Innenriks

Luksusfellen

OLJEPENGER: Jo mer oljepenger vi bruker nå, jo verre blir det for barnebarna våre å opprettholde velferden.

Samtidig som oljefondet passerer 5,5 billioner kroner øser Norge ut med oljepenger i statsbudsjettet. Men jo mer av oljeformuen vi bruker nå - jo verre blir det å tilpasse velferdsnivået til eldrebølgen i framtida. Det sier økonom og forsker Torbjørn Eika ved Statistisk sentralbyrå.

- Eldrebølgen krever økte ressurser. For å unngå at velferdstilbudet ikke blir dårligere, må de offentlige utgiftene øke over tid - både pensjoner og omsorgstjenester. Det blir letter å få til dette hvis man bruker mindre i dag, sier Eika.

Bruker mer oljepenger

Forrige uke var regjeringen samlet til budsjettkonferanse på Statsministerens kontor ved Akershus festning i Oslo. Som både Dagsavisen og Dagens Næringsliv har skrevet ligger det an til at regjeringen vil øke oljepengebruken med over 20 milliarder kroner neste år.

Det betyr at finansminister Siv Jensen (Frp) 8. oktober vil legge fram et budsjettforslag med rundt 160 milliarder oljekroner - en økning i oljepengeforbruket for fjerde år på rad.

Oljefondet har steget mer enn ventet, og har nå en markedsverdi på over 5.500 milliarder kroner. Men når oljen i framtida tar slutt vil inntektene falle, og Norge kan få trøbbel med å dekke de store utgiftene til velferdsstaten.

Det svarte gullet

Oljen virker på norsk økonomi på mange forskjellige måter: både etterspørsel fra oljebransjen og oljepengebruken driver norsk økonomi framover.

- Etter 2002 har disse vært omtrent like sterke og bidratt til å trekke norsk økonomi opp, sier Torbjørn Eika.

- Hvor mye oljepenger tåler økonomien vår før den blir overopphetet?

- Virkningen på norsk økonomi er avhengig av hvordan pengene brukes. Skattelette vil virke mindre drivende på økonomien enn å ansette mer folk. Blant annet av denne grunn er det ikke noe fasitsvar for hvor mye oljepengebruk økonomien tåler.

Dyr eldrebølge

I dag er én av ti personer i Norge 70 år eller mer. Denne andelen vil øke. I 2060 vil omtrent hver femte person i Norge være 70 år eller mer. Andelen eldre vil særlig øke når de store etterkrigskullene blir gamle, ifølge Statistisk sentralbyrå og Finansdepartementet.

Selv om Norge eldes, vil eldrebølgen i Norge bli langt svakere enn i mange andre land.

- Bruker vi for mye oljepenger?

- Det er vanskelig å si. Kriteriene som skal legges til grunn er ikke opplagt. Det kommer også an på hvordan vi bruker de. Fremtiden er usikker, så det finnes ikke noe fasit på hva vi bør gjøre i dag, sier Eika og legger til:

- Som SSB og andre har sagt tidligere kan det være lurt å bruke mindre enn handlingsregelen tilsier, nettopp for å møte utfordringene med en aldrende befolkning gir. I tillegg vil vi lettere kunne bekjempe tradisjonelle nedgangstider og ikke minst ringvirkningene av nedbyggingen av oljevirksomheten som før eller senere vil komme.

Ubetalte regninger

Hvis vi ser inn i framtida vil vi raskt oppdage at de norske statsbudsjettene vil ha behov for å øke inntektene eller redusere utgiftene for å opprettholde velferden.

Finansdepartementet understreker at en videreføring av dagens velferdsnivå med et robust helsetilbud og gode sykehus vil koste dyrt.

I 2060 vil den ubetalte regningen for å viderefører dagens velstandsnivå tilsvare 6 prosent av verdiskapningen i fastlandsøkonomien, ifølge perspektivmeldingen for 2013. Dersom vi utvider velferdsgodene vil regningen bli enda større.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen