Innenriks

Mangedobler millionkravet

Oslo katolske bispedømme kan ende opp med å tilbakebetale over 80 millioner kroner.

Bilde 1 av 2

Straffesaken mot Oslo katolske bispedømme (OKB) i medlemsjukssaken innledet med steile fronter i Oslo tingrett mandag. Der står tidligere daglig leder og økonomisjef tiltalt for bedrageri, og bispedømmet er ilagt en foretaksbot på én million kroner.

Økonomen erkjente seg ikke skyldig, og bispedømmets advokater avviste boten.

Statsadvokat Kristian Jarland varslet at han dermed kommer til å legge til grunn en langt høyere sum i saken som skal gå i tingretten hele denne uka.

Straffesak og sivilsak

– I og med at vi får full behandling av denne saken i retten nå, legger vi til grunn det samme beløpet som i den sivile saken, som er 40 millioner kroner, sier Jarland til Dagsavisen.

Straffesaken denne uka er nemlig den andre rettsrunden der OKB er involvert i forbindelse med det påståtte medlemsjukset. For da Fylkesmannen i Oslo og Akershus fattet et vedtak om tilbakebetaling av 40 millioner, klaget OKB, men ble avvist. Da innledet katolikkene en sivilsak mot staten, men tapte. Millionkravet ble derfor stående.

Nå legger altså statsadvokaten seg på samme sum også i straffesaken, men sier at han vil gå inn for et betydelig fradrag siden det er høyere beviskrav i en straffesak enn i en sivilsak.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Slettet et fåtall

Årsaken til de opprinnelig ulike summene mellom sivilsaken og straffesaken er ikke bare ulikt beviskrav, men også at det hersker usikkerhet knyttet til hvor mange personer som faktisk ble feilregistrert. Kirka ble pålagt å kontakte 79.000 personer og slette alle som hadde blitt registrert uten at de var klar over det.

Det var imidlertid ikke det kirka gjorde.

6.000 personer ble riktignok slettet tidlig i opprydningsarbeidet, men de aller fleste som bekreftet at de faktisk var katolikker da de ble kontaktet av OKB, ble da ført opp som medlemmer. Bispedømmet har argumentert med at en må skille mellom rene feilregistreringer, eksempelvis personer som ikke er katolikker, og personer som er uvitende registrert, men som i ettertid har vist seg å være katolikker.

Kjernen i forsvaret er at OKB hevder de har krav på offentlig støtte for alle katolikker som befinner seg i Norge. Og fordi det faktisk registrerte medlemstallet i Den katolske kirke i Norge er lavere enn antatt antall katolikker totalt, mener OKB at de ikke har gjort noe galt.

Kan overstige 80 mill.

OKB har allerede startet tilbakebetaling av 40 millioner til staten, via Fylkesmannen. Samtidig går det en prosess der norske kommuner krever det kommunale tilskuddet, som kommer i tillegg til det statlige, tilbakebetalt. Samlet krav mot kirka kan altså komme opp mot 80 millioner kroner.

Utfallet av straffesaken kan med andre ord heve det totale beløpet til over 80 millioner kroner.

Mer fra Dagsavisen