Etter to år og ti måneder i fengsel slippes mulla Krekar fri 25. januar. Da venter meldeplikt og et pålegg om bosted utenfor Oslo. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Mener Frp trenger en Krekar-løsning nå

- Hvis vi ikke klarer å få mulla Krekar ut, kommer vi til å bli husket som dem som var størst i kjeften og som ikke greide å levere, sier Frps Jan Arild Ellingsen.

Av Tor Sandberg og Paul Norberg

Den omstridte mullaen løslates fra Kongsvinger fengsel 25. januar etter å ha sonet ferdig dommen han fikk i desember 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere.

Selv om Krekar allerede i februar 2003 ble vedtatt utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet, er Krekars plan å flytte tilbake til sitt hjem i Oslo når han igjen blir en fri mann. Der bør han ikke få bli lenge, mener stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp).

- Hvor fort må Krekar ut av Norge?

- Jeg håper vi greier å få ham ut i løpet av dette året, sier han.

Det er ikke godt nok, ifølge partifelle Ulf Leirstein.

- Jeg ser at vår nestleder Per Sandberg har sagt at mulla Krekar bør ut av landet i løpet av 2015. Jeg synes det er et for langt perspektiv, sier stortingsrepresentant Leirstein.

- Jeg vil ha min neste julegave allerede til sommeren, og for både meg og våre velgere vil en løsning med Krekar ute av landet, være en perfekt sommergave, tilføyer han.

 

Les også: – Krekar illustrerer brudd på Frps valgløfter

 

Mislykket «jakt»

Ambisjonene til Frp-erne er i tråd med hva partiet i en årrekke har ønsket og krevd, uten å få gjennomslag for. Ellingsen var nyvalgt stortingsrepresentant da han første gang stilte spørsmål om Krekar i Stortinget. Det skjedde høsten 2001 etter artikler i Dagsavisen og Bergensavisen om at Politiets overvåkingstjeneste (nåværende Politiets sikkerhetstjeneste) hadde startet etterforskning av mullaen.

- Siden har jeg drevet Krekar-jakt uten spesiell stor suksess, konstaterer Ellingsen nå.

- Vil det koste Frp enda flere velgere hvis dere ikke snart lykkes i bestrebelsene med å få Krekar sendt ut av Norge?

- Ja, det er helt klart, svarer Ellingsen.

 

Ikke forvaring

Før Frp kom i regjeringsposisjon, ivret partiet for at Krekar måtte settes i forvaring i påvente av en utsendelse fra Norge, men nå sier Frp-statsråd og justisminister Anders Anundsen, at dette ikke er mulig.

- Regjeringen har vurdert en rekke tiltak, men vi må forholde oss til menneskerettighetene. Det er ikke noe hjemmel i dagens lovverk for å sette Krekar i forvaring, sier Anundsen til NRK.

 

Tydelig i opposisjon

Ap, som av Frp-ere ble kalt «avmaktspartiet», blant annet på grunn av Krekar-saken mens partiet var i regjering, benytter nå anledningen til å slå tilbake.

- Når mulla Krekar blir gående fritt i Norge, samtidig som landet har en justisminister fra Frp, setter det Frps justispolitikk i et mer realistisk lys enn noen gang tidligere, sier Hadia Tajik, Aps justispolitiske talsperson, til NRK.

Så å si samtlige ledende Frp-ere har i årevis krevd at Krekar må ut av Norge.

«Fremskrittspartiet krever av regjeringen utviser mulla Krekar øyeblikkelig», uttalte Per Sandberg i 2002.

«Vi vil ikke tillate ytterligere trenering i denne saken», sa Carl I. Hagen i 2005.

«Først skal loven endres slik at Krekar kan settes i varetekt. Deretter skal han ut av landet», forsikret Siv Jensen i 2009.

- Dette viser at saker som ser åpenbart enkle ut, ikke bestandig er det det, konstaterer Ellingsen nå.

 

Frps troverdighet

- Hvorfor tror du da på en løsning i løpet av året?

- Jeg er sikker på at våre og Høyres regjeringsmedlemmer leter med lys og lykte etter en farbar løsning. Jeg tror det vil ende med en avtale mellom norske og irakiske myndigheter som garanterer at Krekar ikke risikerer dødsstraff. Alternativet er at Krekar selv finner ut at Norge ikke lenger er et blivende sted for ham, svarer Ellingsen.

Han mener «en utsendelse av Krekar vil være en gedigen politisk seier for regjeringen».

Leirstein på sin side mener at «det er utrolig viktig at en Frp-statsråd greier å løse Krekar-saken.»

- Dette gjelder også Fremskrittspartiets troverdighet som regjeringsparti, påpeker han.

 

Ingen selvkritikk

- Forstår du nå at den rødgrønne regjeringen hadde problemer med å få Krekar ut av landet?

- Nei. Situasjonen i Irak var langt enklere da de rødgrønne styrte landet. Den gang sto amerikanske styrker i Irak, og det var en fungerende regjering som i større grad hadde kontroll over landet. Nå gjør Den islamske stat situasjonen langt vanskeligere. Vår kritikk mot den daværende regjeringen var derfor helt riktig, svarer Leirstein.

Heller ikke Ellingsen ser noen grunn til selvkritikk.

- For vår del var det viktig at det aldri skulle være noen tvil om hvor vi sto politisk.