Mann pågrepet og siktet for drapsforsøk etter bombefunn

En mann i 40-års alderen ble ved 15.30-tiden fredag pågrepet og siktet for drapsforsøk, etter at det ble funnet en sprengladning på politihuset i Ski 5. desember.

Mannen er nå siktet for drapsforsøk etter Straffelovens paragraf 275 jf. §16 – forsøk på drap, opplyser politiet i en pressemelding. Han er godt kjent av politiet fra tidligere, blant annet for trusler mot politi og domstol.

Navnet til vedkommende dukket tidlig opp i politiets etterforsking onsdag, og det ble satt inn store ressurser for å finne ham. Han ble ifølge politiet pågrepet i en udramatisk aksjon ved Skedsmo senter i Akershus.

Tror han var alene

Videre etterforskingsskritt vil inkludere avhør av den pågrepne, samt tekniske og taktiske undersøkelser. Politiet vil så snart det er praktisk mulig undersøke mannens leilighet.

Politiet har ingen grunn til å tro at flere personer var involvert i hendelsen.

Øst politidistrikt har hatt bistand fra flere nasjonale beredskapsressurser, som Kripos og PST.

– De mest sentrale tekniske undersøkelsene gjør vi av bomben vi fant. Kripos og andre spesialister saumfarer dette beviset for å se om de finner spor som DNA eller fingeravtrykk, som kan lede oss videre på veien mot å identifisere hvem som har laget dette, sa politiadvokat Jon Skarpeid til NTB tidligere i uka.

– Et alvorlig angrep på politiet

Politiet har uttalt at det er snakk om en skarp, reell bombe som hadde til hensikt å gjøre skade på mennesker. Den var adressert til politiet og ble levert av en sjåfør fra Posten. Pakken inneholdt sprengstoff.

– Vi vil ikke gå inn på detaljer om hvor pakken kom fra, sier Skarpeid.

Han bekrefter imidlertid at de i løpet av torsdag har jobbet med å sikre mulige spor fra videoovervåking – eventuelt også fra stedet hvor pakken ble levert inn.

Det ble slått alarm da pakken skulle åpnes onsdag morgen, og en ansatt fikk mistanke om at noe var galt. Politiets bombegruppe var på stedet rundt 45 minutter senere, og de valgte å uskadeliggjøre gjenstanden ved å avfyre skudd mot den.

– Dette dreier seg om en svært alvorlig straffbar handling, og vi anser dette som et angrep på politiet med stort skadepotensial, sa politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt på en pressekonferanse torsdag formiddag.

(NTB)