Innenriks

Maktkamp over hele Ap-linja

En politisk maktkampen tilspisser seg i Arbeiderpartiet. I en rekke fylker slåss nå venstresiden mot høyresiden i partiet om stortingsplassene i 2013.

Maktkampene i flere av Arbeiderpartiets fylkeslag pågår nå for fullt om hvem som skal representere partiet på Stortinget etter stortingsvalget neste høst. Innholdet i striden varierer fra fylke til fylke: Noen steder kjemper AUF for å sikre seg representasjon. I andre fylker er det kniving mellom høyre- og venstresiden i partiet som er framtredende.

En gjennomgang Dagsavisen har gjort viser at striden først og fremst handler om kampen mellom høyre- og venstresiden i partiet om retningen til Arbeiderpartiet framover. Etablerte partifolk står flere steder mot unge EU-motstandere. Ifølge flere kilder i partiet har forholdet til fagbevegelsen vært en gjenganger i nominasjonsstriden.

Trenger hjelp

Stortingsvalget i 2001 blir brukt som eksempel på hva som kan skje dersom fagbevegelsen ikke får sitt. Den gang var forholdet lunkent, fagbevegelsen mobiliserte ikke for fullt for Ap, og Jens Stoltenbergs første regjeringen endte med et sviende nederlag.

I 2005 mobiliserte fagbevegelsen for fullt, og var sentral i å sikre det rødgrønne samarbeidet i 2005. Nå advares det mot å gjøre samme feil som i 2001.

- Vi kan ikke vinne valget uten fagbevegelsen, understreket Rina Mariann Hansen på Oslo Arbeiderpartis nominasjonsmøte tirsdag.

Hansen kjempet for sikker plass til fagbevegelsens mann i Oslo - Truls Wickholm - og vant.

Ap-slag i hele landet

Flere steder har nominasjonsmøtene vært preget av tøffe kampvoteringer:

* * Lørdag ble det holdt nominasjonsmøte i Oppland Ap. Der gikk den unge radikale EU-motstanderen Stine Renate Håheim seirende ut av kampen om tredjeplassen mot fylkesleder, sentralstyremedlem og statssekretær Kjersti Stenseng i Kulturdepartementet. Resultatet var en rett venstre for partiledelsen.

* * Samme dag ble det holdt nominasjonsmøte i Telemark. AUF-leder Eskil Pedersen, som assosieres med venstresiden i partiet, tapte kampen om tredjeplassen til fylkesvaraordfører Christian Tynning Bjørnø.

* * Tirsdag kveld kom striden til Oslo med to kampvoteringer: Veteranen Marit Nybakk mot Karin Yrvin om sjetteplassen på listen. Høyresidens Håkon Haugli sto mot Truls Wickholm, med røtter i fagbevegelsen, på sjuendeplass. Striden endte med seier til Wickholm og Nybakk. Valget av Wickholm anses som en viktig seier for venstresiden i partiet.

- Det er viktig å ha med kandidater med forankring fra fagbevegelsen. Slik viser vi med handling, og ikke bare ord, at forholdet til fagbevegelsen er viktig, sier Wickholm til Dagsavisen.

EU-kamp

Flere viktige slag om stortingsnominasjon gjenstår. Til helga kommer maktkampen til Troms, hvor slaget om listetoppen står mellom tidligere AUF-leder Martin Henriksen, med støtte fra venstresiden, og statssekretær Roger Ingebrigtsen i Nærings- og handelsdepartementet. Nominasjonskomiteen er delt på midten. Et knapt flertall på fem har satt Henriksen på topp. Striden er i aller høyeste grad politisk.

Helga etter kommer striden til Rogaland. Der er det duket for hard kamp om andreplassen på lista. En splittet nominasjonskomité har innstilt på Torstein Tvedt Solberg. Han er politisk rådgiver for næringsminister Trond Giske, og har støtte fra venstresiden. Det er duket for kampvotering mellom Solberg og fylkesleder Frode Berge, som blant annet har bakgrunn som statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet. Om Solberg vinner striden, vil Berge bli den andre fylkeslederen etter Stenseng i Oppland som taper mot en ung EU-motstander.

EU-spørsmålet har i utgangspunktet ikke vært et tema i nominasjonsstriden. Men kilder i partiet viser til at skillet flere steder går mellom tilhengere og motstandere av norsk EU-medlemskap. Både Henriksen, Pedersen, Wickholm, Håheim og Solberg er EU-motstandere. Dermed står striden flere steder mellom godt etablerte partifolk og unge EU-motstandere.

espen.lokeland-stai@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen