Innenriks

- Må ta et oppgjør

RADIKALISERING: - Ekstremistene må få komme til moskeene for å be, men ikke komme til orde.

Det mener Linda Alzaghari, daglig leder i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk. Hun får støtte fra Shoaib Sultan, rådgiver ved Antirasistisk Senter med ekstremisme som sitt spesialfelt.

- Moskeen er Guds hus, ingen kan nektes adgang dit. Men de religiøse lederne må stoppe ekstremistene fra å tale sitt budskap eller starte diskusjoner i moskeen i etterkant av bønnen, sier Sultan.

- For enkelt

Mandag tok Venstre-politiker Abid Raja til orde for å nekte ekstreme islamister adgang til moskeene. Til TV 2 sa Raja blant annet at; «religiøse autoriteter som imamene må våge å si: Ingen ekstremister i våre moskeer».

- Dette blir for enkelt. Total utestengelse vil bare føre til at islamistene holder seg helt for seg selv og går under jorda. Det er samfunnet ikke tjent med. Samtidig har Raja rett i at imamene må bli modigere og ta et skikkelig oppgjør med ekstremistene. Hver enkelt moské og hver religiøse leder må være tydelig på hva som er greit, og hva som ikke er greit - og fordømme voldelige holdninger og handlinger som har resultert i grusomme massakrer, sier Linda Alzaghari i Minotenk.

Hun mener få eller ingen i dag har oversikt over hva imamene egentlig formidler i de ulike moskeene i hovedstaden, og i hvilken grad de bruker fredagsbønnen til å ta klar avstand fra Profetens Ummah, som TV 2 nylig dokumenterte at åpenlyst støttet terrorgruppa Islamsk Stat (IS) i Oslos gater.

- Samtidig er jeg blitt fortalt fra folk som deltar på fredagsbønnen i forskjellige moskeer, at Islamsk Stat og deres handlinger eksplisitt er blitt fordømt, sier Alzaghari.

Protester

Flere muslimske organisasjoner skal ifølge TV 2 planlegge protestaksjoner i nærmeste framtid. Den første finner sted førstkommende mandag klokka 17 i Oslo. Samtidig er det fortsatt uklart hvilke moskeer som vil delta. Samtidig har 600 personer meldt seg på aksjonen via Facebook. Ifølge Alzaghari illustrerer dette noe av usikkerheten som råder.

Hun mener generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge (IRN), som er en paraplyorganisasjon for islamske trossamfunn og representerer 60.000 muslimer, legger stein til byrden ved å uttale seg på en måte som i beste fall framstår som tvetydig.

- Jeg fikk sjokk da jeg så ham på nyhetene mandag, sier Alzaghari.

Uttalelsen det vises til var en reaksjon på at Profetens Ummah støtter en terrorgruppe som Islamsk Stat:

- Vi er norske borgere og det er norsk lov som gjelder for oss. De som mener de har andre lover å forholde seg til med tanke på halshogging, tortur og drap av uskyldige mennesker - de må finne ut hva de ønsker. Når de har valgt å leve i Norge har de én lov å forholde seg til, og det er norsk lov, uttalte Afsar til TV 2.

- «Finne ut hva de ønsker» - hva er det for en ting å si? Dette er ingen klar fordømmelse. Isteden føyer det seg inn i rekken av lignende utsagn. Afsar har tidligere bagatellisert betydningen av unge gutter som reiser til Syria for å slutte seg til krigen der.

- Mens muslimer flest tar klar avstand, opplever jeg at IRN ikke er med og drar lasset. Det virker som om man helgarderer seg. Det er i så fall både feigt og lite ansvarlig. Unnfallenheten gjør det utrolig tøft for dem som står igjen alene, sier daglig leder Linda Alzaghari i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk.

Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge, svarer slik på kritikken:

- Det ble bare vist noen sekunder av min uttalelse på nyhetene. Profetens Ummah representerer et lite fåtall av mennesker med Ubaydullah Hussein i spissen. Vi er bekymret for at menigmann skal tro at en marginal gruppe som denne står for en gjengs oppfatning blant vanlige muslimer, sier han.

- Men fordømmer Islamsk Råd Norge Profetens Ummah og deres støtte til Islamsk Stat?

- IRN finner Profetens Ummahs tilslutning til Islamsk Stat som bekymringsverdig og fordømmer forherliggjøring av den ideologien som IS og deres sympatisører forfekter. Profetens Ummah er ikke i posisjon til å uttale seg på vegne av majoriteten av muslimer.

- Hvorfor har dere ikke på eget initiativ fordømt Profetens Ummah i pressen?

- Vi har ved flere anledninger fordømt deres forherligelse av vold og oppfordring til hatytringer. Det er vi som er i dialog med mennesker i det miljøet som betegnes som ekstremt. Det finnes mennesker vi kan lykkes med å få ut av dette miljøet - en avrekruttering. En slik langsiktig målsetting er viktigere enn kun å fordømme. Dette er også bakgrunnen for at vi utarbeider konkrete tiltak mot ekstremisme. Slik tar vi et oppgjør med dette fenomenet, sier Mehtab Afsar i IRN.

karin.fladberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen