Innenriks

Mener Jordmorforeningen stempler kvinner som dårlige mødre

Venstres Guri Melby mener Jordmorforeningen bommer om amming når de kritiserer regjeringens forslag om fordeling av fedrekvoten.

Dagsavisen skrev mandag at regjeringen varsler at fedrekvoten vil bli utvidet fra 15 til 19 uker for de som velger å få utbetalt 80 prosent lønn. Det betyr at ukene til fri fordeling reduseres fra 26 til 18 uker. Dette var Jordmorforeningen meget kritisk til:

– Fedrekvoten er viktig og riktig, men nå skjer det på bekostning av helsen til barnet og mor. Det vil til syvende og sist ramme både mor, far og barnet. Fedrekvoten er for lang med dette forslaget, sa leder Hanne Charlotte Schjelderup i Jordmorforbundet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Hun framhevet at amming er viktig for helsa til både mor og barn, og mener at skal man følge nasjonale anbefalinger om amming, trenger mor minst åtte måneder av permisjonen.

-–  Fagmiljøene – jordmødre, leger, helsesøstre, psykologer – er enige om at mødre som ønsker det bør kunne velge å være nær barnet sitt hele døgnet i de første åtte månedene, sier Schjelderup.

Bidrar til dårlig samvittighet

Venstres stortingsrepresentant Guri Melby er selv ammende mor i full jobb på Stortinget, og sier til Dagsavisen at hun syns Jordmorforeningen har et altfor bastant og firkantet syn på amming og permisjon. Og at dette er synd nettopp fordi det er Jordmorforeningen, med sin store tyngde i disse spørsmålene.

–  Det er slett ikke slik at en mor må være sammen med barnet sitt døgnet rundt i minst åtte måneder for å få ammet nok, sier Melby til Dagsavisen.

–  Det finnes mange måter å ordne seg på, enten man begynner tidlig eller seint å jobbe etter permisjonen, mener hun.

–  Jordmorforeningen bidrar til å stemple mange kvinner som har valgt å prioritere karriere som mindreverdige mødre. Når de sier at mor bør ha permisjon i åtte måneder for å følge ammeanbefalingene, så mener jeg de også indirekte kritiserer alle kvinner som velger å ha kortere permisjon for ikke å velge det som er best for barnet sitt, sier Melby.

–  Jeg mener de bruker det medisinske argumentet på feil måte, De bidrar til å gi dårlig samvittighet til alle de kvinnene som ikke ammer så lenge som de anbefaler, av ulike årsaker, for ikke å snakke om de som ikke får til ammingen. De bidrar også til å underbygge myter om at det er umulig å kombinere jobb og amming, selv om svært mange har vist i praksis at det går an, hevder Melby.

Hun mener også at det det er direkte feil at mor nå får kortere permisjon enn far.

–  Det stemmer ikke, sier Melby.

–  Det er ingen nye utvidelser av fedrekvoten nå, dette handler bare om hvordan det praktiske resultatet blir for dem som tar ut lengre permisjon gjennom at de får 80 prosent lønn i permisjonsperioden – tredelingen gjelder altså for dem på samme måte som for dem som får 100 prosent lønn i permisjonstiden.

Mer fra Dagsavisen