Innenriks

Legger nestlederstrid på is

LEDERVALG: Alt ligger til rette for at Jonas Gahr Støre blir klappet inn som Arbeiderpartiets nye leder i juni. Spørsmålet om hvem som følger i rekkene bak ham, utsettes til året etter.

– Dette skal gjennomføres på en ryddig og ordentlig måte, sier partisekretær Raymond Johansen. Han er ikke redd for at strategien vil skape en uavklart situasjon i Ap-toppen og åpne for en langvarig personstrid om nestlederverv og andre sentrale posisjoner.

Avtroppende partileder Jens Stoltenberg er trygg på at partiet vil løse dette på god måte.

– At det blir diskusjoner om nestledere og sammensetning av sentralstyret fram til det ordinære landsmøtet i 2015, er helt normalt, sier han til NTB.

– Reelt valg

Mandag besluttet landsstyret i Arbeiderpartiet at det skal avholdes et ekstraordinært landsmøte lørdag 14. juni. Der skal ny leder velges.

Ap-veteran Martin Kolberg skal lede valgkomiteen, som de fleste regner med at vil peke på Jonas Gahr Støre.

– I Arbeiderpartiet utpeker vi ikke ledere. Vi velger dem. Det blir mitt ansvar sammen med resten av komiteen å sørge for en god forankring for den som skal velges på landsmøtet i juni, sier Kolberg til NTB.

Han vil ikke kommentere enkeltnavn, men fikk selvsagt med seg mandagens avklaring fra nestleder Helga Pedersen om at hun ikke er aktuell som ny partileder. At komiteen kun skal finne ny leder og ikke kandidater til øvrige tillitsverv, betegner han som klokt.

– Der er landsstyret vårt helt enstemmig: Det er en ekstraordinær situasjon som har oppstått ved at Jens Stoltenberg trekker seg og går til NATO. Det er denne situasjonen som skal avklares og ingen andre, sier han.

Flere navn

I rekkene bak Støre er det flere kandidater til nestlederverv og andre framskutte posisjoner. Selv om disse valgene utsettes til 2015, vil spekulasjonene gå høyt i pressen. Trond Giske, Anniken Huitfeldt, Ingvild Kjerkol, Hadia Tajik og Helga Pedersen er navn som hyppigst trekkes fram.

Ingen av dem har til nå vært åpne om egne ambisjoner med tanke på landsmøtet i 2015. Flere i partiet lufter imidlertid løsninger som kan åpne døren for flere samtidig, for eksempel ved å utvide ledelsen med en nestleder til. Slike vedtektsendringer kan landsmøtet vedta like forut for et ledervalg.

Jens Stoltenberg varslet fredag at han trekker seg som leder i Arbeiderpartiet etter at han samme dag ble utnevnt til generalsekretær i NATO. Han kommer til å fortsette som partileder og parlamentarisk leder inntil videre, men slår fast at han vil være varsom med å uttale seg om sikkerhetspolitikk og andre spørsmål som kan knyttes til NATOs virksomhet.

– Vondt

På vei inn til sentralstyremøtet i partiet mandag morgen sa Stoltenberg at det har slått ham i helgen hvor mye han kommer til å savne Arbeiderpartiet.

– Det er vondt, nesten litt sårt, sa han til pressen utenfor møterommet i partilokalene i Folketeaterbygningen på Youngstorget.

Der står også bystene av tre andre tidligere Ap-ledere, Einar Gerhardsen, Trygve Bratteli og Gro Harlem Brundtland.

Som partileder siden 2002 og medlem av sentralstyret siden 1985, har Stoltenberg også satt sitt tydelige preg på partiets historie.

– Jeg kommer til å savne dere og nyte intenst den siste tiden som partileder, sa han til ordførere og partifeller som deltok på Aps kommunalkonferanse mandag – og ble belønnet med stående applaus. (NTB)

Mer fra Dagsavisen