Innenriks

Legger press på Erna

SEXKJØPLOVEN: Trondheim har vært på landstoppen når det kommer til pågripelser av sexkjøpere. Gruppeleder i Trondheim Høyre håper regjeringen vil snu i sitt ønske om å fjerne sexkjøploven.

I går gikk Oslo-ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland ut i Klassekampen og advarte sine partifeller mot å fjerne sexkjøploven, i kjølvannet av den svært positive evalueringen av loven som ble lagt fram av Vista Analyse på mandag. Siden innføringen av loven i 2009 har Trondheim-politiet hatt særdeles positive erfaringer med håndhevingen av sexkjøploven. Nå advarer også Høyre-topp fra bystyret i Trondheim mot fjerning av sexkjøploven.

- Egentlig vil jeg si velkommen etter til Stang og Berger Røsland. Jeg er ikke bare mot å fjerne loven nå, jeg var også for innføringen av den i 2008-2009, sier gruppeleder i Trondheim Høyre, Yngve Brox, til Dagsavisen.

Les også: - Sexkjøploven virker

På pågripelsestoppen

I 2012 tok politiet i Trondheim flere sexkjøpere enn det politiet i Oslo, Stavanger og Bergen gjorde til sammen, og distriktet har i flere perioder vært det med flest pågripelser av sexkjøpere i landet.

Formannskapet i Trondheim bystyre møter politiet to ganger i året. Brox sier tilbakemeldingene fra politiet i disse møtene har vært svært positive når det kommer til håndhevingen av sexkjøploven.

- Politiet forteller oss at loven er bra og at den har god effekt. Det burde veie tungt. De forteller også at loven har gjort det enklere for dem å skaffe seg god oversikt over prostitusjonsmarkedet og å bekjempe av menneskehandel, sier han.

Det inntrykket bekreftes av setteordfører i Trondheim, Geir Waage (Ap).

- Etter at loven trådte i kraft har vi år for år hatt nedgang i prostitusjons­nivåene i Trondheim. Holdningen her er derfor at loven bør forvares, så politiet skal ha virkemidler til å kunne fortsette å bekjempe prostitusjon og menneskehandel, sier han.

Les også:
- Nyttig verktøy mot menneskehandel

Prinsippsak

Brox er klar over at hans syn på loven skiller seg fra flertallet internt i Høyre.

- Men jeg håper virkelig at regjeringen til slutt snur på dette. Effekten av sexkjøploven i byer som Oslo, Bergen og Trondheim har vært god. Derfor bør loven bli stående, sier han.

Brox poengterer at dette nok handler om prinsippsak for mange Høyre-folk, at man ikke bør forby noe som i teorien kan være frivillige avtaler mellom to parter.

- Samtidig mener jeg at prostitusjon er en virksomhet som kan skade folk så grunnleggende og dette er viten som også sexkunder burde ha. Derfor er kriminalisering av sexkjøp riktig. Og det blir i alle fall helt feil å fjerne loven nå, sier han.

Et annet argument mot sexkjøpsloven i Høyre har vært liten tiltro til at et lovforbud faktisk vil minske omfanget av prostitusjon. Men ifølge evalueringen som ble lagt fram i går er nivåene på prostitusjon i Norge gått markant ned siden loven ble innført.

- Det føles som om folk går litt i skyttergravene på begge politiske sider når man diskuterer sexkjøploven. Det er dumt, fordi det fjerner oss fra essensen av problemet. Prostitusjon kan skade mennesker for livet. Loven er riktig og viktig og den virker. Neste skritt nå bør heller være sosiale tiltak som hjelper prostituerte over i en bedre tilværelse, enn å fjerne loven, sier han.

oda.faremo.lindholm@dagsavisen.no

Les også:

Mer fra Dagsavisen