Innenriks

Lærer å selge seg selv til bedrifter

LÆRLINGER: På landsbasis står over 6.000 unge uten læreplass etter endt videregående skole. I Oslo har 34 unge tatt grep om egen lærlingplass og går på kurs for å selge seg selv.

Kristine Jespersen var ferdig på videregående skole i vår, og sto uten læreplass i fagområdet drakt og søm.

Kostymer

- Mange fikk læreplass rett etter videregående, men det gjorde ikke jeg. Jeg har søkt flere steder, men ikke fått napp ennå, sier hun til Dagsavisen.

Målet er å kunne sy kostymer og klær. Gjerne på teater, sier 18-åringen som har skrevet søknader siden februar.

Etter mange avslag er det lett å gå i fella om at «dette går ikke», og i stedet sløve bort hverdagen og håpe at noe kommer seilende.

- Hverdagen hadde fort blitt kjedelig bare å sitte hjemme. Og da ville det blitt til at jeg gjorde andre ting enn å fokusere på jobb. Derfor er dette kurset veldig nyttig, sier Kristine Jespersen.

- Dette kurset er veldig bra. Jeg har lært hvordan jeg skal svare på jobbintervjuer og hvordan jeg skal skrive søknader. Jeg har sendt rundt 70 søknader, men har ikke fått noe positivt svar. Jeg har vært veldig aktiv selv med å ringe og ta kontakt med bedrifter, sier Azam Mahmood (18), som håper at dette kurset vil gi ham en etterlengtet læreplass som elektriker.

Flere tusen

På landsbasis er det rundt 6.000 ungdommer som ennå ikke har fått læreplass. I Oslo er det 75. Kvalifiseringskurset ett av Osloskolens flere tiltak for å hjelpe ungdom til en lærekontrakt og fullført og bestått videregående opplæring. Arbeidet med formidling av læreplass pågår kontinuerlig gjennom hele året, og blant Osloskolens øvrige tiltak kan nevnes speed dating (lærlingkandidater og potensielle arbeidsgivere), ringestafett for å rekruttere flere lærebedrifter samt kommunens lærlingklausul.

Mester

I forrige uke var tidligere basketballspiller og vinner av Mesternes Mester, Marco Elsafadi, på et inspirasjonsforedrag for elevene.

- Har du sendt 42 søknader og bare fått negative svar, så ikke gi opp. Det er det da det er viktig å fortsette, sier Elsafadi, og legger til:

- Har du en positiv innstilling når du møter arbeidsgivere, er det lettere å bli lagt merke til.

Skolebyråd Anniken Haugli fulgte Elsafadis skoletime som engasjert og lydhør tilhører.

- Jeg synes at det er utrolig bra at dere kommer på dette kurset. Dere viser at dere er engasjerte. Det inntrykket dere gir gjennom en søknad er utrolig viktig. Jeg har stor tro på at disse ungdommene får læreplass etter endt kurs. Det var fascinerende og lærerikt å høre på Elsafadi. Han kom med mange gode innspill som deltakerne tok til seg, sier byråd Anniken Haugli til Dagsavisen.

- Hva kan dere i kommunen gjøre for ungdommen som skal ha en læreplass?

- Vi bruker både gulrot og pisk. Vi skal ha enda flere læreplasser i kommunen, og alle de som er kvalifisert skal få jobb innen områder som barnehage og sykehjem. Vi har strammet inn på kommunale byggeprosjekter som skole og sykehjem. De som vil ha oppdraget, må ha læreplasser, sier byråden.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen