Innenriks

- Må ikke gi falske forhåpninger

Stortingsmeldingen om barn på flukt framstilles som en seier for SV i regjering. Hvis regjeringen ønsker markante endringer, må den endre loven, fastholder UNE-direktøren.

En stortingsmelding endrer ikke lov eller forskrift, og gir ingen automatisk endring av hvordan Utlendingsnemnda (UNE) skal håndtere asylbarnas saker, fastslo Terje Sjeggestad til flere medier i går.

Reaksjonen kom da det ble meldt om SV-seier i regjeringen: Stortingsmeldingen om barn på flukt kommer, og regjeringen gir UNE beskjed om at barns beste har blitt tillagt for liten vekt i behandlingen av asylsaker.

- Dette betyr at flere barn får bli i Norge, selv om ikke alle får bli. Det var ikke gitt da vi startet forhandlingene, sa Inga Marte Thorkildsen til Klassekampen.

Skyter ned «seieren»

- Det kan godt tenkes at noen flere barn vil få bli. Men det er, slik man nå har valgt å gjøre dette, ikke grunn til å forvente en dramatisk endring av praksis, sier Terje Sjeggestad.

Han peker på at likebehandling av asylsaker er en utfordring, og sier UNE må legge gjeldende regelverk til grunn.

- Stortingsmeldingen vil kunne bidra til mer likebehandling, men UNE har et demokratisk beslutningssystem, hvor direktøren ikke bestemmer avgjørelsen i enkeltsaker. Vi har flere hundre selvstendige beslutningstakere, sier han, og viser til at 30 nemndledere, sammen med flere hundre fagfolk og lekfolk i organisasjonen, behandler og avgjør enkeltsaker.

Direktøren mener det er viktig å ha en klar forståelse av rollefordelingen mellom politikerne og byråkratiet, og hva som kan forventes av beslutningstakerne i UNE.

- Jeg og UNE er ikke opptatt av at barn ikke skal få bli. Vi ser gjerne et regelverk utformet slik at enda flere barn får bli. Samtidig skal vi være ryddige og uavhengige uansett hvilket spørsmål på feltet det er tale om. Alt ville bli uryddig om UNE forholdt seg annerledes enn det Stortinget har bestemt.

- Opplever du at regjeringen driver spill for galleriet med denne meldingen, og ved ikke å fremme en lovendring?

- Det har jeg ingen grunn til å mene. Jeg vil bare forklare hvordan UNE er nødt til å forholde seg til ulike politiske signaler og ønsker. Vi har ingen politisk agenda, og ingen egne ønsker om verken innstramming, liberalisering eller status quo.

Klargjøring

Direktøren konstaterer at regjeringen ikke vil endre lov eller forskrift.

- Hvis man hadde ønsket en markant endring, vil jeg tenke at regjeringen hadde valgt å instruere Utlendingsnemnda gjennom lov eller forskriftsendring. Det har jo også vært sagt klart at man ikke ønsker det som kalles en liberalisering eller markant endring i praksis, sier Sjeggestad, og tilføyer:

- Jeg uttaler meg om disse tingene blant annet fordi vi i UNE ikke skal gi falske forhåpninger til noen, verken til barna det er snakk om, deres foreldre, våre politikere eller publikum.

- Mener du at dette er en måte å legge ansvaret over på UNE?

- Nei, jeg har ikke noe grunnlag for å tenke eller mene noe sånt, og har ingen kommentar til den typen spørsmål ut over det jeg har sagt for å forsøke å klargjøre viktige spørsmål på et komplekst område.

- Er det noe som står høyt i kurs hos alle våre beslutningstakere er det å ivareta menneskerettigheter, herunder hensynet til barna. Men UNE har fått pålegg av Storting og regjering om å avveie hensynet til barn mot andre hensyn. Dersom de skulle ønske i disse sakene bare, eller nesten bare, å legge vekt på hensynet til barna, ville UNE selvfølgelig gjerne være med på å følge opp det, sier Sjeggestad.

- I forskriften står det at hensyn til barns beste skal tillegges vekt, mens innvandringsregulerende hensyn kan tillegges vekt?

- Ja, men formuleringene der må ses på bakgrunn av lovens forarbeider, som gjør det klart at når det er relevant skal innvandringsregulerende hensyn også vektlegges. Jeg mener det framgår at i saker der det er relevant skal man ta hensyn både til barna og til innvandringsregulerende hensyn. Det er praksis i dag.

- Men stortingsmeldingen er vel et tydelig signal om hva slags vektlegging som forventes av UNE?

- Da er vi tilbake til spørsmålet om hvordan UNE skal styres. Jeg sier ikke at en stortingsmelding ikke har betydning, men jeg syns det er ærligere og riktigere å si hvilke forventninger man må kunne ha til pianisten, slik at ikke det kommer bardus på hvis det viser seg at han spiller det stykket som står i notene, fastslår Sjeggestad.

Forventer endring

- Intensjonen med stortingsmeldingen er å klargjøre praksis, ikke endre lov eller forskrift. Det er rett at innvandringsregulerende hensyn skal kunne føre til avslag i enkeltsaker, men jeg tillater meg å si at flere barn og barnefamilier nå vil få opphold etter en omgjøringsbegjæring, sier Faremo, som ikke vil karakterisere Sjeggestads uttalelser. (NTB)

Mer fra Dagsavisen