Innenriks

- LO stenger døra for unge arbeidstakere

MIDLERTIDIGE ANSETTELSER: Når LO stritter imot midlertidig ansettelse, stenger de døra til arbeidslivet for unge, mener Stefan Heggelund (H) og Sveinung Rotevatn (V).

Selv om Sveinung Rotevatn (V) og Stefan Heggelund (H) representerer hvert sitt parti i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, er de enige om én ting: Skal arbeidsledigheten blant norsk ungdom ned, må arbeidsmiljøloven liberaliseres og man må åpne opp for midlertidige ansettelser. Når LO stritter imot, er det LO som stenger døra til arbeidslivet for unge, mener de to.

- Jeg får følelsen av at noen drar opp stigen etter seg, sier Rotevatn.

- Om LO ikke er med på å stenge dører, er de i alle fall ikke villige til å åpne dører for ungdom, sier Heggelund.

LO forsvarer dem med jobb

Rotevatn og Heggelund mener unge får en lettere vei inn i arbeidslivet dersom de kan ansettes som midlertidig: Alternativet til en midlertidig stilling er ikke en fast. For ungdom er det spørsmål om en midlertidig stilling eller ingen stilling i det hele tatt.

- I dag er ungdomsledigheten nær tre ganger så høy som arbeidsledigheten for øvrig. Synes LO at ungdomsledigheten er en utfordring? Hvis ja - da må man presentere tiltak for å få unge inn i arbeidslivet. SSB har konkludert med at midlertidige ansettelser er et springbrett til faste ansettelser, flere arbeidsgivere sier det er lettere å få unge inn som midlertidig ansatte. Da får de prøvd seg. De får en fot innenfor og de slipper hull i CV-en, forklarer Heggelund.

- Midlertidig ansatte er ikke det eneste tiltaket for å få unge inn i arbeidslivet, men det er én løsning, legger han til.

Rotevatn sier Venstre gjerne vil lytte til arbeidstakersiden for innspill, men sier man må huske på hvilke interesser LO forsvarer:

- LO representerer dem som har jobb og forsvarer deres interesse. Det er noen som ikke er organisert, og det er dem som ikke har jobb. Det er dem vi som politikere skal ivareta, sier Rotevatn.

- Snakk som voksne folk

Da arbeidsminister Robert Eriksson la fram forslag til endringer i arbeidsmiljøloven, og åpnet opp for midlertidig ansatte i en periode på 9 eller 12 måneder, ble det omtalt som «en rasering» og som et «varslet bakholdsangrep». Heggelund er lei av tordentaler fra LO og Arbeiderpartiet hver gang han og andre åpner munnen om arbeidsmiljøloven.

- Det har aldri vært noen hemmelighet at vi ville endre arbeidsmiljøloven. Når Ap og LO sier at vi nå presenterer endringer vi gjemte unna i valgkampen, blir jeg lei. Snakk som voksne folk. Jeg er lei av at debatten går på outrerte premisser, sier han.

Rotevatn mener LO bør minne seg selv på at det blant 900.000 LO-medlemmer var hundretusenvis som stemte borgerlig, og at det ble et solid flertall for den borgerlige politikken ved stortingsvalget.

- Vi mener det vi gikk til valg på. Vi kommer til å endre arbeidsmiljøloven. Partiene som ønsker dette, fikk et flertall og et klart mandat. Velgerne ønsker endringer i arbeidsmiljøloven, sier han.

Reformer i gode tider

Pr. juni var det 10.278 arbeidsledige mellom 20 og 24 år, viser tall fra Nav. Dette er en økning på fem prosent fra i fjor. Da var det 9.804 arbeidsledige unge. Heggelund og Rotevatn foreslår fire punkter for å få flere unge i arbeid (se faktaboks).

Rotevatn sier at løsningene de borgerlige partiene foreslår nå ikke handler om å løse et akutt problem, men å lage et robust system for å møte framtida. Han mener Norge bør dra lærdom av krisen i Europa, og viser til at land som kom seg vel igjennom krisen, som Tyskland, gjorde reformer i gode tider. Italia og Frankrike, som ventet i det lengste med å gjøre endringer, fikk store problemer.

- Selv om arbeidsledigheten er lav, så er det mange piler som peker feil vei, som f.eks. at det blir flere unge uføre. Kloke politikere er de som reformerer i tide. Norge er inne i en god tid og det er nå vi har mulighet til å reformere velferdssystemet og arbeidslivspolitikken, sier han.

- Må informere om fakta

Sjeføkonom i LO, Stein Reegård, sier han får behov for å informere Heggelund og Rotevatn om fakta:

- Det er riktig at det blir lettere for ungdom å komme inn i arbeidslivet, men det blir lettere å bli skjøvet ut igjen. Til nå har den effekten av midlertidighet vært mest dominerende. Man må tenke igjennom hele saken, ikke bare se det fra en side, sier han.

- Dette er partier som priser betydningen av kunnskap. Derfor er det forbausende at de ikke reflekterer over at det er stor enighet i forskningen om at midlertidighet ikke bedrer sysselsettingen for verken unge eller gamle, sier Reegård.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen