikke reise ned for å krige, sier Belkilani til avisen.

Les også: Feirer id verden rundt

- Spille på lag

Venstres Abid Raja har tatt til orde for å forby privatpersoners deltakelse i krigshandlinger i utlandet og straffe dette med fengsel. Johansen mener derimot at det er viktigere å begynne i andre enden.

- Vi må unngå rekruttering, og det beste vi kan gjøre er å spille på lag med miljøene tettest på.

Han nevner Antirasistisk Senter, Minotenk og norske moskeer som viktige samarbeidspartnere.

- Hva er alternativet? spør han retorisk.

- Hva er alternativet til å snakke mer om oss og ikke om dem. Mer om forsoning og kjærlighet, sier Johansen.

- Like opprørt

Budskapet harmonerer med byrådsleder Stian Berger Røslands (H) da han talte i moskeen World Islamic Missions, fredag.

- Jeg håper vi en dag bor i en by og et land hvor en ung mann som går i moskeen på fredag like lite mistenkeliggjøres som en ung kvinne som går i kirken på søndag. At vi bor i en by og et land som husker og vet at gjennom hele vår menneskelige historie har uhyrlige handlinger vært gjennomført av fanatikere i alle religioners navn. At vi alle forstår at nordmenn som er muslimer er like opprørt over trusler mot Norge som nordmenn som ikke er muslimer, at vi deler de samme bekymringene for våre barn, for våre nærmiljøer, for vår by og for vårt land.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen