Innenriks

– Kvinner er bedre på børs enn menn

– Kvinner unngår de mest risikable aksjene, som ofte viser seg å være dårlige investeringer, forklarer spareøkonom.

Av Roger Grosvold/ABC Nyheter

I en pressemelding fra Spiff står det å lese at hele tre ganger så mange kvinner benytter seg av spareapper sammenliknet med menn. Gjennomsnittlig månedlig sparebeløp blant selskapets kunder er på cirka 1000 kroner og det er like høyt for kvinner som for menn.

Hallgeir Kvadsheim er adferdsøkonom i Spiff. Han mener bankene har sviktet når det kommer til kvinnelige sparere.

– Investering har vært dominert av mannlige investorer – så da har bankene rett og slett neglisjert de aller fleste andre, inkludert kvinner. Det er på tide bankene oppdaterer seg til 2019.

– De har vært mest opptatt av å kommunisere avkastning, tidshorisonter, produkter og for lite opptatt av å spørre: Hva ønsker du å spare til? Hvorfor? Med hvem?

Rapport: En av tre privat ansatte kan ende med pensjon under halv lønn

– Pensjonssparing spesielt viktig

Kvadsheim, som mange vil kjenne igjen fra TV3-programmet «Luksusfellen», forteller at spareappene gjør sparing mer konkret, visualiserer og legger det hele inn i et annet design enn det man vanligvis møter i en bank.

– Litt mer gøy, rett og slett. Sparing forbindes svært sjelden med ordet «gøy». Dette appellerer til begge kjønn, men vi ser jo at det treffer spesielt godt blant yngre kvinner.

Adferdsøkonomen mener en opplagt årsak til at kvinner sparer mer nå enn de gjorde tidligere, er bedre økonomi. For selv om gjelden øker, er rentene så lave og lønnsveksten så god, at man kan sette av mer til sparing, inkludert nedbetaling av boliglån.

– Men i tillegg har mange års debatt rundt pensjonsreformen, gjort at flere har tatt ansvar for egen sparing – og pensjon.

Og her ligger en viktig dimensjon for kvinner, mener Kvadsheim.

– De lever lenger, tjener mindre enn menn – og jobber i bransjer med dårligere pensjonsordninger enn menn. Derfor er egen pensjonssparing spesielt viktig for dem. Fokuset på boligsparing og egenkapital har også gjort at flere kvinner sparer for å kunne etablere seg i boligmarkedet, fortsetter han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kan være smart på glemme

Tall fra Nordnet viser, i likhet med undersøkelser fra USA og Storbritannia, at kvinner generelt oppnår høyere avkastning enn menn i aksjemarkedet. En årsak til dette er ifølge spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet at kvinner søker tryggere aksjer enn gutta.

– Kvinner unngår de mest risikable aksjene, som ofte viser seg å være dårlige investeringer. Menn bytter aksjer og fond langt oftere enn kvinner, og det medfører kostnader til kurtasje og spread. Blant Nordnets kunder ser vi at menn handler i gjennomsnitt cirka 12 ganger i året, mens kvinner har fire handler i året, forklarer han til ABC Nyheter.

Mange menn forsøker å time markedet, og det er en krevende oppgave hvor man har sannsynlighetene imot seg.

– Kvinner har en tendens til å putte fondene i en skuff og glemme dem. Dette kan være smart, siden kvinner dermed ikke blir så lett skremt av børsfall, sier Sættem.

Les også: Advokat mener mange går glipp av overtidsbetaling

Rollefordeling i endring

Undersøkelser viser at penger er på tabutoppen og Hallgeir Kvadsheim er tydelig på at vi må bli flinkere til å snakke om penger. Han mener sosial sparing tar ned terskelen for å snakke mer åpent om penger.

– Forskning fra Harvard Business School viser at sosial sparing og det å dele målsetninger og snakke om penger sammen bidrar til at folk sparer mer penger, og sparer oftere, sier han til ABC Nyheter.

Fremdeles er fordelingen i mange parforhold forholdsvis skjev, forteller Kvadsheim. Mannen betaler regninger, bestiller forsikring og inngår spareavtaler. Kvinnen har mer ansvar for dagligøkonomien.

– Jeg ser klare tegn til at dette endres, og jeg tror at spareapper kan være med på å bevisstgjøre kvinner at de må ta ansvar for egen sparing. Husk at mange bruker appene allerede når de er 18-20 år og lærer seg gode, selvstendige vaner før de går inn i et forhold med felles økonomi.

Les også: Bostøttemottakere får minst 2.950 kroner ekstra for å betale strømregningen

Saken ble først publisert i ABC Nyheter

Mer fra Dagsavisen