Annonse
Hvis Trump gjør alvor av politikken sin, blir det vanskeligere for Norge å følge etter USA, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Lysbakken kan få forloveren inn i partitoppen

Valgkomiteen er delt om hvem som skal bli ny partisekretær i SV, men et flertall går inn for Audun Herning som ny partisekretær. Han var partileder Audun Lysbakkens forlover.

Annonse
Innenriks

 

Lørdag morgen ble valgkomiteens innstilling presentert på SVs landsmøte på Gardermoen. Som kjent er det ro rundt leder og nestledervervene. Til vervet som partisekretær er det derimot en delt innstilling. Fem har innstilt på Audun Herning og et mindretall på fire har innstillit på Andreas Halse.

Kjentfolk

NTB skriver lørdag at Audun Herning var Audun Lysbakkens forlover. Som kommentar på SV-lederen få kompisen inn i partiledelsen. 

– At folk kjenner hverandre i et parti, er helt normalt, sier Lysbakken til NTB.

– Jeg er veldig komfortabel med at valgkomiteen har levert en delt innstilling. Det er to veldig dyktige folk, som jeg kan samarbeide godt med, sier Lysbakken.

Les også: Disse vil ha Herning foran Halse

Venneparti?

Aftenpostens kommentator Frank Rossavik antyder at SV etter landsmøtet kan komme til å bli kjent som "Sosialistisk vennegjeng".

– Lysbakken, Valen, Bergstø og Herning kommer alle fra det som i Kristin Halvorsens tid var SVs venstrefløy, men som nå er et sentrum. Alle er i 30-årene og de har vært nære venner i årevis, framholder han.

Rossavik spør om SV er så tilfreds med Lysbakken at partiet vil ha en ledelse som er mest mulig lik ham eller peke på en kandidat som etter hans mening har andre kvaliteter, nemlig Halse, skriver NTB.

Les også: Kamp om toppverv i SV

Mobiliserer

Dagsavisen skrev i går om et opprop for Herning fra SV-ere med tilknytning til fagbevegelsen.

Blant de over 20 SV-politikerne som er med på oppropet for Herning, er Jan Olav Andersen, som både er leder for El og IT-forbundet i LO og vara til sentralstyret i SV.

– Når jeg stiller bak et slikt opprop er det for å nyansere bilde av Andreas Halse som fagbevegelsens kandidat. Det bildet ville jeg bidra til å nyansere, sier Andersen til Dagsavisen.

Men Halse har også støttespillere sentralt i fagbevegelsen. Leder for LO-forbundet Industri Energi, Leif Sande, er tydelig på hva han mener om Halse.

– Klart Andreas er fagbevegelsens mann. Han har snakket opp industrien, noe ikke alle SV-ere er like gode på. Vi er ikke eni.g i alle saker, som oljeboring uten Lofoten, men han er veldig god på å snakke opp kraftindustrien, sier Sande, som kjenner Halse godt fra før

Valget avholdes senere lørdag ettermiddag, og det er knyttet spenning til hvem som ender opp som partisekretær. Ingen av de to kandidatenes støttespillere tørr å spå utfallet av valget.

Annonse