Innenriks

Lommetyvene herjer i julestresset

PASS PÅ VESKA! Stressede nordmenn i julemodus­ er lette ofre for tyver på jakt etter lommeboka vår.

Mens nordmenn har stjerner i blikket og åpen lommebok, er vi lette ofre for utspekulerte lommetyver.

- Jeg passer veldig godt på veska mi. Men jeg skjønner godt at folk kan glemme det i julestresset, sier Boel Persson og får støtte av svigermor, Britt Persson.

- Jeg har bare de kortene og pengene som jeg skal bruke med meg. Alle kredittkort og ID-kort er lagt igjen hjemme, sier Britt Persson og viser fram ryggsekken som er godt lukket med glidelås og bånd.

Trykk på kjøpesentre

- Lommetyvene herjer hele året, for de lever av dette. Men vi er litt mer stresset i jula og har tankene andre steder enn på å passe på lommeboka, bekrefter stasjonssjef Bjørn Åge Hansen på Sentrum politistasjon i Oslo.

Politioverbetjent Roar Kvassheim er sjef for lommetyverigruppen i Oslo politidistrikt. Han forklarer at det i førjulstida er handlende nordmenn som rammes.

- Det kommer et større trykk på kjøpesentrene i forbindelse med jula. Lommetyver er rett og slett slik at de oppsøker stedene der det foregår mest transaksjoner, forklarer Kvassheim.

- At nordmenn er stresset, er til fordel for lommetyven. De blinker seg ut potensielle ofre. De utnytter fra før både trengsel og uoppmerksomhet. Og jo mer «hjelp» de får av uoppmerksomme folk, jo gunstigere arbeidsvilkår har de.

Eksplosiv økning

Lommetyverigruppen til Oslo politidistrikt ble opprettet i august i fjor, etter en eksplosiv økning av lommetyverier i Oslo. I mange år hadde hovedstaden rundt 10.000 anmeldte lommetyverier hvert år. I 2011 økte dette til 15.000 anmeldelser, mens det i 2012 toppet seg med 18.000. Men hittil i år har det vært en kraftig nedgang. Per 1. desember var det en nedgang på 17,3 prosent i tallet på anmeldte lommetyver, i forhold til samme periode i fjor.

Det betyr at rundt 3.000 færre personer er robbet.

- Vi mener dette har en klar sammenheng med vårt arbeid, sier Kvassheim.

Utvisningssak

I den perioden de har jobbet med dette, har politiet pågrepet 140 lommetyver.

- Vi øker risikoen for å bli tatt, forklarer Kvassheim og legger til at de har en fast struktur på hvordan de behandler lommetyver som tas. De varetektsfengsles for å hindre at de drar ut av landet, politiet foretar en hurtigetterforskning slik at de kan dømmes raskt, og deretter overføres de til soning. Parallelt oppretter politiet utvisningssak på dem.

- I veldig mange tilfeller utvises de etter endt straff. I tillegg får de fleste innreiseforbud på to år, fem år eller for evig, forklarer Kvassheim.

Storbyfenomen

De fleste som er tatt for lommetyveri i Oslo, er rumenske statsborgere.

- Lommetyverier er et storbyfenomen som jeg aldri tror vi vil bli kvitt. Men vår oppgave er å få ned antallet på et mer håndterbart nivå. Samtidig må alle som oppholder seg i byen, passe på sitt og gjøre det vanskeligere for tyvene. Det er faktisk få som vil klare å lure deg dersom du passer godt på, sier Kvassheim.

Hans råd er å passe godt på pinkoden og oppbevare verdigjenstander tett på kroppen.

- Det lommetyvene nå stjeler mest av, er mobiltelefoner, sier Kvassheim.

Politiet anbefaler oss derfor å installere sporingssystemer på telefonen og å laste ned de nyeste programvareoppdateringene.

Må passe på

Stasjonssjef Hansen minner om at de fleste lommetyver herjer året rundt og at tyveriene skjer fra klokka 06 til klokka 18 på kollektivsteder og i butikker, men fra klokka 18 og utover på utesteder.

- Jeg håper at det har gått inn hos mange nå at de skal passe på verdisakene selv om de er stresset, sier Hansen.

Operasjon Grenseløs er et samarbeidsprosjekt mellom politidistriktene vest for Oslo. Politiinspektør Odd Skei Kostveit i Telemark politidistrikt leder prosjektet og forklarer at antallet lommetyverier er mange ganger høyere i Asker og Bærum enn i Telemark politidistrikt.

Nordmenn tas

- Statistikken viser også at jo nærmere vi kommer Oslo, jo flere utenlandske lommetyver pågripes. Jo lenger unna vi er Oslo, jo flere nordmenn tas for lommetyverier, forklarer Kostveit.

I løpet av to år er 59 nordmenn pågrepet for lommetyveri i dette distriktet, mens 43 er rumenere.

- Jo nærmere Oslo vi kommer, jo mer øker risikoen for å bli utsatt for lommetyver. Det var bare i Asker og Bærum politidistrikt at de i fjor hadde en markert økning i desember, men vi har ikke sett en tilsvarende økning i år, forklarer Kostveit.

Han tror det er de større tettstedenes samlingssteder, som tog, buss og bane, som gjør disse mer utsatt for lommetyver enn de mindre stedene.

else.gro.ommundsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen