Innenriks

LO: Vi stenger ikke de unge ute

MIDLERTIDIG ANSATTE: Ifølge LO er det årlig 500.000 nyansettelser i Norge. 
- Manglende stabilitet er like alvorlig som manglende fleksibilitet, sier LOs ­sjeføkonom.

Sveinung Rotevatn (V) og Stefan Heggelund (H) gikk hardt ut mot LO i gårsdagens Dagsavisen: De mener LO stenger døra for unge arbeidstakere når LO ikke vil tillate økt bruk av midlertidig ansatte.

Midlertidige ansettelser er ifølge Hegglund og Rotevatn et springbrett inn i arbeidslivet for unge.

- Dette er politisk retorikk. Vi stenger ikke de unge ute. Vi vil gi dem mulighet til fast jobb, til forutsigbarhet og trygghet. Åpner man for midlertidig ansettelser, vil ungdom kunne brukes og kastes av arbeidsgiver, sier Mette Nord, leder av Fagforbundet.

Ifølge Nord viser undersøkelser i LO at ungdom ikke ønsker seg midlertidige stillinger.

- Hvis Rotevatn og Hegge­lund er opptatt av unge, bør de kanskje lytte til dem? sier Nord.

Sjeføkonom i LO, Stein Reegård, mener de to borgerlige politikerne bommer:

- Det er riktig at det blir lettere å komme inn i arbeidslivet, men åpner man opp for flere midlertidig ansatte, vil det erstatte det som før var faste stillinger. Beholdningen av ansatte på utrygge korttidskontrakter vil øke, sier Reegård og viser til OECDs analyser i Employment Outlook 2013.

- Ikke økt sysselsetting

Rotevatn og Heggelund sier forskning viser at midlertidighet har positive effekt for unge: I regjeringens høringsnotat om endringer av arbeidsmiljøloven viser en studie fra SSB at når en person kommer i en midlertidig stilling, øker sannsynligheten for at personen kommer i fast jobb. Ifølge studien var 26 prosent av midlertidig ansatte i permanent stilling etter ett kvartal. Etter ett år var rundt halvparten i faste stillinger.

- Dette har lite for seg, sier Reegård.

Han mener det er lettere for en arbeidsgiver å kvitte seg med midlertidige, og at det er lettere å falle ut av arbeidsmarkedet når man ikke er fast ansatt. OECD-rapporten viser at risikoen for å bli arbeidsledig etter ett år er fem ganger høyere i midlertidig enn fast stilling, poengterer Reegård.

- Rotevatn og Heggelund ser ikke på hvor mange som forsvinner ut av arbeidslivet igjen. Vi bestrider ikke at det er lett å komme inn, men det er lettere å falle ut - og den effekten er vel så stor som den første. Det blir bare flere midlertidige, men ikke økt sysselsetting.

- Manglende stabilitet

Ifølge nye tall fra LO er det ca. 500.000 nyansettelser i Norge i løpet av et år: 250.000 er etablering av nye jobber, mens 250.000 skifter jobb, enten frivillig eller påtvunget.

- Hovedbegrunnelsen for å ha mer løsarbeider er at det norske systemet er så lite fleksibelt, men tallene viser at det er stor fleksibilitet i arbeidsmarkedet. Problemet med manglende stabilitet er minst like stort som manglende fleksibilitet, sier han.

I intervjuet med Dagsavisen i går sier Rotevatn at LO representerer dem som har jobb, og forsvarer deres interesse.

- Store omskiftninger preger også LOs medlemskrets. Den er i stor bevegelse hele tida, det skifter hvem som er innenfor og hvem som er utenfor. Alle kan være utenfor i kortere eller lengre perioder, sier Reegård.

Norge bedre enn Sverige

- Dette er ungdomsfiendtlig politikk. Tiltakene Rotevatn og Heggelund beskriver vil ikke gi flere unge jobb, det er bare å se hva borgerlig politikk har ført til i Sverige, sier Åsmund Aukrust, stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet.

Arbeidsledigheten i Sverige er høyere enn i Norge. Mens ca. 8 prosent av norske jobber er midlertidige, er ca. 16 prosent av de svenske jobbene det samme. Risikoen for å forbli i midlertidig kontrakter er størst i Sverige, mens sannsynligheten for å gå fra midlertidig til fast er størst i Norge, viser studien fra SSB.

- Gjør vi mer som i Sverige, vil vi få det mer likt som dem. I Sverige er det flere midlertidige, flere arbeidsledige og ungdom kommer til Norge for å jobbe. Det ser ikke akkurat ut som om midlertidig ansettelser virker på problemet, sier Reegård i LO.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen