Innenriks

Lysbakken best i kaotisk debatt

Valgkampens første partilederdebatt ble en alles kamp mot alle.

Av Hege Ulstein, Sofie Prestegård og Arne Strand

ARENDAL (Dagsavisen): Valgkampens første partilederdebatt ble en alles kamp mot alle. Ikke så rart, når det er høyst uklart hvem som skal samarbeide med hvem - uansett hvilken blokk som vinner valget.

I duellen mellom Jonas Gahr Støre og Erna Solberg ble den en knepen seier til Støre. Solberg kom på defensiven, mens Støre er på hugget og offensiv. Det kler ham.

Debattens sterkeste deltaker var Audun Lysbakken. Fra en vanskelig posisjon i skvis mellom Ap, Rødt og MDG klarte han mesterlig å fortelle godt og engasjert om sin egen politikk - og å gjøre SV til en vesentlig spiller.

Bjørnar Moxnes, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande hadde ikke kvelden.

Audun Lysbakken (SV) - 6

Veldig offensiv hele veien. Fikk tydelig fram SVs budskap da han snakket om forskjeller. En av hans bedre av mange gode prestasjoner i TV-debatter. God på skatt, spesielt da han snakket om velferdsprofitt. Svingte seg også i verdidebatten. Flink til å ta ordet, og en mester i å komme med et tydelig og velformulert budskap når han får snakke.

Jonas Gahr Støre (Ap) - 5 

Tydelig og på hugget. Det er kanskje en overdrivelse å si at villdyret har våknet, men Støre er i valgkampform. Balanserte godt mellom krasse angrep på de borgerlige og å fortelle om egen politikk. Mye bedre på økonomi nå enn han har vært tidligere. Engasjert når han snakker om hvorfor det er «nødvendig og rettferdig» med økte skatter. Burde tatt ordet og svart på Solbergs angrep. Veldig god om ytringsfrihet da han svarte Siv Jensen: «Jeg tar ingen leksjon fra Frp her». Klistret Solberg til Frp i innvandringsdebatten. Som ventet god på verdier, der han leverte et klart forsvar for fellesskapet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) - 5

Knallhard mot Siv Jensen når han kaller henne løftebryter og sier at «Norge er mye mer enn Oslo, det har Frp glemt». Trygg og solbrun, flink til å snakke om egen politikk. Bedre i verdidebatten enn i den økonomiske diskusjonen -  her får han satt Senterpartiets politikk og verdensbilde inn i en fortelling om Norge som handler om desentralisering, sunt folkevett og lokal matproduksjon. Han er på hjemmebane, med den selvsikkerheten det gir.

Erna Solberg (H) - 4

Statsministeren stiger selvsikkert inn i manasjen, og framstår trygg og våken, men forsvinner litt midtveis.

Klarer seg bra når hun starter på kjent territorum med skatt, hvor konfliktlinjen mot Ap tydelig. Høyre-lederen får tydelig fram Høyres syn: De mener det er viktigere å legge til økt vekst i økonomien gjennom å bedre rammevilkårene til bedriftene framfor å øke skattene, og får banket inn regjeringens satsing på infrastruktur, innovasjon og forskning.

Lissepassing når hun blir bedt om å forklare sin hjertesak: Utenforskap. Veldig god på dette punktet, drar linjene fra skole, fraværsgrense til arbeidsplikt.

Solberg når ikke helt fram i sitt forsøk på å angripe Støre. Lykkes kun delvis med å prøver å ramme inn debatten ved å si at forskjellen på høyresiden og venstresiden er at Støre og Co. vil bruke mer offentlige kroner, mens høyresiden mener det går ann å modernisere seg ut av problemet. Frir til de konservative velgerne under debatten om norske verdier.

Siv Jensen (Frp) - 3

Tydelig på at Frp ønsker å levere skattelettelser også neste periode.  Avviste ikke at 50 milliarder er målet. Gjentok at Aps skattekutt ikke gir mer velferd. Veldig svak på barnefattigdom. Her ble hun målbundet av Audun Lysbakken. Ble satt kraftig på plass av Støre om ytringsfrihet. Svar skyldig også her. Snakker mer om frykt nå enn tidligere: «Terror og radikal islamisme banker på vår dør. Da kan vi åpne den døren eller stenge den. På min vakt skal vi ikke åpne den», sa Jensen og leverte et kompromissløst forsvar for Sylvi Listhaug.

Knut Arild Hareide (KrF) - 3

Overraskende svak i første del av debatten. Nesten ikke til stede. Klarte ikke å svare på om han var på Støres eller Solbergs parti i skattedebatten. Vant klart duellen mot Siv Jensen om verdier. Her reiste han seg. Flink til å løfte fram egen suksess. Litt overtent.

Trine Skei Grande (V) - 3

Klarer å la være å snakke om partiets hovedsak, skole, gjennom debatten. Klarer derimot å klistre seg til de blåblå i skattepolitikken, og sier hun står inne for alt som har blitt gjort med skattene de siste fire årene. Det spørs hvor bra det slår an hos velgerne i en tid der Stein Erik Hagens krokodilletårer har preget skattedebatten.

Skal ha ros for å bruke humor i angrepet på Støres uavklarte regjeringsalternativ: Her kommer det til å balle på seg med skatt, sier Skei Grande og ramser opp mulige samarbeidspartnere, hvor hun ved en freudian slip ramser opp Knut-Audun.

Skal også ha ros for at hun klarer å dra verdidebatten over på liberale verdier som frihet, likestilling, toleranse og rettigheter for homofile.

Bjørnar Moxnes (Rødt) - 2

Falt igjennom i dette selskapet. Bommet da han åpnet med å angripe Ap og Støre i stedet for høyresiden. Kom aldri ordentlig inn i debatten. Ville for mye på én gang.

Une Bastholm (MDG) - 2

Klarer ikke forsvare milliardskatteøkningen, men skifter raskt, og noe unnvikende, temaet over til MDGs oljeultimatum. Utfordrer Solberg på en oljeavhengig økonomi, men lytter ikke til svaret. Dermed faller Bastholm gjennom.Når debatten vris over til fremtidens arbeidsliv, hvor MDG burde skinne av fremtidsoptimisme og fri til sine urbane velgere, starter Bastholm å snakke om ungdomsledigheten. Der er MDGs løsning å redusere arbeidsgiveravgiften for lavtlønte.  Sliter med å finne ordene i debatten om verdier, hvor hun fremstår famlende og nølende. Pluss for at hun klarer å sette klima på dagsorden i starten av debatten.

Statsministerduell: – En dristigere og frekkere Jonas

Mer fra Dagsavisen